1515

Stockholmsbörsen: Bra start på veckan

Stockholmsbörsens inledde handelsveckan med att ta ett skutt uppåt. Både breda indexet OMXSPI och storbolagsindexet OMXS30 steg med 0,4 procent.

Måndagen bjöd på ett sparsamt antal rapporter. Small cap-bolaget Edgeware, verksamt inom streaming av tv och video över internet, redovisade ett nettoresultat på 7,4 Mkr för det fjärde kvartalet 2016 vilket var ett lyft från samma period i fjol då vinsten landade på 5,5 Mkr.

Resultatet överraskade marknaden positivt och aktien steg med 8,3 procent.

CLX Communications fortsatte sin positiva trend och bolaget steg med 8,9 procent, bland annat då Carnegie höjde sin rekommendation till köp. CLX rapporterade i fredags och meddelade att de köpt ett bolag i Tyskland, något som då skickade upp aktien med 6,1 procent.

Bemanningsbolaget Poolia tappade 6,6 procent på en rapport som visade på minskad omsättning men bättre rörelseresultat.

Investmentbolaget Ratos fortsatte att falla på måndagen. Bolaget rapporterade i fredags i förra veckan och levererade under förväntan och aktien backade med 6,6 procent. Bland annat sänkte Ratos utdelning oväntat mycket och skrev ned det bokförda värdet i ett portföljbolag till noll kronor. På måndagen backade Ratos-aktien med ytterligare 2,5 procent och blev därmed sämsta storbolag.

Men dagens riktiga flopp stod Eltel för då bolaget – återigen – vinstvarnade. Det är den tredje vinstvarningen för 2016 på fyra månader för bolaget. Baserat på slutsatserna i en utredning av vissa projekt krävs väsentligt större avsättningar och nedskrivningar än tidigare uppskattat, uppger installationsbolaget som rapporterar på tisdagen.

Aktien handelsstoppades på förmiddagen men handeln kom sedan i gång på eftermiddagen och aktien stängde på minus 8,3 procent.

En annan flopp stod drönarbolaget Cybaero för. Bolaget fick avslag från Inspektionen för Strategiska Produkter om export av ett helikoptersystem till Kina. Aktien sjönk med 27 procent.

Fettillverkaren AAK fick en köpstämpel av Dagens industri och steg 2,5 procent.

”AAK-aktien hade ett trist 2016. Vi tror 2017 kan bli bättre när bolagets förvärv och kapacitetsinvesteringar börjar betala sig”, skrev börskrönikören Mikael Vilenius i måndagens tidning.

Andra storbolaget som klättrade var gruvbolaget Lundin Mining och värmepumpsbolaget Nibe som steg 3,1 respektive 3,4 procent.

Ute i Europa klättrade tyska DAX-index med 0,6 procent medan Londonbörsens FTSE100 steg knappt 0,1 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?