1515

Stockholmsbörsen: Bred nedgång med tungviktare som sänken

Stockholmsbörsen sjönk på fredagen tyngd av banker som pressades av en svag rapport från Deutsche Bank. Nedgången i Stockholm var bred där Ericsson och Skanska gick mot strömmen. Bland förlorarna fanns rapporterande Trelleborg.

OMXS30 var ned 1,0 procent till 1.586, därmed återstår endast 0,6 procent av årets uppgång. De fyra storbankerna, Atlas Copco och Volvo satte främst press på index. Omsättningen uppgick till cirka 5,9 miljarder kronor med H&M som mest omsatta aktie.

Deutsche Bank tappade drygt 4 procent på Frankfurtbörsen efter att banken rapporterat en helårsförlust för tredje raka året. Det tyngde sektorn i hela Europa vilket färgade av sig på de svenska storbankerna. Dessa backade med 1 till 1,5 procent. 

Bland de svenska rapportbolagen steg Husqvarna, tillverkare av utomhusprodukter, 2,4 procent efter oväntat stark organisk tillväxt i ett säsongsmässigt mindre betydelsefullt kvartal. Kai Wärn, vd, upprepade indikationer om femprocentig organisk tillväxt 2018 i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

En av få OMXS30-vinnare var Ericsson, som steg 1,2 procent efter att Cevian köpt ytterligare aktier och kräver ökat förändringstempo i en DI-intervju. Uppåt var det även för Skanska som steg 1,2 procent även den. Byggjätten har höjts till köp av Nordea, som anser att den starka avyttringsmarknaden begränsar nedsidan i aktien.

Även Tele2 visade små rörelser efter sin rapport. En stark utveckling i Sverige var ett positivt inslag i en stabil rapport. Aktien var upp 0,4 procent.  

Rapporten från bostadsbyggaren Bonava skapade inte heller den någon större dramatik. Inslag av svag försäljningsutveckling i Sverige under fjärde kvartalet vägdes upp av en stark tysk bostadsmarknad. Bolaget har ökat sin landbank i Tyskland med 30 procent. Aktien var oförändrad. 

Astra Zeneca sjönk svagt, ned 0,4 procent, efter sin rapport. I den positiva vågskålen fanns en kärnverksamhet som utvecklats bättre än väntat men som tyngdes ned av att resultatprognosen för 2018 understeg konsensus.

Trelleborg tappade 2,4 procent efter svaga utsikter för det första kvartalet vilket överskuggade en i övrigt habil rapport, enligt analytikerkommentarer.

Bland förlorarna fanns även Gunnebo som föll 5,8 procent efter en rapport med tydligt negativ organisk försäljningstillväxt och sänkt rörelsemarginal. 

Utanför rapportflödet backade Evolution Gaming 1,5 procent efter en sänkt rekommendation till behåll från köp av Nordea. 

Medivir tappade drygt 8 procent till 39:05 kronor efter att ha tillkännagett en riktad emission på kursen 39 kronor. Enligt bolaget har stort intresse visats för emissionen där hedgefonden Gladiator tagit position. 

Fingerprint Cards tappade 3,7 procent till 11:60 efter att Carnegie sänkt sin riktkurs från 12 till 9 kronor.

Dagens stora förlorare var livevideobolaget Bambuser. Aktien rasade över 40 procent efter att bolaget vinstvarnat och meddelat om att vd:n lämnar. Den amerikanska verksamheten uppges även skalas ned.  

På makroagendan väntas amerikansk jobbrapport senare på eftermiddagen där timlöner kan utgöra vägledning för takten av framtida räntehöjningar. Väntat är en sysselsättningsökning på 180.000 personer.


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Mer från Akademiska Hus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?