ANNONS:
Till Di.se
Flyktingkrisen

Stockholms Handelskammare: Sveriges tillväxt är dopad

  • Maria Rankka. Foto: TT

Sveriges ekonomiska tillväxt är dopad av en mycket svag krona och fjolårets stora flyktingström.

Det anser Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare.

"Det är klart att det har blåst upp tillväxtsiffrorna", sa hon vid SvD Financial Forum på onsdagen.

Den bredare bilden i världsekonomin är enligt Maria Rankka att det pågår ett brutalt skifte från väst till öst i ekonomin. Fler och fler företag återfinns i bland annat Asien och Östeuropa.

Samtidigt går urbaniseringen snabbt, och städer har blivit viktiga i kunskapsekonomin. Situationen på den svenska bostadsmarknaden slår mot landets ekonomi.

I första hand behövs ökad rörlighet i det befintliga bostadsbeståndet, argumenterade hon och efterlyste sänkta flyttskatter och en avreglerad hyresmarknad.

"Sedan måste det bli enklare att bygga", sade hon och förespråkade översyner av planprocesser och byggregler.

För det tredje vill Maria Rankka att man ser över efterfrågesituationen när det gäller framför allt unga och invandrare som oftare har låg köpkraft. Man måste hitta sätt att stimulera de här personernas efterfrågan, anser hon.

Norge har infört skatteincitament för sparande till bostad. Man kan även tänka sig att se över bostadsbidrag eller så kallad social housing, eller en kombination av det, enligt Maria Rankka.

"Politiken levererar inte på de här tre områdena", sa hon och uttryckte bekymmer över att en rad personalgrupper nuförtiden har svårt att flytta till Stockholm.

De 22 åtgärdspunkter kring bostadsmarknaden som regeringen presenterade i somras var inte dåliga, men inte tillräckliga, anser hon.

När det gäller infrastruktur anser Maria Rankka att det råder spännande tider. Hon uttryckte optimism kring satsningen Förbifart Stockholm och ökade tunnelbanesatsningar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies