1515

Stockholmsbörsen: Clas Ohlson faller

Stockholmsbörsen har inlett onsdagens handel trevande i väntan på kvällens policybesked från Fed.

Vid 10.20-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,2 procent till nivån 1.587. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 2,3 miljarder kronor. Även på kontinenten var index-utvecklingen oregelbunden i väntan på Fed.

Att EQT enligt tidigare avtal sålt 12,6 miljoner aktier i Academedia till bland annat Mellby Gård hjälpte omsättningen. Academedias kursutveckling var svagt positiv.

Fingerprint var efter de senaste dagarnas kurstapp i spåren av bolagets vinstvarning i stort oförändrad strax under 23-kronorsnivån. UBS har sänkt riktkursen för aktien till 21 kronor, från 30 kronor, och upprepat tidigare sälj-råd.

Electrolux backade 0,6 procent efter AHAM:s amerikanska vitvaruleveransstatistik för augusti och var med det sämst presterande aktie inom OMXS30. Banksektorn gav visst stöd inom storbolagsindexet med de fyra storbankerna från 0,1 till 0,5 procent högre. Vidare var HM upp 0,5 procent. Essity och SCA var dock de största vinnarna, upp 0,6 till 0,8 procent.

Nordea Markets har höjt sin rekommendation för SSAB till behåll från sälj. Aktien var nära oförändrad. I stålsektorn avancerade Thyssenkrupp i Frankfurt efter besked om att samgåendet med Tata Steel nu i princip är klart.

Recipharm lyfte 8 procent på besked om samarbete med Roche med ett långsiktigt produktionsavtal. Detta avtal väntas generera försäljning mer än 6 procents nettoomsättningsökning med en ebitda-marginal drygt i nivå med koncernens mål.

Uppdaterade finansiella mål från friluftsbolaget Thule inför bolagets kapitalmarknadsdag, bland annat inklusive ett höjt rörelsemarginalmål, fick upp aktien nära 5 procent.

Hårdare var utvecklingen för detaljhandelsbolaget Clas Ohlson, ned drygt 4 procent, sedan Carnegie sänkt rekommendationen för aktien till sälj.

Teckningskursen i spelbolaget THQ Nordics riktade emission, som annonserades sent på tisdagen, blev 83 kronor per aktie. Aktien tappade cirka 5 procent till 86:50 kronor.

Bland spelutvecklare backade Paradox Interactive omkring 2 procent sedan Mattias Lilja, chef för enheten Paradox Studio Group, rapporterat in en försäljning av 25.000 aktier.

Inom sektorn gick det desto bättre för Gaming Corps. En investering i den Los Angeles-baserade spelstudion Kung Fu Factory fick aktien att lyfta 26 procent.

Kepler Cheuvreux har inlett bevakning av Com Hem med köprekommendation och riktkurs 140 kronor. Tv-distributörens aktie klättrade drygt 2 procent till 120 kronor.

Hälsovårdsbolaget Midsona fick också en skjuts i analysflödet. Aktien avancerade 9 procent till 49:60 kronor sedan SEB inlett bevakning med att rekommendera köp kombinerat med en riktkurs om 63 kronor.

Än större vinnare var Mavshack som avancerade 36 procent efter att finansmannen Gunnar Mannerheim flaggat för köp av 20 miljoner aktier, runt 10 procent av kapitalet i webstreamingbolaget.

Det lagförslag som regeringen i Botswana överväger, och som skulle ge staten förköpsrätt till ovanligt stora eller på annat sätt unika diamanter som hittats i landet, kommer inte att ha någon effekt på Lucara Diamonds finanser, menar bolaget självt. Aktien ökade cirka 2 procent.

Svenska regeringen publicerade på onsdagsmorgonen sin höstbudget i vilken reformer om nära 44 miljarder kronor för 2018 föreslås. Internationellt är den stora hållpunkten Federal Reserves räntebesked klockan 20 i kväll svensk tid, med åtföljande nya prognoser och räntebana, "dot plot", och en halvtimme senare håller Fed-chefen Janet Yellen pressträff.

