Annons

Stockholmsbörsen: Björn Borg backar i öppningshandeln

Stockholmsbörsen har inlett fredagens handel nära nollstrecket. Efter en ny intensiv rapportmorgon backade Alimak och Björn Borg i öppningshandeln.

Vid 9.40-tiden var storbolagsindexet OMXS30 oförändrat vid nivån 1.574. Omsättningen uppgick då till 1,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Allmänt var indexrörelserna begränsade i Europa på fredagsförmiddagen sedan USA-börserna tappat fart på torsdagskvällen och stängt svagt upp. USA-terminerna var 0,2 till 0,4 procent högre på fredagsförmiddagen.

Inom det svenska storbolagsindexet var rörelserna överlag begränsade. SCA SCA A 0% Dagens utveckling var bäst presterande med nära 3 procents uppgång sedan Nordea NDA SE 0% Dagens utveckling höjt aktien till köp.

Verkstadsjättarna Volvo, Sandvik SAND 0% Dagens utveckling och Atlas Copco ATCO A 0% Dagens utveckling hämmade indexutvecklingen med 0,4 till 1,0 procents nedgång.

Utanför indexet tappade bygghissbolaget Alimak ALIG 0% Dagens utveckling drygt 6 procent i spåren av att resultat och intäkter inte nått upp till SME-konsensusprognosen. Att intäkter endast steg organiskt med 4 procent under det fjärde kvartalet, lägre än de 11 procent som uppnåddes under januari till september, "har en nära koppling till projekttiming", skrev vd Tormod Gunleiksrud i bokslutsrapporten, och nämnde även ogynnsam timing som förklaring till en organiskt minskande orderingång.

Björn Borg BORG 0% Dagens utveckling backade 3,2 procent. Klädbolagets underliggande nettoomsättning minskade med 7,2 procent i det fjärde kvartalet och rörelseresultatet sjönk till 17 miljoner kronor (21). 

Micro Systemation tappade 6,5 procent efter att vd Joel Bollö och styrelseledamoten Örjan Gatu meddelat om försäljning av aktier för drygt 6 respektive cirka 33 miljoner kronor.

Bränslecellsbolaget MyFC:s rörelseförlust ökade till 39 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017 (-6,5). Aktien tappade 9 procent på First North. På samma lista var Heliospectra drygt 3 procent upp sedan det rapporterat om en halvering av förlusten till minus 7,5 miljoner kronor (-15,4).

Inom fastighetssektorn var NP3 svagt upp medan D Carnegie tappade nära 3 procent efter rapporter. Balder, som släppte siffror på torsdagen, ökade runt 3 procent. Nordea har höjt den sistnämnda fastighetsaktien till behåll.

I spåren av torsdagens bokslut har Handelsbanken höjt rekommendationen för Sobi från minska till öka. Jefferies har i sin tur höjt riktkursen för Sobi till 154 kronor (143) samt upprepat köp. Aktien steg kring 2 procent till 134 kronor.

Handel i Livihop, som erbjuder personlig assistans till individer med funktionsnedsättning, har inletts på First North. Aktier bytte händer kring nivån 15,30 mot en teckningskurs i bolagets nyemission om 15 kronor per aktie.

På fredagsförmiddagen har protokollet från det senaste Riksbanksmötet publicerats. Ingen amerikansk statistik av tyngd väntas på fredagen, men kavalkaden av Fed-tal fortsätter i oförminskad omfattning. Marknadsspekulationerna om hur många Fed-räntehöjningar det blir i år fortsätter och föranleder rörelser för USA-räntor och dollarn samt i sin tur börserna.


Innehåll från PreciselyAnnons

Avtal på autopilot för framtidens juristavdelning

De processer och verktyg som bolagsjurister använder i avtalsarbetet har under de senaste åren utvecklats snabbt. Med en digital plattform som automatiserar avtalsprocesser vill Precisely hjälpa bolagsjurister att uppnå bättre regelefterlevnad och produktivitet. Som ett resultat får bolagsjuristen mer tid över att hjälpa sina kommersiella team att göra bättre affärer. 

