Kiki Muukkonen har tidigare arbetat med teater under många år, både konstnärligt och som producent. År 2006 började hon arbeta på kulturhuset Subtopia där hon till en början skulle samordna ett projekt tillsammans med den välkända cirkusgruppen Cirkus Cirkör. Kultursamarbetet Subtopia har flertalet lokaler i Botkyrka söder om Stockholm där man fokuserar på samtida cirkusproduktion, urban konst och film- och medieproduktion.
”Jag skulle egentligen bara vara där ett halvår, sedan hade jag tänkt gå vidare med mitt liv”, säger Kiki Muukkonen.
Men Kiki Muukkonen blev förälskad i cirkus och i en för henne okänd värld. Det väckte hennes nyfikenhet kring både det sociala och det konstnärliga sammanhanget.
”16 år senare så är jag fortfarande kvar”, säger Kiki Muukkonen.
På Subtopia har det tidigare funnits ett antal festivaler, även om den renodlade cirkusfestivalen Cirkusmania som startade 2019 är den enda av dess sort som man gjort.
”Det har funnits en dröm i många år”, säger Kiki Muukkonen om festivalplanerna.
En pilot av Cirkusmania gjordes 2017 med fyra föreställningar. Bakgrunden till hela festivalen är att Subtopia i många år arrangerat en fyra dagar lång nordisk cirkusmässa som lockat en internationell publik av arrangörer.
”Det är en utveckling av cirkusen som den breda publiken i Stockholm inte känner till”, säger Kiki Muukkonen.

Den samtida cirkusen skiljer sig på många sätt från den traditionella. Det är sällan den spelas i ett tält då teaterlokaler har blivit vanligare. Föreställningar ser ut på ett annat sätt i dag med en helhet i ett genomgående tema eller berättelse, precis som inom dans och teater. Ofta blandas olika konstärliga uttryck som dans, teater och livemusik in i den moderna cirkusen.
”Det finns ett helt community med cirkusartister som har hela världen som arbetsplats”, säger Kiki Muukkonen.
I Stockholm finns det både kandidatutbildningar och masterutbildningar i cirkus och det går även att doktorera. Cirkusartisterna lever, bor och utbildas i Stockholm men har svårt att komma ut och möta publiken då det inte har funnits en scen I Sverige, menar Kiki Muukkonen. Grundtanken med Cirkusmania är därför att publiken ska upptäcka konstformen cirkus samt hur den tar sig uttryck.
”Cirkusen är ett uttryck som är hur brett som helst”
Tack vare cirkusutbildningarna finns det många unga cirkusartister som på hemmaplan arbetar med att etablera den samtida cirkusen som konstform. De traditionella disciplinerna finns kvar, men befinner sig i utveckling från den traditionella tältscenen till en modern etablerad konstform.

Marknaden för cirkusartister har varit till största del internationell, något som blir naturligt för cirkusartisterna då det sällan förekommer tal i konstformen. En skillnad mellan teaterföreställning och cirkusföreställning är att cirkusen tar längre tid att skapa, men kan även på ett annat sätt turnera med samma uppsättning under flera år. Circus Cirkörs föreställning ”Knitting Peace”, som hade urpremiär 2013, sätts till exempel upp igen i sommar i Stockholm.
Ett av målen med festivalen, där varje scen bestämmer sitt eget program, är att skapa ett forum för arrangörer och artister för att kunna mötas. Kiki Muukkonen hoppas även att etablera Cirkusmania som en självklarhet i Stockholms kulturkalender, både för arrangörerna och för publiken.
”Din granne kan vara cirkusartist”, säger Kiki Muukkonen.
Årets upplaga av festivalen Cirkusmania har premiär den 11 februari.