ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen: Återhämtningen stannade av

Stockholmsbörsen höll sig under nollstrecket i avvaktande handel under hela tisdagen för att sedan avsluta svagt. 

Efter en viss återhämtning de två föregående handelsdagarna tog börsen en paus under tisdagen. 

Marknaden inväntar nu ny inflationsstatistik under onsdagen från amerikanskt håll. De ledande Europabörserna visade liknande utveckling där tyska DAX-index sjönk mest med 0,7 procent.

Vid börsens stängning hade Stockholmsbörsens OMXS30-index sjunkit med 0,6 procent till nivån 1513. Omsättningen uppgick till 15,2 miljarder kronor.

Bland OMXS30-bolagen var utvecklingen blandad. SSAB steg med 1,0 procent. Bolaget hade medvind efter uppgångar för stålbolagen i USA under måndagen. Detta efter en uppdaterad federal budget innefattande planer på att förbättra infrastrukturen i USA.

H&M var mest omsatt och steg med 0,7 procent. Bolaget meddelade sent på måndagseftermiddagen att bolaget inte går vidare med tankarna på en återinvesteringsplan, något som bedömare beskrivet som en nyemission. Under onsdagen håller bolaget en högt emotsedd kapitalmarknadsdag.

Handelsbanken steg mest bland bankerna efter en höjd rekommendation till neutral från tidigare sälj av den schweiziska banken UBS. Aktien var upp med 1,1 procent.

Sektorkollegan Nordea gick åt motsatt håll och föll med 1,1 procent.

Nedåt var det även för gruvbolaget Boliden som backade även den med 1,1 procent till 273 kronor. UBS har sänkt sin rekommendation till sälj från tidigare neutral med en riktkurs på 245 kronor.

Dagens vinnare var något överraskande byggbolaget Peab som steg med över 9 procent. Efter svaga rapporter från konkurrerande byggare som NCC och Skanska lyste Peab med en riktigt bra rapport. På flera punkter slog den skånska byggjätten kollegorna på fingrarna med ett bättre resultat och orderingång än väntat. Att bolaget dessutom sänkt sina skulder och höjt utdelningen till 4 kronor bidrog till att marknaden hyllade rapporten.

I slutfasen av rapportperioden märks nu en större andel mindre bolag. Ett av dessa var läkemedelsbolaget Moberg Pharma som gjorde bokslut efter ett utmanande 2017. Aktien steg kraftigt inledningsvis efter att ha visat på en ökad vinst. Pareto var däremot inte lika positiva i sin syn på rapporten. Analyshuset framhöll resultatets låga kvalité. Aktien slutade alltjämt upp med 5,3 procent.

Bland förlorarna fanns teknikhandelsbolaget Indutrade. Bolagets rapport föll inte marknaden i smaken som valde att sänka aktien med 7 procent. Ett lägre underliggande resultat än väntat fick aktien på fall. Enligt bolagets vd Bo Annvik framkom det på en rapportpresentation att det främst var kostnader som ökat mer än väntat.

Utanför Stockholmsbörsen var Paradox i hetluften. Det First North-noterade spelbolaget tappade 2,1 procent på sin rapport. I samband med detta meddelades att vd Fredrik Wester väljer att ta rollen som styrelseledamot och att Ebba Ljunggren, styrelsemedlem och kommersiell chef på Kindred, blir ny vd.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies