1515
Annons

Stockholmsbörsen: Diamantbolaget glänste

Stockholmsbörsen inledde veckan med stigande kurser på måndagen i linje med övriga Europa. USA-börserna öppnade även upp, vilket gav stöd. Boliden klättrade nära 3 procent med stöd av stigande metallpriser. Telekombolaget Ericsson lyfte på optimism kring 5G. 

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 stigit med 0,6 procent till 1.587. Omsättningen uppgick till 12,2 miljarder kronor. 

På räntemarknaden föll långräntorna ute i Europa. Tendensen var likartad i USA där marknadens aktörer närmast väntar på den nye amerikanska Fedchefen Jerome Powells anförande inför representanthusets finansutskott på tisdag. Marknaden kommer vara observanta på tecken kring hur snabbt Powell vill strama åt penningpolitiken.

På Stockholmsbörsen var den mest omsatta aktien Volvo, ett bolag som varit i hetluften och pressats av osäkerhet kring hur ett Geely-samarbete med Daimler påverkar. Under fredag kväll framkom att kinesiska Geely, som är storägare i Volvo AB och Volvo Cars, har investerat 10 procent i Daimler. Volvo-aktien sjönk med 0,9 procent.  

Ericsson steg som mest nära 4 procent under förmiddagen efter positiva kommentarer kring nästa generations mobilnät, 5G, på den årliga mobil-mässan i Barcelona. Enligt vd Börje Ekholm kommer det finnas en miljard 5G-abonnenter 2023, och tekniken kommer stå för 20 procent av den globala datatrafiken som väntas öka med 40 procent per år. Aktien slutade upp 1,3 procent. 

SSAB steg med 1,1 procent på klargörande uppgifter kring tidigare utlovade importtullar från USA-presidenten Donald Trump. En importtull på 24 procent på stålimporter är det alternativ som Trump önskar.  

Dagens vinnare blev diamantbolaget Lucara som steg med nästan 15 procent. Bolaget meddelade att de byter vd. William Lamb avgår och efterträds av Eira Thomas, medgrundare av företaget. Diamantbolaget har även köpt handelsplattformen Clara Diamond.    

Långt upp på vinnarlistan placerade sig även industrigruppen Xano som fick en köprekommendation i Dagens Industri. Aktien steg med drygt 10 procent. 

Specialistläkemedelsbolaget Sobi har utsett Henrik Stenqvist till ny finanschef. Han var tidigare finanschef på Meda. Sobi-aktien var upp 4,6 procent. 

IT-bolaget Enea utreder förvärv av ett bolag verksamt inom nätverkslösningar. Samtidigt övervägs möjligheten för en obligationsemission på 500 miljoner kronor. Enea-aktien steg med 1,5 procent. 


Linde och Haavisto till Turkiet om Nato

Utrikesminister Ann Linde och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto åker snart till Turkiet för att reda ut turkiska invändningar mot svenskt och finländskt medlemskap i Nato, enligt uppgift till TT från UD.

Utrikesminister Ann Linde och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto.
Utrikesminister Ann Linde och Finlands utrikesminister Pekka Haavisto.Foto:Claudio Bresciani/TT, Evelina Carborn

I den turkiska huvudstaden ska de träffa sin kollega Mevlüt Cavusoglu.

Efter riksdagsdebatten om Nato sade Ann Linde till journalister att en svensk-finsk diplomatisk delegation skulle åka till Ankara ”inom den här veckan”.

Turkiet, Finland och Sverige hade i lördags samtal vid mötet för Natoländernas utrikesministrar i Berlin. Där togs den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans anklagelser upp, om att Sverige och Finland utgör en fristad för terrorstämplade organisationer som kurdiska PKK och YPG.

Efter det mötet hävdade den turkiska delegationen att Ann Linde hade uppträtt provokativt, vilket Linde å sin sida hävdade bero på att saker hon sagt vid en träff med svenska journalister hade översatts fel i turkiska medier.

”Jag har god tro på att vi ska kunna lösa ut den här bilaterala frågan, och att den inte ska få störa vår ansökningsprocess”, sade Linde i samband med att Socialdemokrateran meddelade sitt beslut om Nato i söndags.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?