Annons

Stockholmsbörsen: Carnegies analys sänker Sobi

Stockholmsbörsen faller lätt på veckans sista handelsdag. Börsen inväntar närmast amerikanska arbetsmarknadssiffror. Samtidigt håller sig marknaden fortsatt avvaktande till följ av osäkerhet kring tillväxtmarknader och utvecklingen i handelskriget mellan USA och Kina.  

OMXS30-index hade vid 13:30-tiden gått ned 0,6 procent till nivån 1.622. Omsättningen på Stockholmsbörsen hade då nått 5,7 miljarder kronor. Det var även nedåt för börserna i London och Frankfurt med 0,9 procent respektive 0,2 procent. 

Bland OMXS30-bolagen var det mest uppåt för Tele2 TEL2 B -0,92% Dagens utveckling och SCA SCA B +0,99% Dagens utveckling som steg med 1,9 respektive 1,3 procent. Atlas Copco ATCO A +1,39% Dagens utveckling sållade sig till förlorarna med en nedgång på 2,2 procent. 

På storbolagslistan steg Autolivavknoppningen Veoneer med 2,7 procent. Securitas SECU B -0,49% Dagens utveckling sjönk med 0,5 procent. Investeringsbolaget Ramsbury, där H&M grundaren Persson ligger bakom, har sålt sin andel i Securitas som funnits med sedan 2010. 

Uppåt gick det för gruvbolaget Lundin Mining LUMI +4,91% Dagens utveckling med 2,4 procent. En resursuppdatering har visat att kopparreserverna i den chilenska gruvan Candelaria växer. Det har även framkommit att Lundin Mining inte avser göra några förändringar av sitt bud på det kanadensiska gruvbolaget Nevsun Resources. Tidigare i veckan lade det kinesiska gruvbolaget Zijin ett högre bud. 

I motsatt riktning gick specialistläkemedelsbolaget Sobi vars aktie föll med nära 7 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation till sälj, från tidigare behåll. Banken oroar sig för att värderingen av Sobi inte tillräckligt återspeglar osäkerheten i tillväxtutsikterna, till följ av ökad konkurrens inom läkemedel för blödarsjuka. 

Oljebolaget Enquest ENQ +6,34% Dagens utveckling sjönk med nära 15 procent. Bolaget planerar en emission på 107 miljoner pund för att köpa resterande 75 procent av Magnus-fältet med två brunnar, i enlighet med ett optionsavtal som gäller fram till 15 januari. 

Catena CATE +0,55% Dagens utveckling Media, som tillhandahåller kundanskaffning för onlinespel, sjönk från en tidig uppgång på 3 procent till en oförändrad nivå efter uppgifter om att grundaren Erik Bergman har sålt aktier i bolaget. Hittills i år har aktien backat med 18 procent. 

På First North steg fintechbolaget Cinnober med nära 5 procent. Bolaget pekas ut som en uppköpskandidat i Forbes. Tidningens uppgiftslämnare tror att bolaget kan återhämta sig med den nya vd:n Peter Lenardos. Samtidigt säger källorna att Cinnober skulle kunna vara en uppköpskandidat, hamna i en budsituation eller att det delas upp. 

Utför gick det för forskningsbolaget Kancera, som handlas på First North. Bolaget har valt att omorganisera och fokusera sin verksamhet på fractalkineprojekten riktade mot inflammation och cancer. Aktien tappade 6,5 procent 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?