ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen: Bred nedgång – H&M bland förlorarna

Stockholmsbörsen tappade mark på fredagen. Ett ekonomiskt kaos i Turkiet präglade handeln. De flesta storbolagen stängde på minus med H&M och Electrolux i botten medan Swedish Match och Astra Zeneca låg på lätt plus.

Den turkiska liran föll efter att USA:s president Donald Trump godkänt en fördubbling av tullar på turkiskt stål.

Vid stängning var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30-index ned 0,9 procent till nivån 1.616,82. Omsättningen på Stockholmsbörsen summerade till drygt 10 miljarder kronor på fredagen. De ledande börsindexen i Frankfurt och Paris var 2,1 respektive 1,7 procent lägre medan Londonbörsens FTSE 100-index backade drygt 1 procent.

Större delen av OMXS30-bolagen handlades på minus och sämst gick det för H&M och Electrolux som var ned 2,4 respektive 1,8 procent. Ett svagt lyft upp kom från Swedish Match och Astra Zeneca som var upp 0,2 respektive 1,5 procent. Assa Abloy stängde omkring nollan.

Enligt turkiska tjänstemän har president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands motsvarighet, Vladimir Putin, haft ett telefonmöte där det ska ha diskuterats de ekonomiska banden mellan de båda länderna. En artikel från Bloomberg News belyste att det finns en risk för att Turkiets ekonomiska kris kan leda till en recession och en skuldkris.

ECB har uttryckt oro för de största europeiska bankernas utlåning till Turkiet efter lirans kraftiga försvagning, skriver Financial Times. Liraförsvagningen påverkar intjäningen i europeiska banker med stora investeringar och tillgångar i Turkiet. Tillsynsmyndigheten identifierar särskilt bankerna BBVA, Unicredit och BNP Paribas som de institutionerna med störst exponering mot liran. Samtliga de ovannämnda bankaktierna tappade mellan 3,7 till 5,9 procent.

I Stockholm försvagades de fyra storbankerna Nordea, Swedbank, SHB och SEB mellan 1,0 till 1,2 procent.

Bettingbolaget Betsson, som har exponering mot Turkiet, retirerade 1,5 procent.

Kinesiska Jin Jiang International har kommit överens med Radissons huvudägare, kinesiska HNA, om att köpa 51,15 procent av aktierna i Stockholmsnoterade Radisson Hospitality. Priset uppges vara 35 kronor per aktie i affären. Enligt avtalet avser Jin Jiang att köpa ytterligare upp till 18,5 procent av Radisson Hospitality från HNA:s svenska enhet. Därefter kommer Jin Jiang att förvärva samtliga aktier i det amerikanska bolaget Radisson Holdings Inc, som härstammar från Carlson-koncernen, från HNA. Hotellbolaget sjönk 1,4 procent till 36:35 kronor. 

Spelutvecklaren Three Gates, listat på Nordic MTF, har ingått ett förlags- och distributionsavtal med en av Nordens större spelbolag, THQ Nordic för konsolversion av spelet 8 to Glory, som handlar om tjurridning. Likt en tjur rusade även aktien som var upp drygt 10 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies