1515
Annons

Stockholmsbörsen: Elekta klättrar på order

Det blev en sur start på årets sista handelsdag med ståljätten SSAB och teleoperatören Millicom på botten. Strålterapibolaget Elekta hör till vinnarna efter att ha fått den slutliga orden av Stockholms läns landsting i upphandlingen som överklagades av konkurrenten Varian tidigare i år.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index inleder årets sista handelsdag med att tappa 0,1 procent. Storbolagsindexet OMXS30 är också ned 0,1 procent. 

Börserna i Asien avslutade året med små uppgångar. Japanska Nikkei klättrade 0,2 procent medan Shanghai och Shenzhen på fastlandet i Kina steg 0,4 procent. Tokyobörsens Nikkei-index gick något på plus under 2016, men valutajusterat mot kronan blev uppgången högre, drygt 11 procent. Årets vinnare bland Asienbörserna blev Taiwan, Indonesien och Thailand medan börserna på fastlandet i Kina lämnar ett svagt år bakom sig.

Dollarn rasade mystiskt på fredagsmorgonen. Mot den svenska kronan tappade dollarn från drygt 9,1300 till som lägst strax under 8,9900. Handlare förklarar rörelsen med dålig likviditet på marknaden, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

”Volymerna är alltför tunna för att man ska kunna dra några slutsatser från den här rörelsen”, säger Elias Haddad, valutastrateg vid Commonwealth Bank of Australia till Wall Street Journal, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Strax innan klockan nio kostade en dollar omkring 9 kronor.

Den svagare dollarn gynnar dollarhandlade råvaror och oljepriserna har stigit något under morgonen. Ett fat nordsjöolja, Brent, handlas till ett spotpris på cirka 57 dollar medan ett fat nordamerikansk olja, WTI, handlas till ett spotpris på nära 54 dollar i den inledande handeln.

På botten på Stockholmsbörsen finns ståljätten SSAB och teleoperatören Millicom som backar 0,9 respektive 0,8 procent. Klädjätten H&M inleder fredagen som dagens mest omsatta aktie och backar 0,4 procent.

Byggbolaget Skanska har sålt en fastighet i Polen för drygt 530 miljoner kronor. Aktien är ned 0,1 procent i den inledande handeln.

Fastighetsbolaget Wallenstam har under det fjärde kvartalet totalt sålt och frånträtt fyra fastigheter till ett fastighetsvärde på drygt 445 Mkr. Samtidigt har bolaget förvärvat mark för en köpeskilling på 26,5 Mkr. Aktien är ned 0,2 procent.

Mot strömmen går strålterapibolaget Elekta som har tecknat avtal med Stockholms läns landsting och Nya Karolinska Solna om strålbehandling. Avtalet är värt 350 Mkr ”exklusive värdet av optioner på ytterligare utrustning och tjänster under avtalets 13-åriga löptid”. Avtalet är det slutgiltiga steget i den upphandling som Elekta vann i våras, men som överklagades av den amerikanska konkurrenten Varian. I början av december stod det klart att Varian nekats prövningstillstånd i Kammarrätten. Aktien är upp 0,9 procent.

Även bilsäkerhetsbolaget Autoliv och bostadsutvecklingsföretaget Bonava klättrar 1,3 respektive 0,7 procent.

Biometribolaget Fingerprint Cards slutade som den mest sålda aktien bland Nordnets kunder i december och har tappat 22,2 procent under samma period. Aktien är upp 0,2 procent i den inledande handeln.  


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?