1515

Stockholmsbörsen: Atlas-slakt präglade dagen

Stockholmsbörsen försämrades under måndagens handel då Atlas Copco satte tonen för utvecklingen med en svag rapport för det andra kvartalet. Rapportsäsongen har nu gått in i sin topp och efter veckans slut kommer merparten av bolagen på OMXS30 att ha rapporterat.

Vid stängning hade OMXS30 backat 0,5 procent till 1.639 och aktier för cirka 20,5 miljarder kronor hade hunnit byta ägare på Stockholmsbörsen.

Bland verkstadsbolagen rapporterade Atlas Copco, Sandvik och Alfa Laval. Atlas Copco var ett sänke på börsen med en nedgång på strax under 7 procent. Rapporten var svag både vad gäller orderingång och resultat. Nordea förväntar sig att de underliggande estimaten sätts ned med cirka 3 procent.

Sandviks rapport släpptes före utsatt tid. Trots ett bättre resultat än väntat och en något bättre orderingång än förväntningarna sänktes aktien dock 4 procent efter vad som av RBC Capital Markets beskrivs som högt ställda förväntningar hos investerarna. Bland andra kommentarer konstaterades att aktien gått bra inför rapporten och att ståldivisionen SMT var en besvikelse.

Bäst av de tre rapporterande verkstadsbolagen utvecklades Alfa Laval med en uppgång på 4,4 procent. Orderingången såväl som det justerade rörelseresultatet var starkt.

Hennes & Mauritz försäljning steg 7 procent i juni. Utfallet var i linje med SME Direkts konsensus. H&M har beslutat sig för att upphöra med månadsvisa försäljningssiffror och i stället göra kvartalsvisa uppdateringar. Ett besked kom även om att klädkedjan ska hålla kapitalmarknadsdagar. Aktien var upp över 3 procent.

Astra Zenecas vd Pascal Soriot, som i förra veckan ryktades vara på väg till Teva, planerar enligt källor till Bloomberg att fortsätta som vd för Astra Zeneca under överskådlig framtid. Aktien steg 0,6 procent.

Medicinteknikbolaget Getinge redovisade ett svagare resultat och orderingång än väntat. Bland analytikernas kommentarer nämnde Handelsbanken att de hade svårt att hitta positiva inslag i rapporten medan Morgan Stanley påpekade en ökad oro för trenderna för orderingången och tillväxten. Getinge backade 9 procent.

Fönstertillverkaren Inwido föll också tungt och var ned drygt 7 procent efter sin rapport.

Maskritartillverkaren Mycronic lyfte nästan 6 procent efter att ha offentliggjort en order på ett Prexision-MMS mätsystem, samt en uppgradering av ett annat system, med ett sammanlagt värde av 18-22 miljoner dollar.

Vitrolife fortsatte upp med över 9 procent till ett nytt kursrekord för aktien efter fredagens rapport som visade på stark tillväxt.

IT-konsulten Knowit backade knappt 3 procent efter att ha redovisat ett något lägre resultat. Byggvarukedjan Byggmax gick åt andra hållet och steg 4,6 procent, sedan bolaget redovisat högre vinst och bättre bruttomarginal.

SSAB A, som handlades 3,6 procent högre, har höjts av Citi från neutral till köp.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?