Avtal utgör en trygghet. De används för alltifrån överenskommelser med leverantörer och licenser för mjukvara, till hyra av kontor och anställning av konsulter. Liksom de flesta andra aspekter av företagande har avtal och affärsjuridik gått över till att vara allt mer digitalt. 

– En av de vanligare åtgärderna för att komma ifrån traditionell avtalshantering är att många nu har digitala arkiv istället för fysiska. Endast digital arkivering påverkar dock inte avtalsflödet i sin helhet i någon större utsträckning. Det finns många områden som behöver ses över för att nå ett säkrare, effektivare och lönsammare sätt att hantera sina avtal på, betonar Nils-Erik Jansson, grundare och VD på Precisely.

Det Nils-Erik avser är exempel på funktionalitet i Preciselys plattform. Plattformen ger företag möjlighet att maximera sina avtals prestanda och låta vem som helst skapa, förhandla, digitalt signera samt följa upp avtal, utan att bolagets jurister tappar kontrollen. Idag används bolagets teknik av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD. 

– Våra kunder reducerar sina kostnader, samtidigt som de får bättre översikt. Vi har sett resultat om 30 procents minskad ledtid för avtal, och 80 procents minskad tid för att skapa avtalen, säger Nils-Erik. 

Låter bolagsjuristen fokusera på juridiken

Plattformen gör att bolagsjuristen kan fokusera på strategi och komplex juridisk analys istället för enklare frågor.

– Vi löser flera utmaningar som ofta leder till huvudvärk för bolagsjurister. Genom att definiera digitala regler utifrån befintliga policys, compliance-rutiner och avtalsmallar behöver man inte kompromissa mellan regelefterlevnad, kontroll och snabbhet. På så vis kan bolagsjuristerna fokusera på det de är bäst på – juridiskt arbete istället för pappersarbete, konstaterar Nils-Erik.

Förbättrar den juridiska upplevelsen 

Många av Preciselys kunder vittnar om att juristavdelningen har begränsade resurser i jämförelse med övriga organisationen. Det leder ibland till att bolagsjuristen uppfattas som en flaskhals. 

– En uppskattad effekt av plattformen som har blivit alltmer central är att den hjälper juristavdelningen att samarbeta bättre med sina kommersiella avdelningar. Plattformen blir bolagsjuristernas ”superkraft” och gör det möjligt för affärssidan av företaget att hantera stora delar av den standardiserade avtalsprocessen på egen hand, samtidigt som de alltid avtalar inom förgodkända regler och ramar. Det leder till att en bättre upplevelse för alla som interagerar med Legal, adderar Nils-Erik.

Framtiden för digital avtalsförhandling

Preciselys teknik möjliggör också digital förhandling, vilket underlättar när allt fler arbetar på distans. De digitala förhandlings- och samarbetsfunktionerna gör att parterna kan komma överens snabbare - med utökad spårbarhet och kontroll. Precisely banar väg för nästa generations avtalsplattform och redan idag kan avtal registreras med stöd av AI.

– Tekniken vi har utvecklat för att analysera avtal kommer i framtiden appliceras för att hjälpa våra kunder förhandla med mer kontroll och högre effektivitet. På sikt ser vi att det kommer vara möjligt att eliminera mänsklig interaktion vid förhandling av enklare avtal, avslutar Nils-Erik.

OM PRECISELY

Precisely grundades 2014 av affärsjuristerna Nils-Erik Jansson och Simon Fouladi. Bolagets prisbelönta digitala avtalsplattform hjälper bolag att förbättra sina avtalsprocesser. Idag används Preciselys plattform av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD.  www.precisely.se  

 

Mer från Precisely

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Precisely och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?