1515
Annons

Stockholmsbörsen: Deppig stämning efter räntebesked

Stockholmsbörsens onsdag fortsätter i smådeppig stämning med sjunkande index efter Riksbankens räntebesked. Men några bolag har anledninga att fira.

Stockholmsbörsens breda index OMXSPI är ned med 0,7 procent medan OMXS30 backar med 0,9 procent.

Riksbanken meddelade i morse att den behåller reporäntan oförändrad på minus 0,5 procent, samt utökar köpen av statsobligationer med 30 miljarder kronor. Beskedet var förväntat.

Men direktionen splittrades mitt itu och Riksbankchefen Stefan Ingves röst avgjorde beslutet. De tre vice riksbankscheferna Martin Flodén, Henry Ohlsson och Cecilia Skingsley reserverade sig mot beslutet att förlänga obligationsköpen och förespråkade en tuffare linje.

Kronan förstärks mot både euron och dollarn. En euro kostar nu 9,65 kronor.

Bland storbolagen tappar investmentbolaget Kinnevik mest och är ned med 3,7 procent. Goldman Sachs har sänkt sin rekommendation för bolaget till neutral från köp.

Spelbolaget Betsson backar med 2 procent, fastighetsbolaget Klövern med 1,9 procent och industrikoncernen ABB med 1,8 procent.

Vinnare bland storbolagen är Saab med en uppgång på 0,7 procent och husbilsunderleverantören Dometic, som stiger med 0,8 procent.

Callcenterbolaget Transcoms storägare Altor har lämnat in ett bud på 87,50 kronor per aktie i bolaget, vilket ger en budpremie strax under 36 procent. Transcoms oberoende kommitté rekommenderar budet.

Transcoms aktie rusar med drygt 35 procent upp till budnivån på beskedet.

"Under 2015 blev Altor största aktieägare i Transcom. Vi står bakom bolagets strategi och inriktningen på det arbete ledningen driver, men nu vill vi öka takten, göra investeringar för ökad digitalisering och genomföra tilläggsförvärv. Parallellt behöver vi även fortsätta att se över bolagets struktur och arbeta med kostnadseffektiviteten", säger Klas Johansson, styrelseledamot för Transcom enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Bland de mindre bolagen tar bioteknikbolaget Bioinvent ett glädjeskutt och stiger med cirka 29 procent. Bioinvent har ingått ett forskningssamarbete med läkemedelsjätten Pfizer. Om samarbetet leder till en färdig produkt kan Bioinvent se fram emot betalningar upp till 500 miljoner dollar, motsvarande 4,7 miljarder kronor, samt royalties på de potentiella produkterna.

Sämre går det för forskningsbolaget Hansa Medical, som backar med 7,7 procent. Bolaget meddelade i dag att det avbryter en fas 2-studie inom förvärvad TTP. En annan studie inom transplantation gav däremot goda resultat. Aktien föll cirka 20 procent direkt efter beskedet, men har återhämtat sig något.

Klädkedjan RNB, med bland annat butikskedjan Brothers, stiger med cirka 34 procent. Bolaget presenterade ett betydligt förbättrat resultat samt utsikter som uppdaterades från "tydlig" till en "markant" förbättring av resultatet för 2016/2017.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?