Stockholmsbörsen: Cellavision mot strömmen

Stockholmsbörsen inledde onsdagen något lägre och de större Europabörserna likaså.

På bolagsfronten har Skanska SKA B -0,97% Dagens utveckling vinstvarnat och aktien föll.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid 10.50-tiden ned 0,2 procent till 1.621. Omsättningen nådde närmare 4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Skanska föll 6 procent efter att ha vinstvarnat för helåret 2017 till följd av nedskrivningar. Rörelseresultatet beräknas bli cirka 5,3 miljarder kronor. Här låg SME Direkts konsensus på 6,6 miljarder.

Den strategiska översynen och dess åtgärder belastar resultatet i fjärde kvartalet med totalt 1,1 miljarder kronor, och cirka 600 miljoner i 2018. Byggjätten gör sig även av med runt 3.000 anställda och finanschefen lämnar.

H&M HM B -0,95% Dagens utveckling tappade 2,6 procent till 156 kronor. Société Générale har sänkt sin riktkurs till 129 kronor från 144 och upprepar sälj. Vidare har ett antal svenska institutioner minskat sina innehav i H&M under det fjärde kvartalet. Dock har finansmannen Gustaf Douglas köpt fler aktier i klädbolaget.

SKF föreslår Electrolux tidigare vd och Atlas Copcos nuvarande ordförande Hans Stråberg till ny styrelseordförande i kullagertillverkaren efter Leif Östling. SKF var upp 0,6 procent.

Rezidors målsättning är att leverera en årlig omsättningstillväxt på 6-7 procent inom en femårsperiod. Ebitda-marginalen förväntas nå 13-15 procent till slutet av 2022. Hotellaktien backade 1,5 procent.

Inom hotellsektorn fortsatte Scandic ned 2,5 procent efter tisdagens vinstvarning då den rasade 20 procent.

Gruvbolaget Lundin Mining LUMI -2,87% Dagens utveckling infriade sin reviderade produktionsprognos för helåret 2017 för alla metaller. Aktien var marginellt upp

Kinnevik steg 0,7 procent efter att det största innehavet Zalando redovisat siffror för det fjärde kvartalet.

Midway har gjort nedskrivningar i dotterbolaget Haki med 40-60 miljoner kronor. Midway föll 16 procent.

Spelbolaget MAG Interactive tappade 17 procent efter att ha redovisat minskad vinst och varslat folk.

Cellavision CEVI -1,68% Dagens utveckling steg över 4 procent i spåren av att danska hörapparatjätten William Demants huvudägare, William Demant Invest, köpt in sig med 1,9 procent av blodanalysbolaget.

Spelutvecklingsbolaget Net Ent vände upp drygt 2 procent efter tisdagens vinstvarning som innebar ett kursras på 23 procent. Ett par banker har höjt sina rekommendationer till köp medan en sänkt till behåll.

Billerud Korsnäs BILL +2,35% Dagens utveckling fortsatte ned runt 2 procent efter tisdagens vinstvarning då aktien tappade närmare 4 procent. SEB har sänkt rekommendationen till behåll.


Makroagendan i urval:


- USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande, december kl 15.15


- USA: NAHB husmarknadsindex januari kl 16.00


- BOC: räntebesked kl 16.00


- Fed: Beige Book kl 20.00


- USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30Innehåll från ObsteCareAnnons

Goda framtidsutsikter för innovativa ObsteCare

Carina Lindqvist, VD ObsteCare.
Carina Lindqvist, VD ObsteCare.Foto: Adrian Beck

Varje år förlöses ett stort antal barn med hjälp av akuta kejsarsnitt, och ännu fler kvinnor drabbas av plågsamma förlossningsskador. Många gånger helt i onödan. Det svenska life science-bolaget ObsteCare har utvecklat en innovativ och effektiv produkt som gör värksvaga förlossningar mindre riskfyllda. Det leder till högre patientsäkerhet och besparingar för vården. Vinsten för kvinnor och barn går inte att mäta i pengar.

ObsteCares ambition är att ta fram marknadsledande lösningar för förlossningsvården till gagn för både patienten och vårdgivaren. Bolagets produktkoncept bygger på banbrytande forskningsresultat vid Karolinska Institutet om hur laktat (mjölksyra) i fostervatten påverkar värkarbetet under en förlossning. 

Patenterad lösning

ObsteCares patenterade AFL®-metod är vetenskapligt dokumenterad och resultatet av mer än 20 års klinisk erfarenhet från praktiskt arbete inom förlossningsvården. Genom att mäta mjölksyra i fostervatten kan livmoderns status kontrolleras. Det ger förlossningspersonalen viktig information, vilket man inte tidigare haft, om vilken behandlingsväg som bör väljas för en så trygg förlossning som möjligt. Genom att t ex individanpassa användningen av värkstimulerande dropp kan man både minimera antalen onödiga kejsarsnitt och minska risken för postpartum-blödningar - och samtidigt bidra till en naturlig förlossning och bättre upplevelse för kvinnan. 

Läs mer om AFL-metoden här.

- Det föds 130 miljoner barn i världen varje år. En femtedel av dessa föds av en mamma som drabbas av värksvaghet. WHO har lyft problematiken kring överanvändning av värkstimulerande dropp och riskerna med kejsarsnitt, så vi ser många tecken på ett ökat behov av våra lösningar, säger ObsteCares VD Carina Lindqvist.

Stark expansionsfas

ObsteCare ligger i startgroparna för en internationell expansion och VD Carina Lindqvist ser ljust på framtiden. 

Ett nytt modernt instrument CE-märktes i december och har börjat levereras. Användarna ger instrumentet högsta betyg: enkelt att använda och ett värdefullt beslutsunderlag i realtid är några av omdömena. Distributionsnätverket har också utökats och förbättrats. I Norden är det marknadsledande Vingmed som ansvarar för försäljningen. Avtal har även tecknats med en marknadsledande aktör på Irland och förhandlingar pågår med aktörer i ytterligare ett antal länder. 

- Dessutom förbereder vi arbetet för en FDA-registrering av det nya instrumentet, fortsätter Carina Lindqvist. Det innebär att processen bör vara en bra bit på väg när den amerikanska marknad öppnar upp och det åter blir möjligt med kundbesök. 

Med stöd av innovativ forskning planerar ObsteCare fortsätta utveckla medicinska lösningar. Målsättningen är att förbättra förlossningsvården till förmån för mamman, barnet och förlossningsklinikerna och vårt fokus är fortsatt på en global marknadsexpansion. 

- Varje akut kejsarsnitt som kan undvikas skapar inte bara en säkrare förlossning för både mor och barn, något som inte kan mätas i pengar, utan även samhälls- och vårdekonomiska vinster, avslutar Carina Lindqvist.

Om ObsteCare

ObsteCare är ett life science-bolag som utvecklar innovativa lösningar för förlossningsvården. Lösningarna innefattar övervakning av förlossningar, mät- och analysutrustning, samt diverse tillhörande utbildningspaket. Produkterna säljs via ett distributörsnätverk. Bolaget är noterat på Spotlight Stock Market. Läs mer om Obstecare här.

Mer från ObsteCare

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ObsteCare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?