1515
Annons

Stockholms cirkusfestival drar igång efter pandemin

Stockholms cirkusfestival Cirkusmania hann med en enda upplaga innan pandemin kom emellan. Nu drar man igång på nytt med experimentellt och traditionellt berättande, livemusik och föreställningar för både barn och vuxna.

Foto:Jack Mikrut

Kiki Muukkonen har tidigare arbetat med teater under många år, både konstnärligt och som producent. År 2006 började hon arbeta på kulturhuset Subtopia där hon till en början skulle samordna ett projekt tillsammans med den välkända cirkusgruppen Cirkus Cirkör. Kultursamarbetet Subtopia har flertalet lokaler i Botkyrka söder om Stockholm där man fokuserar på samtida cirkusproduktion, urban konst och film- och medieproduktion.  

”Jag skulle egentligen bara vara där ett halvår, sedan hade jag tänkt gå vidare med mitt liv”, säger Kiki Muukkonen.

Men Kiki Muukkonen blev förälskad i cirkus och i en för henne okänd värld. Det väckte hennes nyfikenhet kring både det sociala och det konstnärliga sammanhanget. 

”16 år senare så är jag fortfarande kvar”, säger Kiki Muukkonen.

På Subtopia har det tidigare funnits ett antal festivaler, även om den renodlade cirkusfestivalen Cirkusmania som startade 2019 är den enda av dess sort som man gjort. 

”Det har funnits en dröm i många år”, säger Kiki Muukkonen om festivalplanerna. 

En pilot av Cirkusmania gjordes 2017 med fyra föreställningar. Bakgrunden till hela festivalen är att Subtopia i många år arrangerat en fyra dagar lång nordisk cirkusmässa som lockat en internationell publik av arrangörer. 

”Det är en utveckling av cirkusen som den breda publiken i Stockholm inte känner till”, säger Kiki Muukkonen.

Kiki Muukkonen.
Kiki Muukkonen.Foto:Jack Mikrut

Den samtida cirkusen skiljer sig på många sätt från den traditionella. Det är sällan den spelas i ett tält då teaterlokaler har blivit vanligare. Föreställningar ser ut på ett annat sätt i dag med en helhet i ett genomgående tema eller berättelse, precis som inom dans och teater. Ofta blandas olika konstärliga uttryck som dans, teater och livemusik in i den moderna cirkusen. 

”Det finns ett helt community med cirkusartister som har hela världen som arbetsplats”, säger Kiki Muukkonen. 

I Stockholm finns det både kandidatutbildningar och masterutbildningar i cirkus och det går även att doktorera. Cirkusartisterna lever, bor och utbildas i Stockholm men har svårt att komma ut och möta publiken då det inte har funnits en scen I Sverige, menar Kiki Muukkonen. Grundtanken med Cirkusmania är därför att publiken ska upptäcka konstformen cirkus samt hur den tar sig uttryck. 

”Cirkusen är ett uttryck som är hur brett som helst” 

Tack vare cirkusutbildningarna finns det många unga cirkusartister som på hemmaplan arbetar med att etablera den samtida cirkusen som konstform. De traditionella disciplinerna finns kvar, men befinner sig i utveckling från den traditionella tältscenen till en modern etablerad konstform. 

Foto:Jack Mikrut

Marknaden för cirkusartister har varit till största del internationell, något som blir naturligt för cirkusartisterna då det sällan förekommer tal i konstformen. En skillnad mellan teaterföreställning och cirkusföreställning är att cirkusen tar längre tid att skapa, men kan även på ett annat sätt turnera med samma uppsättning under flera år. Circus Cirkörs föreställning ”Knitting Peace”, som hade urpremiär 2013, sätts till exempel upp igen i sommar i Stockholm.

Ett av målen med festivalen, där varje scen bestämmer sitt eget program, är att skapa ett forum för arrangörer och artister för att kunna mötas. Kiki Muukkonen hoppas även att etablera Cirkusmania som en självklarhet i Stockholms kulturkalender, både för arrangörerna och för publiken. 

”Din granne kan vara cirkusartist”, säger Kiki Muukkonen. 

Årets upplaga av festivalen Cirkusmania har premiär den 11 februari.  

 

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Astra Zeneca stämmer tidigare anställd

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca har stämt Chris Sheldon, en tidigare högt anställd tjänsteman på företaget. Enligt Astra Zeneca är stämning till för att Sheldon inte ska dela med sig av känslig information på sin nya arbetsplats GSK, Glaxosmithkline.  Det rapporterar Bloomberg News.  

Foto:Henrik Montgomery/TT

Enligt Astra Zeneca var Sheldon nära att bryta ett avtal han skrivit med företaget. I september 2021 skrev Sheldon under ett avtal som förhindrade honom från att dela med sig av konkurrenskänslig information. Sheldon var en av Astras högst anställda personer under sin tid på bolaget.

2017 stämde Astra Zeneca Luke Miels, en annan anställd som bytte till GSK.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera