Byggstartar av 42.500 flerbostads- och småhus väntas påbörjas under 2019, en stor skillnad jämfört med de 64.000 byggstarter som påbörjades 2017. Bostadsproduktionen minskar därmed med 21.500 nyproduktioner och med en tredjedel under två år, enligt en prognos från Sveriges byggindustrier.
Anledningarna är kreditrestriktioner samt att andelen hushåll som kan investera i en bostad har begränsats på grund av bolånetak och skärpta amorteringskrav, rapporterar Sveriges byggindustrier.
Det här ser Stockholms Handelskammare med en djup rynka i pannan.
”Det skärpta amorteringskravet har försämrat rörligheten på marknaden och strypt byggande. Det är problematiskt”, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.
Vart femte företag i Stockholm har misslyckas med sina rekryteringar på grund av bostadssituationen. Personer som får jobb i huvudstaden har svårt att hitta bostad för att kunna tacka ja till ett jobberbjudande, enligt Andreas Hatzigeorgiou.
”Bostadsproblematiken har blivit ett reellt hinder för tillväxten och skadar näringslivet varje dag. De som drabbas värst är de som ännu inte har tagit sig in på marknaden. Unga personer som vill flytta till storstäder där jobben finns har det jättesvårt.”
Det ska vara en prioritet för den nya regeringen att ta ett samlat begrepp kring bostadspolitiken, menar Andreas Hatzigeorgiou. Rörligheten måste öka på bostadsmarknaden, byggtakten måste hållas uppe på en stabil nivå över tid och det måste säkerställas att det byggs och finns bostäder för olika inkomstgrupper.
”I slutända förlorar hela Sverige på det här då vi får en lägre tillväxt och ett lägre välstånd”, säger Andreas Hatzigeorgiou.