Annons

Stockholmsbörsen: Elanders backar på stigande börs

Stockholmsbörsen vänder en inledande nedgång till plus på torsdagsmorgonen. Handeln är intensiv i tryckerikoncernen Elanders efter storägarens Carl Bennets storförsäljning.

Torsdagsöppningen bjöd inledningsvis på en nedgång men både OMXSPI och OMXS30 har återhämtat sig. En dryg halvtimme in i handeln är indexen upp 0,2 procent vadera.

Tryckerikoncernen Elanders bjöd på en omfattande handel efter att storägaren och industrimannen Carl Bennet hämtat hem vinst i bolaget och sålt 4,3 miljoner aktier för 102 kronor, en rabatt på sju kronor jämfört med onsdagens stängningskurs.

Elanders är nu ner 2,3 procent till 106,5 kronor.

Bland förlorarna syns också värmepumpstillverkaren Nibe som lämnat rapport under morgonen. Pumpbolagets tredje kvartal kom in något under förväntan med ett nettoresultat på 418 miljoner kronor jämfört med snittprognosen på 451 miljoner enligt SME Direkts sammanställning. Under morgonen meddelade Nibe också att man köper 65 procent av det kanadensiska braskaminbolaget FPI Fireplace Products. Aktien backar 1,4 procent.

Stockholmsbörsens delindex för finanssektorn står för den största procentuella nedgången. Här väger storbankerna tungt. Handelsbanken är ner 0,6 procent medan Swedbank, Nordea och SEB backar mellan 0,2 och 0,4 procent vardera.

Handelsbanken ligger därmed tillsammans med Swedbank och oljebolaget Lundin Petroleum i botten av OMXS30.

I övrigt syns industrikoncernen Lifco bland storbolagsförlorarna med en nedgång på på minus 1,3 procent – även här är Carl Bennet huvudägare. Läkemedelsbolaget Sobi är ner 0,6 procent. Astra Zeneca och Getinge backar 0,3 procent vardera.

I toppen bland storbolagen syns kylskåpsbolaget Dometic som klättrar 2,6 procent. Teleoperatöreen Millicom är upp 2,3 procent.

Ståljätten SSAB och låsbolaget Aassa Abloy samsas med Electrolux om toppositionen i OMXS30. Samtliga aktier är upp drygt 1,2 procent. Klädjätten H&M är upp 1 procent medan Fingerprint Cards, Volvo och Boliden klättrar 0,9 procent vardera.

Utanför storbolagslistan klättrar gruvprospekteringsbolaget Ngex 11,5 procent. Pareto Securities har återupptagit bevakningen av bolaget med en köprekommendation och en riktkurs på drygt 17,4 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?