1515
Annons

Stockholms Handelskammare kritiserar det skärpta amorteringskravet: "Har strypt byggandet"

Antalet nyproduktioner i Stockholm minskar. Nu varnar Stockholms Handelskammare för att det får konsekvenser för huvudstadens ekonomi.

"Bostadsproblematiken har blivit ett reellt hinder för tillväxten."

Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.
Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.Foto:Joey Abrait

Byggstartar av 42.500 flerbostads- och småhus väntas påbörjas under 2019, en stor skillnad jämfört med de 64.000 byggstarter som påbörjades 2017. Bostadsproduktionen minskar därmed med 21.500 nyproduktioner och med en tredjedel under två år, enligt en prognos från Sveriges byggindustrier. 

Anledningarna är kreditrestriktioner samt att andelen hushåll som kan investera i en bostad har begränsats på grund av bolånetak och skärpta amorteringskrav, rapporterar Sveriges byggindustrier. 

Det här ser Stockholms Handelskammare med en djup rynka i pannan. 

”Det skärpta amorteringskravet har försämrat rörligheten på marknaden och strypt byggande. Det är problematiskt”, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare. 

Vart femte företag i Stockholm har misslyckas med sina rekryteringar på grund av bostadssituationen. Personer som får jobb i huvudstaden har svårt att hitta bostad för att kunna tacka ja till ett jobberbjudande, enligt Andreas Hatzigeorgiou. 

”Bostadsproblematiken har blivit ett reellt hinder för tillväxten och skadar näringslivet varje dag. De som drabbas värst är de som ännu inte har tagit sig in på marknaden. Unga personer som vill flytta till storstäder där jobben finns har det jättesvårt.” 

Det ska vara en prioritet för den nya regeringen att ta ett samlat begrepp kring bostadspolitiken, menar Andreas Hatzigeorgiou. Rörligheten måste öka på bostadsmarknaden, byggtakten måste hållas uppe på en stabil nivå över tid och det måste säkerställas att det byggs och finns bostäder för olika inkomstgrupper.

”I slutända förlorar hela Sverige på det här då vi får en lägre tillväxt och ett lägre välstånd”, säger Andreas Hatzigeorgiou. 


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?