Annons

Stockholmsbörsen: Clas Ohlson faller

Stockholmsbörsen har inlett onsdagens handel trevande i väntan på kvällens policybesked från Fed.

Vid 10.20-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,2 procent till nivån 1.587. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 2,3 miljarder kronor. Även på kontinenten var index-utvecklingen oregelbunden i väntan på Fed.

Att EQT enligt tidigare avtal sålt 12,6 miljoner aktier i Academedia till bland annat Mellby Gård hjälpte omsättningen. Academedias kursutveckling var svagt positiv.

Fingerprint var efter de senaste dagarnas kurstapp i spåren av bolagets vinstvarning i stort oförändrad strax under 23-kronorsnivån. UBS har sänkt riktkursen för aktien till 21 kronor, från 30 kronor, och upprepat tidigare sälj-råd.

Electrolux backade 0,6 procent efter AHAM:s amerikanska vitvaruleveransstatistik för augusti och var med det sämst presterande aktie inom OMXS30. Banksektorn gav visst stöd inom storbolagsindexet med de fyra storbankerna från 0,1 till 0,5 procent högre. Vidare var HM upp 0,5 procent. Essity och SCA var dock de största vinnarna, upp 0,6 till 0,8 procent.

Nordea Markets har höjt sin rekommendation för SSAB till behåll från sälj. Aktien var nära oförändrad. I stålsektorn avancerade Thyssenkrupp i Frankfurt efter besked om att samgåendet med Tata Steel nu i princip är klart.

Recipharm lyfte 8 procent på besked om samarbete med Roche med ett långsiktigt produktionsavtal. Detta avtal väntas generera försäljning mer än 6 procents nettoomsättningsökning med en ebitda-marginal drygt i nivå med koncernens mål.

Uppdaterade finansiella mål från friluftsbolaget Thule inför bolagets kapitalmarknadsdag, bland annat inklusive ett höjt rörelsemarginalmål, fick upp aktien nära 5 procent.

Hårdare var utvecklingen för detaljhandelsbolaget Clas Ohlson, ned drygt 4 procent, sedan Carnegie sänkt rekommendationen för aktien till sälj.

Teckningskursen i spelbolaget THQ Nordics riktade emission, som annonserades sent på tisdagen, blev 83 kronor per aktie. Aktien tappade cirka 5 procent till 86:50 kronor.

Bland spelutvecklare backade Paradox Interactive omkring 2 procent sedan Mattias Lilja, chef för enheten Paradox Studio Group, rapporterat in en försäljning av 25.000 aktier.

Inom sektorn gick det desto bättre för Gaming Corps. En investering i den Los Angeles-baserade spelstudion Kung Fu Factory fick aktien att lyfta 26 procent.

Kepler Cheuvreux har inlett bevakning av Com Hem med köprekommendation och riktkurs 140 kronor. Tv-distributörens aktie klättrade drygt 2 procent till 120 kronor.

Hälsovårdsbolaget Midsona fick också en skjuts i analysflödet. Aktien avancerade 9 procent till 49:60 kronor sedan SEB inlett bevakning med att rekommendera köp kombinerat med en riktkurs om 63 kronor.

Än större vinnare var Mavshack som avancerade 36 procent efter att finansmannen Gunnar Mannerheim flaggat för köp av 20 miljoner aktier, runt 10 procent av kapitalet i webstreamingbolaget.

Det lagförslag som regeringen i Botswana överväger, och som skulle ge staten förköpsrätt till ovanligt stora eller på annat sätt unika diamanter som hittats i landet, kommer inte att ha någon effekt på Lucara Diamonds finanser, menar bolaget självt. Aktien ökade cirka 2 procent.

Svenska regeringen publicerade på onsdagsmorgonen sin höstbudget i vilken reformer om nära 44 miljarder kronor för 2018 föreslås. Internationellt är den stora hållpunkten Federal Reserves räntebesked klockan 20 i kväll svensk tid, med åtföljande nya prognoser och räntebana, "dot plot", och en halvtimme senare håller Fed-chefen Janet Yellen pressträff.

Fed väntas lämna räntan oförändrad. I stället väntas policykommittén, FOMC, ge ett besked om att inleda en minskning av balansräkningen, "QT" - quantitative tightening.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?