ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Så slår coronaviruset mot ekonomin

Stockholms stads stödpaket till näringslivet: Uppskov på hyran

  • Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M). Foto: Jack Mikrut

Den grönblå majoriteten i Stockholms stad presenterade på onsdagen flera åtgärder som ska hjälpa näringslivet i staden. I krispaketet ingår uppskov på lokalhyra och tillsynsavgifter.

”Vi lindrar de effekter som vi ser av virusspridningen”, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Stockholms stad ser stora varsel just nu. Enligt Arbetsförmedlingens senaste siffror står staden för 56 procent av de 20.000 varsel som kom under mars.

Staden försöker nu rädda det näringsliv som står under svår prövning i staden, inte minst restauranger, barer och besöksnäringen.

Bland annat erbjuder staden uppskov på hyran i stadens kommersiella lokaler. Enligt stadens beräkningar berörs cirka 7.500 företag och det handlar om intäkter på omkring 150 miljoner kronor i månaden.

”Utan företagen stannar Stockholm. Just nu har de en akut kris och riskerar att gå i konkurs. Vi lindrar de effekter som vi ser av virusspridningen”, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Enligt finansborgarrådet kommer coronaviruset vara ”ett hårt slag” mot stadens budget som kommer få effekter på välfärden på grund av minskade skatteintäkter.

Staden har nu tagit fram ett paket med flera åtgärder. Förutom hyran kommer bygglov för uteserveringar snabbhanteras, kravet på antal ordningsvakter sänks och stadens tillsynsavgifter behöver inte betalas förrän i slutet av oktober i år.

Detta görs för att försöka behålla krog- och restaurangnäringen.

”Företagen är viktiga för Stockholms utveckling även framåt och de kämpar just nu”, säger Anna König Jerlmyr.

Även torghandlare och foodtrucks får uppskov för marken de hyr av staden, meddelar trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

På riksplan har Moderaterna föreslagit att staten går in och tar hälften av hyreskostnaden för hotell, restauranger och butiker i två månader. 

Det är alltså inte aktuellt i Stockholms stad, som i stället väljer att ge företagen uppskov på hyran.

Varför går ni inte längre och tar bort hyreskostnaden helt?

”Just nu behöver våra företagare inte betala in någon hyra, det är en viktig signal och får en direkt effekt. På längre sikt är vi tillmötesgående. Vi kan göra upp avbetalningsplaner, säkerställa att varje individuellt fall får en egen bedömning. Men det är också viktigt för staden att få in intäkter, annars klarar vi inte välfärden”, säger Anna König Jerlmyr.

Bedömer ni att det här är tillräckligt för att företagen ska klara sig?

”Här och nu så slipper de betala in avgifter och hyra, jag tror att det kan ge effekt. Men statliga stimulanspaket är viktiga.”

Vad ser ni framför er att ni måste göra för att fortsätta underlätta för företagen?

”Vi har satt igång ett arbete för att titta på 2021 och framåt. Låt mig återkomma om det.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer