Annons

Stockholmsbörsen: Biometri i botten på sjunkande börs

Stockholmsbörsen öppnar onsdagen under nollan. Biometribolagen Fingerprint Cards och Precise Biometrics faller efter Apple-nyheter. AAK går mot strömmen efter en rekommendationshöjning.

Stockholmsbörsen följer med resten av Europa ner på onsdagen. Vid klockan 09.40 handlas breda OMXSPI ner knappt 0,2 procent medan OMXS30 backar lika mycket.

Gruvbolaget Lundin Mining handlas i botten av storbolagslistan och aktien backar 1,9 procent. Det kommer efter motsvarande nedgång på Torontobörsen där aktien är dubbelnoterad på tisdagskvällen svensk tid.

Biometribolaget Fingerprint Cards sjönk rejält i öppningen, som mest ner 3,8 procent, efter att teknikjätten Apple presenterat en rad nyheter på tisdagskvällen som tolkas negativt för aktien. Nu har Fingerprint återhämtat sig något och handlas ner drygt 2 procent.

Sektorskollegan Precise Biometrics tyngs dock fortfarande på småbolagslistan där aktien tappar 7,3 procent.

Bland övriga storbolagsförlorare syns spelbolagen Net Ent och Kindred, ner 1,1 respektive 1 procent, samt Hexpol som backar 0,9 procent. Billerud Korsnäs är ner 1,1 procent.

AAK går mot strömmen och klättrar 1,4 procent till 605,5 kronor efter att Exane BNP Paribas höjt rekommendationen från underperform till neutral.

Bilsäkerhetsbolaget Autoliv handlas upp 0,7 procent efter att storbanken Nordea spått att ett nytt försäljningsmål för 2021 kan lanseras på bolagets kapitalmarknadsdag på torsdag. Det spås landa på 14 miljarder dollar exklusive förvärv enligt en analys som nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Byggbolaget Skanska handlas ner 0,7 procent efter beskedet att vd Johan Karlström kommer att sluta efter tio år på bolagets årsstämma i april nästa år. Han lämnar samtidigt sin plats i Skanskas styrelse men blir kvar som senior rådgivare på bolaget till och med januari 2019.

Sektorskollegan Peab handlas upp 0,6 procent efter beskedet att bolaget fått en order om att bygga en skola i Nordnorge.

Hansa Medical toppar mid cap-listan med en uppgång på 5,8 procent till 183 kronor efter att ABG Sundal Collier inlett bevakningen av aktien med en köprekommendation och riktkursen 215 kronor. Läkemedelskandidaten Ides spås lanseras under 2019 och enligt ABG ska Hansa Medical nå lönsamhet inom 2-3 år, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Listkollegan Bufab klättrar 3,1 procent. Det kommer efter att storägaren Liljedahslgruppen ökat innehavet med 50.000 aktier för dryga 5 miljoner kronor. Nu kontrollerar det familjeägda investmentbolaget 20,4 procent av bolaget.

Karolinska Development klättar 4 procent på småbolagslitan efter att Di:s uppgifter om en notering av portföljbolaget Bioarctic bekräftats. I samband med noteringsprocessen har Karolinska Developments innehav om 3,17 procent värderats till 48 miljoner kronor – 80 gånger mer än Karolinska Developments investering enligt ett pressmeddelande.


Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?