1515
Annons

Stockholms stad: Vänta er nya snökaos

I november lamslogs trafiken i Stockholm av ett häftigt snöfall. Många gator blev inte skottade under kaoset vilket bidrog till förseningar som kostade samhället 240 miljoner kronor per dag. Nu medger kommunen att misstag begicks.

Bild:TT

I början av november föll snön tungt över delar av Sverige. I Stockholm drabbades trafiken särskilt hårt av snöfallet med stora köer och flera olyckor.  Di kunde senare berätta att vädergudarna kostat samhället drygt 240 miljoner kronor, bara under den första dagen snön föll.

Nu har Stockholms stads trafikkontor utvärderat vilken beredskap infrastrukturen har för häftiga snöfall. Resultatet får nog många pendlare att misströsta – intensiva snöfall kommer att slå ut framkomligheten i Stockholm även framöver, uppger kommunen.

De 40 centimeter snö som föll under dygnet den 9:e november var de högsta nivåer som uppmätts av SMHI på 111 år. Samtidigt klassar Stockholms stad snöfall på mellan 5 och 15 centimeter som "normala".

Stockholms stad möttes senare av stark kritik när många gator inte alls blev skottade under dagarna snön föll som mest. Strategin med den "feministiska snöröjningen", som de styrande rödgröna politikerna i kommunen tagit fram, blev också ifrågasatt på riksnivå. Denna plan innebar att cykel- och gångbanor där främst kvinnor tar sig fram skulle prioriteras av snöröjarna.

Jonas Eliasson, trafikdirektör på kommunen, medger nu att flera misstag begicks under snöröjningsarbetet i november.

”Det har inte fungerat perfekt. Majoriteten av våra entreprenörer gjorde ett fantastiskt jobb men det fanns vissa förare som inte kunde sina rutter och det uppstod otydligheter i kommunikationen med följd av att vissa gator inte blev skottade”, säger han i ett pressmeddelande.

Men trots självkritiken riskerar Stockholm att drabbas lika hårt även framöver, menar kommunens utvärdering. Därför är det nu upp till trafikkontoret att komma med nya förslag om hur snöröjningen ska förbättras och effektiviseras.

”Den här gången satt snöröjarna fast i köer i stället för att skotta snö. Jag tror att många inte förstod hur allvarligt trafikläget var i hela regionen”, säger Jonas Eliasson, trafikdirektör på Stockholms stad.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?