Fed väntas lämna räntan oförändrad. I stället väntas policykommittén, FOMC, ge ett besked om att inleda en minskning av balansräkningen, "QT" - quantitative tightening.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Riksbyggen och Svensk Plaståtervinning med mål att bli störst i världen

Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.
Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.Foto:Svensk Plaståtervinning

Svensk Plaståtervinning bygger världens största och modernaste anläggning för återvinning av plastförpackningar. För att kunna fokusera på kärnverksamheten har man valt att anlita Riksbyggen för totalförvaltning av fastigheten.

– Det känns bra ända in i hjärtat att få vara med och möjliggöra den här visionen, säger Maria Stenstrand på Riksbyggen.

Redan i dag har Svensk Plaståtervinning en anläggning i Motala som återvinner plastförpackningar från svenska hushåll, men tyvärr har den inte kapacitet att sortera och återvinna alla plastsorter som finns på marknaden. Därför skapar man nu Site Zero, där Electrolux gamla fabrik i Motala byggs om och återanvänds för att bli en återvinningsanläggning unik i sitt slag i världen.

– Med Site Zero fördubblar vi vår kapacitet, samtidigt som vi tredubblar antalet plastsorter som vi kan ta emot och återvinna. Det finns ingen annan anläggning i världen som klarar det i dag, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.

Läs mer om totalförvaltning från Riksbyggen. 

Den nya tekniken innebär att även sammansatta plaster kommer att kunna avskiljas och återvinnas, något som medför att hela det svenska plastflödet kan bli cirkulärt.

– Att få göra den här investeringen tillsammans med våra producentkunder och ägare, som består av stora delar av det svenska näringslivet, känns mycket inspirerande, säger Mattias Philipsson.

Specialistkompetens inom intressanta områden

För att kunna fokusera på kärnverksamheten har Svensk Plaståtervinning valt att överlåta allt som har med fastighetens skötsel att göra till en extern part, och sedan den första augusti 2021 tar Riksbyggen hand om den totala förvaltningen av byggnaden.

– De frågade i våras om vi hade kapacitet att klara av den här typen av uppdrag, och då svarade jag att om det är någon som klarar det så är det vi, säger Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.

– Dels för att vi redan finns på plats i Motala med en bra lokal organisation, dels för att vi är en del av en helhet där vi har tillgång till hela Riksbyggens kompetens, inklusive specialistkompetens inom områden som är extra intressanta för Svensk Plaståtervinning.

Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.
Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.Foto:Svensk Plaståtervinning & Filip Leo

Förutom att Riksbyggen ska sköta det dagliga, till exempel ekonomisk förvaltning och utemiljö, ska de också hjälpa Svensk Plaståtervinning att se till att den nya anläggningen blir helt klimatneutral med noll utsläpp.

– De vill ligga i framkant och verkligen pusha gränser, något som stämmer väl in med vår ambition på Riksbyggen, säger Maria Stenstrand.

– Tillsammans kommer vi att kunna testa nya lösningar när det gäller till exempel energioptimering och digitala tjänster och där kan vi på Riksbyggen bidra med riktigt duktiga experter. 

Läs mer om möjligheterna med Riksbyggens energitjänster.

Första etappen av Site Zero ska stå klar 2023, för att vara fullt utbyggd 2025, och totalt rör det sig om 85 000 kvadratmeter byggnadsyta.

– Fastigheten är i sig fascinerande att jobba med i och med att den är så hisnande stor och komplex, säger Maria Stenstrand.

– Men framförallt är det otroligt roligt att få vara en del av den häftiga vision som Svensk Plaståtervinning har. Att de har anförtrott oss att sköta allt som har med fastigheten att göra är ett oerhört förtroendeuppdrag. Nu vill vi göra allt vi kan för att göra deras fastighetsägande så bekymmersfritt att de kan lägga all sin tid på att förverkliga sin vision.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?