1515

Stockholmsbörsen: Darrig väntan på Atlas Copco

Stockholmsbörsen handlades på båda sidor av nollstrecket i inledningen av onsdagens handel, i väntan på Atlas Copcos rapport. Morgonens främsta rapportpjäs Handelsbanken vände ned efter en kort öppning på plus. Capio föll 10 procent efter sin vinstvarning på tisdagskvällen.

Vid 9.45-tiden var OMXS30 upp 0,2 procent till 1.639, med aktier för drygt 2 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen.

Volvo hörde till de mest omsatta aktierna och låg även i toppen av OMXS30 med plus steg 0,9 procent. I nyhetsflödet för fordonskoncernen, som väntas presentera ett 40-procentigt resultatlyft på fredag, syntes att försäljningen av försvarsmaterielaffärsområdet Governmental Sales eftersom buden som inkommit är för låga.

Handelsbanken var ned 0,3 procent, fjärde sämst i OMXS30, trots en rapport som i stora drag överträffade konsensus och förhandstips från analyshus och banker om kursuppgång på 2 procent. Aktien steg dock 2,4 procent på tisdagen, vilket var klart bättre än sektorn.

Ett par av de detaljhandlare som rapporterade gick desto bättre. Det lilla detaljhandelskonglomeratet Venue Retail Group rusade med 11 procent efter stark försäljningsutveckling i kvartalet, och it-återförsäljaren Dustin var upp 2,5 procent efter organisk tillväxt på 12 procent och utdelningshöjning.

E-handlaren Qliro tappade dock trots ett kvartal med resultatförbättring på 2 procent, efter att kursen mer än fördubblats hittills i år.

Byggmax tappade 6 procent efter sin rapport, där exempelvis en lägre ebitda-marginal och ett svagt september kunde bokföras på minuskontot. Den jämförbara försäljningen steg med blygsamma 1 procent.

Capio föll 10 procent efter sin preliminära rapport för det tredje kvartalet, som uppvisade klart lägre försäljning än väntat och där prognosen för 2017 sänktes. I en kommentar till Direkt tror vd att en negativ pristrend i Frankrike kommer att fortsätta under 2018.

Anoto och Cellavision föll med 9 respektive 7 procent efter att Dagens Industri pekat på stor fallhöjd i de båda aktierna.

Kinnevik backade 0,5 procent efter Zalandos preliminära rapport, där omsättningen var som väntat men lönsamheten på den svaga sidan. Den tyska nätmodehandlaren backade 1,5 procent på Frankfurtbörsen.

Klockan 12 väntas Atlas Copcos rapport. Rörelseresultatet väntas ha stigit med 21 procent till 6.123 miljoner kronor under det tredje kvartalet.


Diagram: OMXS30 2017-10-18

image

Källa: Infront.Innehåll från Tele2Annons

Hållbarhet allt mer avgörande i valet av leverantör

Hållbarhet har blivit en viktig faktor när företag väljer leverantörer. För en del bolag är den till och med avgörande. En av dem är Tele2 som nu jobbar för att klimatsäkra hela sin värdekedja från leverantörer till slutkund.

Läs hela artikeln här. 

Tele2 har ambitiösa miljömål och vill genom innovativ teknik bidra till omställningen till en smartare värld. Företaget vill dessutom vara ledande inom hållbarhet och bli den första telekomoperatören som lyckas uppnå en klimatneutral värdekedja. 

Bland annat har Tele2 under flera år arbetat hårt för att minska koldioxidutsläppen i den egna verksamheten, vilket också har gett resultat. I Sverige uppnåddes klimatneutralitet i den egna verksamheten 2018. I april 2020 blev företaget, som första telekomkoncern i Norden och Baltikum, klimatneutralt i sin egen verksamhet. 

Det innebär att all el som används i verksamheten – från kontor till basstationer – kommer från förnybara energikällor, och att företagets totala koldioxidutsläpp minskat med 90 procent sedan 2018. 

Skruvar upp kraven

Nästa steg på Tele2s resa mot att bli bäst i klassen är att rikta strålkastaren mot leverantörerna och hela värdekedjan. 

– Eftersom utsläppen från vår egen verksamhet nu är så låga ser vi att vår största klimatpåverkan numera kommer från underleverantörsledet i vår värdekedja. Till exempel från hårdvaran som vi köper in och säljer till kunder samt den utrustning som vi använder eller förbrukar själva, säger Erik Wottrich, global hållbarhetschef på Tele2.

Erik Wottrich, global hållbarhetschef på Tele2.
Erik Wottrich, global hållbarhetschef på Tele2.

Därför har företaget gjort ett omfattande arbete med att kartlägga sina underleverantörer ur ett klimat- och hållbarhetsperspektiv. Kartläggningen mynnade ut i en konkret plan som innebär att Tele2 undan för undan kommer att ställa ökade hållbarhetskrav på leverantörerna och att klimatpåverkan blir en del av uppförandekoden som alla företagets underleverantörer måste skriva under. 

Målet är att börja med de 40 största leverantörerna.  

– Vi har förbundit oss till det globala initiativet Science Based Targets, där vi kommer att genomföra klimatåtgärder som stöttar Parisavtalet och målet om max 1,5 graders uppvärmning. Men eftersom vi strävar efter att klimatsäkra hela vår värdekedja betyder det också att vi kräver att våra leverantörer ska ha samma mål. Till 2023–24 vill vi att de ska ha satt mål som är i linje med våra ambitioner, säger Erik Wottrich. 

Klimat och affärer går hand i hand 

Att hållbarhet och klimatarbete blir allt viktigare i valet av leverantörer för it- och kommunikationstjänster är också något som bekräftas i en färsk undersökning som Tele2 låtit göra. Av 400 befattningshavare i små, medelstora och stora företag svarade 70 procent att de helt eller delvis väljer leverantör utifrån deras hållbarhetsarbete. Dessutom säger var femte att hållbarhet inte bara har påverkat, utan varit avgörande i valet av deras viktigaste leverantörer. 

Undersökningen visar också att många företag ser kopplingen mellan klimat och it och telekom. Mer än åtta av tio svarar att de ser möjligheter till ökad hållbarhet inom något av dessa områden. Främst när det gäller att minska resor och att distansarbeta, men också för att effektivisera arbetsprocesser med digital teknik. 

Däremot viktar företagen inte it och telekom lika högt som mer traditionella hållbarhetssatsningar som återvinning, resor eller val av energibolag. 

– Uppsidan av detta är att det finns en stor potential för oss som telekomoperatör att visa våra kunder den enorma betydelse som IoT- och 5G-lösningar kan ha för deras omställning till att bli mer hållbara, resurssnåla och långsiktigt lönsamma, säger Erik Wottrich. 

Läs mer om hur våra lösningar kan hjälpa er att nå era hållbarhetsmål 

 

 

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?