Stockholmsbörsen: Africa Oil rusar på köptips

Stockholmsbörsen inleder veckan försiktigt. SCA och Africa Oil rusar efter en storaffär och en positiv analys i måndagens utgåva av Dagens industri.

Strax efter klockan 11.00 är breda OMXSPI ned knappt 0,1 procent och storbolagsindext OMXS30 backar 0,2 procent.

De ledande börserna i Europa har också svårt att enas om riktningen, både Frankfurtbörsen och Londonbörsen handlas kring nollstrecket.

Skogs- och hygienbolaget SCA chockstartade handelsveckan med att annonsera en storaffär där bolaget köper tyska bandagetillverkaren BSN Medical för cirka 27 miljarder kronor.

"Det är definitivt inte billigt, men inte heller otypiskt för ett bolag i läkemedelssektorn", säger Markku Järvinen, analytiker på Evli i Helsingfors.

SCA:s aktie stiger 3 procent och drar med sig sektorkollegan Holmen som stiger 1,3 procent.

Bland storbolagen stiger även Fingerprint Cards, upp 1,4 procent.

Fastighetsbolagen klättrar på bred front, bäst går det för Fabege som stiger uppemot 2 procent.

Swedish Match toppar förlorarlistan med en nedgång på 1,8 procent, motsvarande 5,40 kronor. Tobaksbolaget handlas i dag exklusive rätt till extrautdelning om 9,50 kronor.

De fyra storbankerna tynger index genom att backa 0,5-0,9 procent. Den krisdrabbade italienska banken Banca Monte dei Paschi börjar i dag arbetet med att försöka få fram 5 miljarder euro i nytt kapital för att slippa söka statsstöd.

Bland förlorarna återfinns också Astra Zeneca som backar 1,4 procent, trots att Jefferies pekar ut bolaget som en favorit bland de europeiska läkemedelsaktierna och ger en köprekommendation.

På mid cap rusar Africa Oil 12,5 procent efter att Di satt köpstämpel på oljebolaget.

”Ett av världens billigaste oljebolag utifrån värderingen per fat”, säger Di:s börskrönikör Richard Bråse i Börsmorgon.

Sektorkollegan Enquest hänger på och stiger 3,3 procent. På råvarumarknaden stiger olje- och ädelmetallpriserna något medan basmetallpriserna backar.

SSAB, Boliden och Lundin Mining tappar alla 1,1-1,5 procent.

Acarix gör entré på First North i dag och tappar något i förmiddagshandeln, precis som Catella som flyttat från First North till Stockholmsbörsens mid cap-lista.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?