Annons

Stockholmsbörsen: Dyster inledning på veckan

Stockholmsbörsen faller tillbaka efter fredagens uppgång och om inte kursen vänder uppåt väntar årets hittills sämsta dag på börsen. På botten finns gruvbolaget Lundin Mining.

Det råder optimism inför rapportsäsongen men veckan inleds i moll. Det breda OMXSPI-indexet backar 0,7 procent medan storbolags-indexet OMXS30 är ned 0,9 procent. Om kursen håller i sig blir det den sämsta dagen på Stockholmsbörsen hittills i år, sade Di:s Ulf Petersson i Börmorgon.

På botten bland storbolagen finns gruvbolaget Lundin Mining som tappar 2,4 procent. Under morgonen har bolaget meddelat att branschkollegan China Molybdenum har kommit överens med det kinesiska riskkapitalbolaget BHR om att hjälpa till med förvärvet av Lundin Minings andel om 24 procent i koppar-och koboltgruvan Tenke Fungurume.

Bolaget har också sällskap av vitvarujätten Electrolux som backar 1,8 procent på en sänkt rekommendation från Handelsbanken, som ändrar sin rekommendation för aktien till sälj från minska. Riktkursen för aktien är 190 kronor, vilket kan jämföras med kursen 230,4 kronor som aktien handlas till nu.

Bankerna, som lyfte i fredags, tynger index i den inledande handeln. Handelsbanken är ned 1,1 procent medan SEB och Nordea är ned 1,1 respektive 0,8 procent. Samtidigt backar Swedbank 0,6 procent.

Även klädjätten H&M, som är den mest omsatta aktien på måndagsmorgonen, backar 1,3 procent.

Bland storbolagen går fastighetsbolagen mot strömmen. Wihlborgs och Fabege klättrar 0,9 respektive 0,7 procent medan bostadsutvecklaren Bonava är upp 0,5 procent. Sagax noterar en uppgång om 0,3 procent medan Balder klättrar 0,1 procent.

Ståljätten SSAB och kullagerbolaget SKF är båda upp 0,6 procent. SSAB:s vd gav en ljus bild av bolagets förutsättningar i måndagens Di.

Handeln i aktietorgsbolaget Imint Image Intelligence har återupptagits, efter fredagens handelsstopp, och aktien rusar med 32,4 procent i den inledande handeln. Under morgonen har bolaget meddelat att deras lösning Vidhance, för videostabilisering, finns med i en smartphone från Huawei och att bolaget har tecknat ett utvecklingsavtal med Samsung Electronics.

Bland de mindre bolagen har forskningsbolaget Neurovive meddelat att de har ingått ett prekliniskt samarbetsavtal med en amerikansk forskargrupp inom mitokondriell medicin.


Innehåll från Idha SwedenAnnons

Systemet som omvandlar digitala färdskrivare från krånglig tidstjuv till uppskattad hjälpreda

Färdskrivare infördes för att öka trafiksäkerheten och förbättra arbetsmiljön för förare och åkerier. I förlängningen kan även den digitala färdskrivaren innebära kraftigt minskat antal överträdelser och handhavandefel, men för det krävs ett smart utvärderingssystem. IDHA Online är ett användarvänligt och märkesoberoende utvärderingssystem som har visat sig fungera.

IDHA Sweden har kompetens kring färdskrivare som sträcker sig tillbaka till 70-talet, och i samband med att den digitala färdskrivaren lanserade 2006 släpptes systemet IDHA Online. Det webbaserade systemet IDHA Online samlar färdskrivardata i molnet och med klassisk AI utvärderas förarnas körning med automatik, samtidigt får förarna ett pedagogiskt hjälpmedel för att öka sin kunskap och minska antalet överträdelser. Målet med systemet är att vända på det som anses negativt kring färdskrivare. 

– Det har tyvärr blivit så att kör- och vilotidsreglerna och hanteringen av digitala färdskrivare av många uppfattas som tidsödande och krångligt, det kan vi vända på och istället skapa affärsnytta, säger David Norman, datavetare och medgrundare. 

Vad IDHA Online gör är att automatisera både insamling och utvärdering av färdskrivardata för att sedan visa tillgänglig information på bästa sätt. 

– Från att vi startade och fram till idag har man sett en markant minskning av överträdelser av kör- och vilotidsregler och handhavandefel av färdskrivare. Vi har många kunder som säger att IDHA Online är den främsta orsaken till deras minskning av antalet överträdelser, det ser vi som ett kvitto på att vi har lyckats, fortsätter David.  

Framtida möjligheter 

Under resans gång finns flera lyckade integrationer som underlättat insamlingen av färdskrivardata, med på listan finns flertalet lastbilstillverkare och fleetmanagementsystem. Just nu utvecklar IDHA Sweden en ny version av IDHA Online, fokus ligger på utökad integration samt ytterligare förbättring av användarupplevelsen. Genom utökade möjligheter för integration kan kunderna själva skräddarsy egna lösningar baserade på information från IDHA Online. 

– Vi hade redan från början en webbaserad SaaS-lösning som prenumerationstjänst, för många kunder var IDHA Online den andra webtjänsten man använde efter Internetbanken säger Jonas Sandström, ekonom och medgrundare. 

– Med den erfarenhet vi har idag känner vi till både orsak och lösning till det mesta som kan gå fel vad gäller efterföljande av regler och handhavande av färdskrivare, det är något som vi kommer att omvandla till ett systemstöd. Vi kommer att gå mer från aktiv till passiv övervakning, där man blir meddelad om ett problem uppstår istället för att aktivt kontrollera om något är utöver det vanliga. Nyligen presenterades en road-map för kommande färdskrivare, mycket kommer att vara sig likt i en lång tid framöver, men vissa uppdateringar av färdskrivaren kommer att innebära nya spännande möjligheter, avslutar Jonas.     

Om oss

Med färdskrivarkompetens sedan 70-talet och fram till idag med hjälp av smarta algoritmer och väl fungerande integrationer utvecklar och säljer IDHA Sweden AB användarvänliga lösningar för att stödja åkerier och verkstäder i deras hanteringen av digitala färdskrivare.

www.idha.se telefon: 060-789 25 70

 

Mer från Idha Sweden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Idha Sweden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?