Annons

Stockholmsbörsen: Cellavision mot strömmen

Stockholmsbörsen inledde onsdagen något lägre och de större Europabörserna likaså.

På bolagsfronten har Skanska SKA B -1,10% Dagens utveckling vinstvarnat och aktien föll.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid 10.50-tiden ned 0,2 procent till 1.621. Omsättningen nådde närmare 4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Skanska föll 6 procent efter att ha vinstvarnat för helåret 2017 till följd av nedskrivningar. Rörelseresultatet beräknas bli cirka 5,3 miljarder kronor. Här låg SME Direkts konsensus på 6,6 miljarder.

Den strategiska översynen och dess åtgärder belastar resultatet i fjärde kvartalet med totalt 1,1 miljarder kronor, och cirka 600 miljoner i 2018. Byggjätten gör sig även av med runt 3.000 anställda och finanschefen lämnar.

H&M HM B -2,30% Dagens utveckling tappade 2,6 procent till 156 kronor. Société Générale har sänkt sin riktkurs till 129 kronor från 144 och upprepar sälj. Vidare har ett antal svenska institutioner minskat sina innehav i H&M under det fjärde kvartalet. Dock har finansmannen Gustaf Douglas köpt fler aktier i klädbolaget.

SKF föreslår Electrolux tidigare vd och Atlas Copcos nuvarande ordförande Hans Stråberg till ny styrelseordförande i kullagertillverkaren efter Leif Östling. SKF var upp 0,6 procent.

Rezidors målsättning är att leverera en årlig omsättningstillväxt på 6-7 procent inom en femårsperiod. Ebitda-marginalen förväntas nå 13-15 procent till slutet av 2022. Hotellaktien backade 1,5 procent.

Inom hotellsektorn fortsatte Scandic ned 2,5 procent efter tisdagens vinstvarning då den rasade 20 procent.

Gruvbolaget Lundin Mining LUMI -1,32% Dagens utveckling infriade sin reviderade produktionsprognos för helåret 2017 för alla metaller. Aktien var marginellt upp

Kinnevik steg 0,7 procent efter att det största innehavet Zalando redovisat siffror för det fjärde kvartalet.

Midway har gjort nedskrivningar i dotterbolaget Haki med 40-60 miljoner kronor. Midway föll 16 procent.

Spelbolaget MAG Interactive tappade 17 procent efter att ha redovisat minskad vinst och varslat folk.

Cellavision CEVI +0,45% Dagens utveckling steg över 4 procent i spåren av att danska hörapparatjätten William Demants huvudägare, William Demant Invest, köpt in sig med 1,9 procent av blodanalysbolaget.

Spelutvecklingsbolaget Net Ent vände upp drygt 2 procent efter tisdagens vinstvarning som innebar ett kursras på 23 procent. Ett par banker har höjt sina rekommendationer till köp medan en sänkt till behåll.

Billerud Korsnäs BILL -1,96% Dagens utveckling fortsatte ned runt 2 procent efter tisdagens vinstvarning då aktien tappade närmare 4 procent. SEB har sänkt rekommendationen till behåll.


Makroagendan i urval:


- USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande, december kl 15.15


- USA: NAHB husmarknadsindex januari kl 16.00


- BOC: räntebesked kl 16.00


- Fed: Beige Book kl 20.00


- USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30


Innehåll från TessinAnnons

Tessin genomför företrädesemission: ”Intresset för fastighetsfinansiering ökar”

Heidi Wik, vd Tessin.
Heidi Wik, vd Tessin.

Sedan starten 2014 har Tessin genomfört över 400 projekt och förmedlat 4,5 miljarder kronor vilket har möjliggjort mer än 8 000 bostäder, fritidsboende och kommersiella fastigheter. Nu genomför de en företrädesemission för att möta marknadens behov.

– Vi ser en fortsatt stor efterfrågan på fastighetsfinansiering, säger Heidi Wik, vd.

Läs mer om Tessins företrädesemission 2022  

Tessin är Nordens ledande digitala investeringsplattform för utlåning av kapital till fastighetsutvecklingsprojekt. De vill göra fastighetsmarknaden tillgänglig för investerare och samtidigt erbjuda fastighetsutvecklare ett komplement till traditionell finansiering. 

– Under det senaste halvåret har vi förmedlat större volymer kapital än någonsin tidigare. Samtidigt ser vi att intresset för fastighetsfinansiering ökar i takt med att bankerna är mer återhållsamma gällande finansiering av byggsektorn, säger Heidi Wik, vd. 

Sedan 2017 har den genomsnittliga avkastningen på säkerställda lån som förmedlats via Tessins plattform legat på mellan nio och tio procent. Parallellt har bolaget breddat sitt investerarnätverk. Idag har de, förutom 60 000 medlemmar, även svenska och internationella investerare. 

– För att öka vår kapacitet ytterligare har vi målmedvetet fokuserat på att komplettera vårt investerarnätverk med institutionella kapitalkällor. I maj skrev vi till exempel avtal med en större brittisk kapitalförvaltare. De ska investera minst en miljard kronor i lån som förmedlas via vår plattform, över en tidsperiod om tolv månader. Det känns otroligt roligt, säger Heidi Wik och berättar att de har levererat en stabil och kontinuerlig tillväxt tack vare deras privata och institutionella investerare i investerarnätverket.

Under hösten beslutade Tessin att genomföra en företrädesemission om 26,3 miljoner kronor för att möjliggöra fortsatt tillväxt, produktutveckling – och investeringar i den operativa verksamheten. 

– Under den senaste tiden har vi bland annat märkt av en ökad efterfrågan av finansiering till kvalitativa projekt. Med kvalitativa projekt menar vi projekt med goda marginaler. Det tredje kvartalet 2022 ingick vi flera avtal till ett värde av cirka 600 miljoner kronor, säger Heidi Wik fortsätter:

– De kommande kvartalen ser också bra ut. Just ni har vi orderböcker på cirka 850 miljoner kronor. Vi ser mycket positivt på framtiden. En del av vår fortsatta plan framåt är att fortsätta att expandera med fler kapitalkällor för att möjliggöra ett bredare lånerbjudande på befintliga – och nya geografiska marknader. 

Läs mer om Tessins företrädesemission 2022 

 

Mer från Tessin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tessin och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera