Annons

Stockholmsbörsen: Avanza dagens raket

Stockholmsbörsen handlades på torsdagen i ett smalt spann omkring eller strax ovan nollstrecket. Rekommendationsändringar fick genomslag för flera aktier och Skanska rekylerade upp efter onsdagens vinstvarningsdrivna ras.

Avanza rusade i spåren av en kvartalsrapport som slog marknadens förväntningar.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg 0,1 procent till noteringen 1.625. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 16,7 miljarder kronor.

Visst stöd fick kursutvecklingen från Kina, där färsk statistik visade att BNP steg 6,8 procent i det fjärde kvartalet jämfört med samma period ett år tidigare, vilket var något mer än väntat. För helåret 2017 landade tillväxten på 6,9 procent, en uppgång från 2016 års 6,7 procent.

Storbolagsindexet toppades av Skanska, som avancerade 1,5 procent. Byggbolaget föll drygt 8 procent på onsdagen efter att ha vinstvarnat och bytt ut en stor del av ledningen.

Uppåt var det också för Ericsson, som fått riktkursen höjd till 66 kronor av Goldman Sachs. Aktien har utvecklats väl sedan årsskiftet och har stått emot de goodwill-nedskrivningar som meddelades på tisdagen. B-aktien steg 1,2 procent. Sektorkonkurrenten Nokia fick dock sänkt rekommendation av Goldman Sachs och tappade drygt 2 procent.

Till indexuppgången bidrog tre av de fyra storbankerna. Bäst gick Swedbank, upp 1,1 procent, efter en rekommendationshöjning från Jefferies. Svagast av de fyra var Nordea, som i likhet med SEB fått sänkt betyg av analyshuset.

Dagens börsraket var Avanza, som redovisade ett rörelseresultat på 114 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, klart över analytikernas snittförväntningar om 96 miljoner i SME Direkts prognossammanställning. Att utdelningen hölls oförändrad uppskattades också av marknaden. Avanzaaktien lyfte nästan 15 procent.

En uppgång noterades även för polymertillverkaren Hexpol, som klättrade 1,7 procent efter att ha fått rekommendationen höjd till köp av ABG Sundal Collier.

Eltel har beslutat att behålla den svenska flyg- och säkerhetsverksamheten som tidigare avsågs att säljas. Aktien sjönk initialt, men avancerade sedan till en uppgång om 1,4 procent för dagen.

Dotterbolaget Skånska Byggvaror fortsätter att skapa problem för Byggmax, som aviserade omstruktureringskostnader om 50 miljoner kronor. Byggmax slutade dagen 2,3 procent ned.

Doro rasade över 8 procent sedan seniortelefontillverkaren släppt ett preliminärt bokslut som visade ett "tillfredsställande" rörelseresultat, men där försäljningen enligt bolaget gjorde ledningen missnöjd.

Svagt gick också kontraktstillverkaren Hanza efter besked om att bolaget köper Wermland Mechanics och föreslår en garanterad nyemission som delfinansiering. Aktien tappade 3,9 procent efter att som mest ha varit 11,5 procent ned.

På plus gick tungoljebolaget Black Pearl sedan Pareto tagit upp bevakning med en köprekommendation. Aktien steg 13 procent.

I samma riktning, men med mer blygsamma 2 procent, gick utbildningsbolaget BTS i spåren av en köprekommendation från Affärsvärlden.

Innehåll från TelenorAnnons

Därför är 5G viktigt – för ditt företag

Martin Whitlock är teknikchef hos Telenor IoT.
Martin Whitlock är teknikchef hos Telenor IoT.

Inte bara en bättre teknik – utan avgörande för framtidens affär.

Här avslöjar experten hur 5G kan hjälpa ditt företag.

– Om det kommer någon i din bransch med den här tekniken och du inte är med på tåget, då finns det stor risk att du blir ifrånkörd, säger Martin Whitlock, teknikchef hos Telenor IoT.

Så kan 5G påverka dina IoT-planer – läs mer 

Högre kapacitet, snabbare datahastigheter och mer avancerade möjligheter – men är det nödvändigt? När femte generationens mobilnät, 5G, gör sitt intåg ställer säkerligen många företag och organisationer frågan.

– Faktum är att 5G redan tidigt var efterfrågat av marknaden. I takt med att digitaliseringen sprungit i väg senaste åren har marknaden också större krav på vilken teknik som kan uppfylla de nya behoven för uppkoppling. 5G är en effekt av det, tekniken där är redan i grunden anpassad för IoT-produkter, säger Martin Whitlock och pekar på att 5G skapar nya möjligheter inom flera områden:

– Hemma har du sannolikt en elmätare som utnyttjar tekniken redan nu. Elmätaren i sig är ingen revolution men den svarar mot behovet att snabbt kunna läsa av elförbrukningen. Tittar man visionärt kommer 5G möjliggöra de extrema användningsområdena, som självkörande bilar. Men vi har även avancerad robotteknik inom industrin eller möjligheten att kunna genomföra remote surgery på ett sjukhus på andra sidan jorden eftersom uppkopplingen via 5G är tillräckligt snabb för det.

”4G och 5G kommer att leva parallellt länge”

Samtidigt är Whitlock tydlig med att 5G inte kommer rullas ut över en natt. Han målar upp en tidslinje över tio år med tre större faser: Övergång, utveckling och förvandling.

– Vi tar de första stegen i första fasen nu. Inom EU har vi många saker som är uppkopplade via 2G-nätet, som exempelvis alarmknappar i nyproducerade bilar. Där är en 4G-lösning på gång att ersätta, men det kommer ta tid. Det är svårt att bara släcka ner saker. Men ja, de äldsta näten kommer att fasas ut över tid, säger Whitlock.

När han träffar kunder eller föreläser dyker ofta frågan om även 4G-nätet kommer släckas:

– 4G och 5G kommer att leva parallellt länge, längre än tio år. Med det sagt, ska du designa en produkt idag rekommenderar jag att du ser till att den klarar att kopplas upp både via 4G och 5G- nätet.

Hur ska man som företag då ta sig an utvecklingen? Oavsett bransch gäller det att ha några saker i bakhuvudet, råder Whitlock:

– Det som kan kopplas upp kommer att kopplas upp. Jag vågar påstå att vi är på väg i den riktningen, alla trender pekar dit, säger han och fortsätter:

– Varje gång det kommer en ny generation mobilnät hamnar vi till slut i ett läge där teknologin kommer till stor användning. Ofta kommer marknaden på fler användningsområden än vi operatörer förutspått, och så förväntar jag mig blir fallet även med 5G.

Rekommenderar ett 5G-tänk redan idag

Något av det kanske viktigaste för företag är dock att man inte fastnar i tekniken. 5G är inte ett tekniskt projekt för företaget, utan det handlar om att ta tillvara de möjligheter 5G ger och basera sin affärsutveckling på det. Det borde vara top of mind.

Hur hanterar Telenor IoT:s kunder omställningen?

– Det är en pågående planering hos majoriteten. Man ska komma ihåg att mycket av IoT idag bygger på äldre teknik som fungerar väldigt bra. Några kunder är naturligt mer intresserade av 2G än 5G just nu, men det är naturligtvis så att vi har en dialog om hur övergången ska se ut. Vår starka rekommendation är att du har ett 5G-tänk redan idag och att man förstår hur man kan dra nytta av det. Annars är risken att du blir ifrånkörd.

Därför borde Telenor vara ditt förstaval vid IoT-satsningen  

 

Mer från Telenor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telenor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera