ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen: Elekta upp efter viktigt besked

Stockholmsbörsen sjönk på måndagen i spåren av den upptrappade handelskonflikten mellan USA och Kina som pressade det globala risksentimentet.

 Den tyska börsen gick svagt kopplat till oro för att den kristdemokratiska rörelsen har svårt att enas om migrationspolitiken. Epiroc var mycket högt omsatt i sin handelspremiär efter avknoppningen från Atlas Copco.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,6 procent till nivån 1.562. Aktier för 14,2 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen. Nästan en tredjedel av beloppet utgjordes av Epiroc-aktier.

Epiroc, som ägnar sig åt gruv- och infrastrukturutrustning, slutade dagen vid 90:85 kronor för den mest omsatta A-aktien. Atlas Copco, som sedan en tid har handlats exklusive rätt till Epiroc, sjönk 1,0 procent.

I verkstadssektorn tappade även Alfa Laval 1,4 procent medan sektorkollegor som SKF och Sandvik däremot steg en del.

Fingerprint Cards höjdes 13 procent. Biometribolagets vd Christian Fredrikson har köpt aktier för 2,55 miljoner kronor.

Strålterapibolaget Elekta meddelade att bolagets MR-strålkanon, Elekta Unity, har erhållit CE-märkning. Aktien stärktes 2,7 procent.

Gomspace lyfte 4,5 procent sedan bolaget meddelat en avsiktsförklaring med Aerial & Maritime. Ett formellt kontrakt, med värde upp till 100 miljoner dollar, väntas ingås under det fjärde kvartalet. 

Tyngre var det för Medivir som föll 12 procent. Bolaget skjuter upp den planerade kliniska fas 3-studien med remetinostat för behandling av kutant T-cellslymfom till tidigast 2019, alltså inte under 2018 som tidigare kommunicerats. 

Byggkoncernen Peab fick en order värd 2,1 miljarder kronor för att bygga ett kontorskvarter i Göteborg. Aktien steg 1,6 procent på den sura börsen.

Ögonsensorbolaget Tobii steg 1,0 procent sedan Dagens industri rekommenderat köp av aktien.

Pricer ökade 3,2 procent efter en tilläggsorder från den amerikanska detaljhandelskedjan Best Buy.

Bioteknikbolaget Oncopeptides fortsatte upp 4,4 procent till 155:60 kronor efter fredagens lyft sedan bolaget publicerat uppdaterade fas 2-resultat. DNB Markets har höjt riktkursen för aktien till 200 kronor och upprepat rekommendationen köp. 

Neurovive, som forskar kring mitokondriella sjukdomar, lyfte 28 procent. Bolaget har slutit ett licensavtal med det privatägda amerikanska bioteknikbolaget Bridgebio Pharma kring utveckling av en substans för behandling av sjukdomen LHON som leder till kraftig synnedsättning. Avtalet kan medföra att Neurovive får mer uppmärksamhet kring övriga forskningsprojekt, sade vd Erik Kinnman till Nyhetsbyrån Direkt.

Dagens Industris köprekommendation på Garo för ett år sedan blev inget vidare när bolaget tyngdes av investeringar och aktien drogs med i bostadsfrossan, men tidningen anser att aktien är fortsatt ett bra sätt att få exponering mot elbilsrevolutionen - nu med lägre värdering. Aktien avancerade 4,7 procent. 

Cassandra Oil pressades 14 procent. Nasdaq har inlett ett disciplinärende kring företagets informationsgivning.

Drönarbolaget Cybaero, vars aktie inte har handlats sedan i februari, har ansökt om konkurs.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies