Annons

Stockholmsbörsen: Banker och brexit lyfter börsen

Stockholmsbörsen steg i fredagens handel med banksektorn som främsta draglok i spåren av nya förslag till europeisk bankreglering.

Ett genombrott i brexitförhandlingarna påverkade också marknadshumöret positivt, samtidigt som den amerikanska kongressen åtminstone tillfälligt undvikit en finansiell "shutdown".

Vid 13.15-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 1,0 procent till noteringen 1.616. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till knappt 7 miljarder kronor.

De fyra storbankerna tog med god marginal toppositionerna i storbolagsindexet, liksom i motsvarande index för de större europeiska börserna. Allra vassast i Stockholm var Handelsbanken, som steg 3 procent. Därefter följde Nordea, SEB och Swedbank med uppgångar kring 2,5 procent.

Bankregleringsbesked Basel IV, som blev offentligt på torsdagskvällen, förefaller på flera punkter vara bättre än väntat, menar analytiker.

"Äntligen fick vi veta hur regelverket ska se ut. Det undanröjer ett stort mått av osäkerhet. Dessutom förefaller det vara något mer positivt för bankerna än många fruktat", säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på BNP Exane Paribas, till Nyhetsbyrån Direkt.

För marknaden positiva nyheter kom från brexitförhandlingarna, då EU-kommissionen och Storbritannien kommit överens på flera viktiga punkter. Från USA meddelas att de två kamrarna i kongressen godkänt en lag som håller den federala verksamheten öppen till den 22 december.

Bland dagens storbolagsvinnare märktes också Lundin Petroleum, som rekylerade upp 1,7 procent med stöd av stigande oljepriser.

Största förlorare för dagen var Electrolux och Tele2, ned 1,5 respektive 0,8 procent.

Kredithanteringsbolaget Intrum sjönk tillbaka 5 procent efter torsdagens kapitalmarknadsdagsdrivna lyft på nästan 12 procent. SEB Equities har sänkt sin rekommendation för aktien till sälj från behåll.

Detaljhandelsbolaget Clas Ohlson steg drygt 1 procent efter två dagar med stora nedgångar. Bolaget meddelade att det köper in sig i Mathem.se och inleder ett strategiskt samarbete med bolaget i Sverige. Detta syftar till att kunderna ska kunna beställa stora delar av Clas Ohlsons sortiment via Mathem.se och få varorna levererade till dörren.

Den pressade Starbreezeaktien lyfte över 12 procent efter att bolagets förväntade storsäljare The Walking Dead visat ett efterlängtat livstecken på torsdagskvällen. Av allt att döma kommer någon form av trailer visas nu i helgen som en del av vad som väntas bli en lång uppladdningskampanj fram till det utannonserade spelsläppet andra halvåret 2018.

Börsens spel- och gamingsektor fick ytterligare ett tillskott på fredagen när MAG Interactive tog steget in på First North. Aktien sjönk knappt 5 procent till 41:90 kronor jämfört med priset i erbjudandet inför noteringen på 44 kronor.

Nedåt var det även för specialistläkemedelsbolaget Wilson Therapeutics, som förlorade 3,5 procent sedan bolaget genomfört en emission med en rabatt om drygt 5 procent.

I motsatt riktning gick medicinteknikbolaget Sectra, vars orderingång ökade med 42,5 procent i det senaste kvartalet. Aktien steg 5,8 procent.

Kepler Cheuvreux har inlett bevakningen av New Wave med rekommendationen köp. Aktien steg 3,7 procent.

Delar av investerarkollektivets fokus riktas samtidigt mot Bitcoin. Kryptovalutan nådde tidvis uppemot 17.000 dollar under natten, men har sedan sjunkit tillbaka till omkring 15.000 dollar.

På makroagendan kvarstår amerikanska sysselsättningsdata klockan 14.30.

Konsensusprognosen för sysselsättningen pekar mot en ökning med 195.000 personer i november, efter en preliminär uppgång på 261.000 månaden före, medan arbetslösheten väntas ligga kvar på 4,1%, den lägsta nivån sedan i december 2000.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?