Stockholmsbörsen: Avanza dagens raket

Stockholmsbörsen handlades på torsdagen i ett smalt spann omkring eller strax ovan nollstrecket. Rekommendationsändringar fick genomslag för flera aktier och Skanska rekylerade upp efter onsdagens vinstvarningsdrivna ras.

Avanza rusade i spåren av en kvartalsrapport som slog marknadens förväntningar.

Stockholmsbörsens OMXS30-index steg 0,1 procent till noteringen 1.625. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 16,7 miljarder kronor.

Visst stöd fick kursutvecklingen från Kina, där färsk statistik visade att BNP steg 6,8 procent i det fjärde kvartalet jämfört med samma period ett år tidigare, vilket var något mer än väntat. För helåret 2017 landade tillväxten på 6,9 procent, en uppgång från 2016 års 6,7 procent.

Storbolagsindexet toppades av Skanska, som avancerade 1,5 procent. Byggbolaget föll drygt 8 procent på onsdagen efter att ha vinstvarnat och bytt ut en stor del av ledningen.

Uppåt var det också för Ericsson, som fått riktkursen höjd till 66 kronor av Goldman Sachs. Aktien har utvecklats väl sedan årsskiftet och har stått emot de goodwill-nedskrivningar som meddelades på tisdagen. B-aktien steg 1,2 procent. Sektorkonkurrenten Nokia fick dock sänkt rekommendation av Goldman Sachs och tappade drygt 2 procent.

Till indexuppgången bidrog tre av de fyra storbankerna. Bäst gick Swedbank, upp 1,1 procent, efter en rekommendationshöjning från Jefferies. Svagast av de fyra var Nordea, som i likhet med SEB fått sänkt betyg av analyshuset.

Dagens börsraket var Avanza, som redovisade ett rörelseresultat på 114 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, klart över analytikernas snittförväntningar om 96 miljoner i SME Direkts prognossammanställning. Att utdelningen hölls oförändrad uppskattades också av marknaden. Avanzaaktien lyfte nästan 15 procent.

En uppgång noterades även för polymertillverkaren Hexpol, som klättrade 1,7 procent efter att ha fått rekommendationen höjd till köp av ABG Sundal Collier.

Eltel har beslutat att behålla den svenska flyg- och säkerhetsverksamheten som tidigare avsågs att säljas. Aktien sjönk initialt, men avancerade sedan till en uppgång om 1,4 procent för dagen.

Dotterbolaget Skånska Byggvaror fortsätter att skapa problem för Byggmax, som aviserade omstruktureringskostnader om 50 miljoner kronor. Byggmax slutade dagen 2,3 procent ned.

Doro rasade över 8 procent sedan seniortelefontillverkaren släppt ett preliminärt bokslut som visade ett "tillfredsställande" rörelseresultat, men där försäljningen enligt bolaget gjorde ledningen missnöjd.

Svagt gick också kontraktstillverkaren Hanza efter besked om att bolaget köper Wermland Mechanics och föreslår en garanterad nyemission som delfinansiering. Aktien tappade 3,9 procent efter att som mest ha varit 11,5 procent ned.

På plus gick tungoljebolaget Black Pearl sedan Pareto tagit upp bevakning med en köprekommendation. Aktien steg 13 procent.

I samma riktning, men med mer blygsamma 2 procent, gick utbildningsbolaget BTS i spåren av en köprekommendation från Affärsvärlden.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?