Annons

Stockholmsbörsen: Banker driver på uppgång

Stockholmsbörsen tog, efter en trevande inledning, fart uppåt. Storbankerna tillsammans med H&M gav stöd till uppgången. Även på de ledande Europabörserna var tonen på börserna positiv.

Vid 13.15-tiden var storbolagsindexet OMXS30 upp med 0,5 procent till nivån 1.622. Omsättningen på Stockholmsbörsen låg då på 6,2 miljarder kronor.

Bankerna noterade stigande kurser. Swedbank förbättrades 1,5 procent, medan Nordea, Handelsbanken samt SEB ställdes upp i storleksordningen 1 procent.

Oljan har rört sig något upp inför torsdagens Opec-möte i Wien där frågan om en förlängning av produktionsminskningen står på agendan. På börsen handlades Lundin Petroleum ner med 0,7 procent medan Enquest lyfte nästan 8 procent efter en verksamhetsuppdatering.

Elekta steg 0,4 procent efter att det justerade resultatet och den organiska försäljningstillväxten slagit förväntningarna rejält. Bolaget senarelägger dock sitt mål för de första 75 orderna för det MR-styrda strålbehandlingssystemet Unity till det första halvåret av kalenderåret 2020. Tidigare mål var 75 order till utgången av 2019.

H&M noterades 1,5 procent högre. Efter de senaste årens stora investeringar har H&M ett mycket bra utgångsläge i det skifte som branschen går igenom, menar ordföranden och storägaren Stefan Persson.

"Vi är mer förberedda att klara av den nya digitaliserade världen än jag tror att vi har förklarat för aktiemarknaden. Jag ser inte den hotbild som målas upp - jag ser stora möjligheter", säger han till Dagens Industri.

Lundin Mining sänker sin prognos för kopparproduktionen vid Candelaria för 2018-2019 med 20 procent. Samtidigt har zinkproduktionsprognosen sänkts för 2018 men höjts för 2019. Nickelproduktionsprognoserna väntas ligga i nivå med tidigare guidning. Ett par banker har sänkt sin rekommendation för Lundin Mining efter de nya prognoserna. Aktien backade nära 9 procent.

MTG steg knappt 6 procent efter onsdagens kapitalmarknadsdag.

Karo Pharma sänktes mer än 3 procent. Bolagets arbetande styrelseordförande och storägare Anders Lönner har kallats till förhör om misstänkt insiderhandel i samband med Karo Pharmas försäljning av aktier i Oasmia. Styrelsen i Karo Pharma, där Anders Lönner är ordförande, "har genomfört en noggrann undersökning och kan konstatera att företaget och Anders Lönner har agerat klanderfritt och helt korrekt".

Stillfront steg 1,5 procent till 148:75 kronor. Redeye har höjt sitt rättmätiga värde för spelbolaget Stillfront, i ett basscenario, till 161 kronor från tidigare 134 kronor.

Inom samma sektor avancerade Gaming Corps över 9 procent sedan bolagets tredje kvartal visat på en klar förlustminsking. Aktien har därmed klättrat med närmare 90 procent de senaste tre månaderna.

Teknikkoncernen Sdiptech var upp 2 procent efter en köprekommendation från Affärsvärlden.

NGM-jätten Kopparbergs backade nästan 5 procent. Bryggarens tredje kvartal tyngdes rejält av det brittiska pundet och nettovinsten sjönk till 66,7 miljoner kronor (129).


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?