ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen: Humana ökar kraftigt

Stockholmsbörsen inledde ned under onsdagen i bred sektorspridning och där banker tyngde. Både USA och Asien var ned innan Europa öppnade vilket påverkade i negativ mening. Mycket fokus är på handelskonflikten mellan USA och Kina samt USA:s kommande möte med Nordkorea. 

Vid 11-tiden var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,8 procent till 1.595. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde 3,6 miljarder kronor.

Utvecklingen var även dämpad ute i Europa men med en något mer positiv underton. FTSE 100 i London var oförändrat men gruvbolagen steg. Basmetaller som koppar, nickel och zink bidrog till uppgångar.  

I Frankfurt var DAX-index upp med 0,1 procent. Generellt tyngde banker i Europa medan italienska statspappersräntor drog uppåt. Enligt mediauppgifter kan Italiens potentiella koalitionsregering komma att be ECB om skuldlättnader och därutöver efterfråga en mekanism för att lämna euron samt en omförhandling av Italiens bidrag till EU-budgeten. 

"Marknaden oroar sig ännu inte för smittoeffekter. Man ska alltid vara försiktig när man läser utkast", sade Jordan Rochester på Nomura till Financial Times.

I Stockholm var det alltså något mer dystra toner, detta då bankerna väger tungt och befann sig på minus. Nordea sjönk med 1,6 procent. 

Gruvbolaget Boliden var ned med 6:30 kronor, detta då första dag för handel utan rätt till inlösenprogrammet på 5:75 kronor påverkade. 

Bland storbolagen steg JM med över 7 procent. Nordea har tagit in aktien i sin modellportfölj. Banken menar att det är dags för en mer defensiv attityd till aktiemarknaden. Även ABB togs in, den aktien steg med 0,4 procent. 

Munters fick lämna portföljen och aktien sjönk med 4,2 procent. 

Bland de rapporterande bolagen steg omsorgsbolaget Humana med 6 procent. Resultatet ökade till 45 miljoner kronor under det första kvartalet, en ökning med 12,5 procent jämfört med i fjol.

Värmeteknikbolaget Nibes rapport fick ett ljumt mottagande. Aktien sjönk 0,4 procent trots en rapport som överlag var något bättre än förväntningarna, bland annat tack vare hög organisk tillväxt i värmepumpdivisionen. Aktien har dock rusat cirka 15 procent till nya rekord senaste månaden.  

Dagens vinnare var spelbolaget THQ som steg kraftigt efter sin rapport, upp 16,5 procent. 

Under eftermiddagen före New Yorks öppning väntas industriproduktion från USA.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer