1515

Stockholmsbörsen: Bred rekyl efter måndagens kursfall

Måndagens nedgång varade blott en dag. I stället rekylerade Stockholmsbörsen uppåt på tisdagen.

Stockholmsbörsen breda index OMXSPI föll med över 1 procent på måndagen. Men på tisdagen var det muntrare miner och OMXSPI bjöd på en uppgång på 0,7 procent medan storbolagsindexet OMXS30 steg 0,6 procent.

Nya inflationssiffror från SCB överträffade förväntningarna. KPIF uppgick till 1,9 procent i maj, vilket gjorde att kronan stärktes mot euron och dollarn samtidigt som räntorna tickade upp något.

Klädjätten H&M hjälpte till att dra upp index med en uppgång på 2,8 procent. Även Volvo bidrog till börslyftet genom att avancera 2,1 procent. Detta efter att finansmannen Christer Gardell uppger i en intervju med Svenska Dagbladet att han tror att Volvo, som stigit med nästan 40 procent i år, har mer att ge kursmässigt.

”Vi tycker inte att det senaste årets kursreaktion motsvarar den potential som finns i bolaget”, säger han till tidningen.

Bland storbolagen återfanns flera spelbolag i topp. Evolution Gaming klättrade med 4,5 procent medan Kindred (tidigare Unibet) och Betsson steg med 3,2 respektive 2,7 procent.
Olof Persson, som var vd för Volvo mellan 2011 och 2015, har köpt aktier i New Wave för nästan två miljoner kronor, där han också är styrelseordförande. Även vd:n Torsten Jansson rapporterade köp på nästan fyra miljoner kronor i New Wave på tisdagen. Aktien steg med 9 procent.

Danske Bank Markets meddelade på tisdagen att de börjar bevaka nischbankerna Nordax, TF Bank, Resurs Bank samt Collector. TF Bank och Nordax fick båda en köprekommendation vilket resulterade i att aktierna klättrade 2,8 respektive 2,9 procent. Collector och Resurs får dock rekommendationen sälj och aktierna föll med 0,6 respektive 0,1 procent på tisdagen.

"Vi tror att svenska nischlångivare (som framförallt fokuserar på icke säkerställda konsumentkrediter) kommer att fortsätta växa snabbare än traditionella banker under 2017-2019 under hög lönsamhet", skriver Danske Bank i en sektoranalys av nischbankerna.

Biometribolaget Fingerprint Cards meddelade på tisdagen att de inleder ett samarbete med modulhuset Biel Crystal, som är baserat i Hongkong.

”Samarbetet kommer att stärka Fingerprints position ytterligare, då Biel Crystal är branschledare för täckglas inom olika områden, inklusive mobiltelefoner och tablets”, skriver Fingerprint i ett pressmeddelande.

Fingerprint steg med 0,6 procent på tisdagen.

Ute i Europa klättrade tyska DAX med 0,6 procent medan Londonbörsens FTSE100 backade 0,2 procent. Vid Stockholmsbörsens stängning handlades ett fat Brentolja kring 48,43 dollar per fat.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?