Annons

Stockholmsbörsen: Dyster handel i oljebolagen

Oljebolagen backade på Stockholmsbörsen inför oljekartellen Opecs möte på onsdag. Mot strömmen gick prospekteringsbolaget Maha Energy, som rusade med 24,1 procent efter ett glatt besked.

Stockholmsbörsen höll sig kring nollstrecket under tisdagen efter att ha inlett veckan i kylig stämning. Det breda OMXSPI-indexet sjönk med 0,3 procent medan OMXS30 backade med 0,4 procent. 

Oljebolagen visade röda siffror inför oljekartellen Opecs möte på onsdag. Lundin Petroleum backade med 2,4 procent, Enquest med 2,5 procent och Black Pearl Resources med 3,9 procent.

Medlemsländerna i Opec ska diskutera en eventuell minskning av produktionen på onsdagens möte, men har enligt Bloomberg News inte kunnat komma överens i de inledande samtalen. Irans oljeminister sa till journalister på mötesplatsen i Wien att landet inte kommer att minska produktionen.

Vid Stockholmsbörsens stängning hade Brentoljan backat med 3,2 procent till 46,44 dollar per fat medan WTI-oljan var ner med 3,3 procent till 45,37 dollar per fat.

Det First North-listade prospekteringsbolaget Maha Energy gick emot trenden och rusade med drygt 24 procent. Enligt ett pressmeddelande har brasilianska myndigheter godkänt bolagets förvärv av operatören av Tartaruga-fältet i Brasilien.

”Denna tillgång markerar en viktig milstolpe för oss och ger ett bra fotfäste i Brasilien”, skriver Maha Energys vd Jonas Lindvall i pressmeddelandet.

Gruvbolagen hade en trist börsdag. Lundin Mining backade med 4,9 procent och Boliden med 4,4 procent. Andra förlorare på storbolagslistan är industrikoncernen Lifco, som backade med 3 procent, kontanthanteringsbolaget Loomis, som backade med 3,4 procent samt verkstadsbolaget Atlas Copco, med en nedgång på 2,7 procent.

På vinnarsidan fanns biometribolaget Fingerprint Cards, som studsade tillbaka efter måndagens nedgång och steg med 4,6 procent. Kylskåpstillverkaren Dometic ökade med 3,5 procent, spelbolaget Unibet med 1,8 procent och mediebolaget MTG med 1,9 procent.

Kycklingbolaget Scandi Standard, som bland annat säljer kyckling under varumärket Kronfågel, fick luft under vingarna. Aktien lyfte med 3,9 procent efter att DNB Markets höjt sin rekommendation från behåll till köp. DNB anser att den senaste tidens utveckling har gett köpläge i aktien, då Scandi Standard har fallit med 20 procent på börsen efter höstens larm om fågelinfluensa, enligt nyhetsbyrån Direkt. 

Ute i Europa var det en blandad stämning. Frankfurtbörsens DAX-index steg med 0,4 procent, Parisbörsens CAC40 med 0,7 procent medan Londonbörsens FTSE100 backade med 0,7 procent.


Innehåll från Mercedes-BenzAnnons

Flera nya elbilar från Mercedes-Benz

Mercedes-Benz lägger in ytterligare en växel i sin elbilssatsning. Nu har sex nya elbilar bekräftats.

Bland nyheterna: Lyxiga sedanen EQS samt de kompakta suvarna EQA och EQB.

Läs mer om Mercedes-Benz elbilar 

100 miljarder kronor. Så mycket investerar Mercedes-Benz och Daimler i elektrifiering under de kommande åren. Ambitionen är att göra hela personbilsflottan koldioxidneutral till 2039.

I den gigantiska satsningen är lanseringen av de renodlade elbilarna extra viktiga eftersom de inte släpper ut någon koldioxid över huvud taget under körning.

Därför blir det mycket tal om EQ framöver. 

Det är nämligen de två första bokstäverna i namngivningen av samtliga elbilar som lanseras. Den tredje bokstaven visar vilken storleksklass i Mercedes-Benz-familjen det handlar om.

Så här långt har suven EQC och den 8-sitsiga familjebussen EQV lanserats på marknaden. 

Dessa motsvarar i tur och ordning Mercedes-Benz GLC SUV och Mercedes-Benz V-Klass.

EQC finns redan på marknaden i dag.
EQC finns redan på marknaden i dag.

Flaggskeppsmodellen blir eldriven

Det är nu också bekräftat att den kompakta suven EQA (GLA) kommer att få produktionsstart redan 2020, och EQB (B-Klass) kort därefter. 

Nytt är också att Mercedes-Benz EQS kommer ut på marknaden under nästa år som både sedan och suv. EQS är alltså den eldrivna versionen av flaggskeppsmodellen S-Klass som precis lanserats med förbränningsmotorer i sin sjunde generation. 

EQS får en el-räckvidd på cirka 70 mil och en teknik som gör att den går snabbladda upp till 80 procent på bara 20 minuter.

Bilen har redan genomgått rigorösa tester och körts mer än 200 000 mil i allt från öknar till svenska vintervägar.

EQS blir också den första modellen som byggs på Mercedes-Benz nya elbilsplattform för bilar i de större klasserna. Den nya plattformen är helt moduluppbyggd och skalbar. Det går att ändra spårvidd, hjulbas, batterier, markfrigång med mera. Detta gör också att det går att bygga olika bilmodeller på samma fabriker och produktionslinjer.

Även E-Klass får eldrift

Strax under EQS i storlek och i samma segment som E-Klass kommer snart också EQE att presenteras, och även den som både sedan och suv.

E-Klass är Mercedes-Benz mest framgångsrika modell genom tiderna. Modellens anor sträcker sig tillbaka till 1947 och sedan dess har fler än 14 miljoner exemplar sålts.

Tidigare i år lanserades modellen i sju olika versioner av laddhybrider: Som sedan och kombi med en förbränningsmotor i både bensin och dieselutförande.

Att EQE snart släpps på marknaden är en positiv nyhet för alla som genom åren lärt sig älska den ikoniska modellen och som nu vill köra utsläppsfritt med ytterligare utvecklad körglädje. 

Sugen på att provköra en elbil? Boka här! 

Här är Mercedes-Benz befintliga elbilsmodeller

Namn – Motsvarande storleksklass

EQC – GLC SUV

EQV – V-Klass

Bekräftade elbilsmodeller som kommer att lanseras

Namn – Motsvarande storleksklass

EQA – GLA

EQB – GLB

EQE – E-Klass Sedan

EQE SUV – GLE SUV

EQS – S-Klass Sedan

EQS SUV – GLS SUV 

Mer från Mercedes-Benz

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mercedes-Benz och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?