1515

Stockholmarna kastar sparkcyklar för miljoner i sjön: ”Sjukt förbannad”

Stockholmare kastar elektriska sparkcyklar för miljonbelopp i sjön. Den ideella organisationen Rena Mälaren, som regelbundet dyker efter skräp i huvudstadens vatten, har plockat upp över 350 stycken.

Elsparkcykelbolagens intresse för frågan är än så länge begränsad.

Foto:Geir Olsen

Bara under en städaktion på söndagen fiskades 28 elsparkcyklar upp ur Stockholms ström, tillsammans med en mängd rostiga cyklar, bildäck och annat skrot. 

”Nu är vi uppe i 355 stycken”, berättar Fredrik Johansson, vars initiativ Rena Mälaren på måndagen fortsatte med sin bottenstädning från Söder Mälarstrand i Stockholm. 

”Jag är sjukt förbannad”, säger Fredrik Johansson och fortsätter: 

”Dels på alla som slänger i dem i vattnet. Men för det andra så skulle jag vilja att företagen som ställer ut elsparkcyklarna går in och samarbetar med oss.”

Fredrik Johansson, som själv är dykare, började med sin bottenstädning av Stockholms vatten under 2018. Hans arbetsgivare Främja, som sysslar med så kallad daglig verksamhet för människor med lätt funktionsvariation, har varit en annan motor i projektet, som nu lockar allt fler. 

När DiTV:s Ekonomistudion besökte en städinsats på Stömparterren på söndagen, där 800 kilo järnskrot och en stor mängd annat skräp fiskades upp ur strömmen, var antalet frivilliga stort. 

”Vi är ett 50-tal dykare och över 100 volontärer på land. Det ringer folk varje dag vilket förstås känns fantastiskt.” 

Trots en jättegåva i form av en båt, från en privatperson, säger Fredrik Johansson att organisationen fortfarande inte får in tillräckligt stora donationer. 

”Nej det får vi absolut inte. Jag ligger back ur egen ficka. Det känns surt att stora företag inte går in och sponsrar.” 

Inte minst vill han alltså att elsparkcykelbolag som Lime, Bird och Bolt sluter upp bakom initiativet.  

”Idag är det bara Voi som gör detta”, berättar Fredrik Johansson, med hänvisning till den svenska operatören. 

Att flera inte samarbetar är beklagligt ur miljösynpunkt. Exakt hur skadliga cyklarnas batterier är i vatten vet inte Fredrik Johansson, även om han säger sig utreda frågan tillsammans med flera miljöforskare. 

Eftersom elsparkcyklar är dyra handlar det om betydande belopp som kastats i sjön. Bara de 355 elsparscyklar som Rena Mälaren fiskat upp är värda över 1 miljon kronor, baserat på en förmodad snittkostnad om 3.000 kronor. 

Elsparkcykelbolaget skulle alltså kunna spara både pengar och miljö på ett samarbete, resonerar Fredrik Johansson. 

”Det känns tråkigt att de andra inte hört av sig, trots att jag skrivit till bolagen flera gånger.”


Innehåll från DustinAnnons

Tillit och självledarskap i fokus på framtidens digitala arbetsplats

Alexandra Fürst och Martin Lindecrantz på Dustin
Alexandra Fürst och Martin Lindecrantz på Dustin

Det nya digitala arbetslivet innebär både utmaningar och möjligheter. Kraven på den digitala mognaden höjs hos företagen – men i gengäld kan det leda till en arbetskultur som präglas av tillit, ansvar och ett förbättrat ledarskap. Det menar Martin Lindecrantz, HR-chef på Dustin, där man tillämpar ”Digital First”. – Det digitala arbetssättet är här för att stanna, säger han.

Dustin har under de senaste åren växt explosionsartat och är nu inne på vad de kallar för det fjärde kapitlet i bolagets historia. Sedan i våras är de marknadsledande även i Benelux tack vare ett stort förvärv med verksamhet i Nederländerna och Belgien. 

Pandemin skyndade på digitaliseringen

I och med coronapandemin har Dustin, likt andra bolag, fått ställa om sin verksamhet och skynda på den digitala utvecklingen, något de med facit i hand så här långt ser som en vinst för hela bolaget.

– Digitaliseringen och den digitala mognaden i samhället och hos oss som individer gjorde ett hopp och accelererade tre år på tre veckor, vilket förstås var en stor omställning för alla inblandade. Men vi märkte snabbt att medarbetarna mådde bra, presterade väl och att det digitala arbetssättet gav förutsättningar till bra prestationer och resultat. Vi kommer även i fortsättningen arbeta digitalt i första hand eftersom det passar oss bäst, säger Alexandra Fürst, COO Nordic, Dustin.

– Vi jobbade mycket digitalt redan innan pandemin, men nu har vi tagit ytterligare ett steg. För oss har det handlat dels om den nyfikenhet och det mod som är inbakat i vår företagskultur, dels om en stark tilltro till medarbetarna, fyller Martin i. Och de ingredienserna i en företagskultur tror vi är en framgångsfaktor för alla företag i en snabbföränderlig omvärld.

Säkerhetsfrågan central när digitaliseringsgraden ökar

Med den stora frihet som digitaliseringen innebär följer ett stort säkerhetsansvar. När medarbetarna arbetar utspritt ökar även exponeringen för till exempel dataintrång och så kallade ransomware-attacker. Det gör också att man behöver tänka nytt och utgå från det inbyggda skyddet som en medvetenhet hos individerna ger när det gäller att skydda sina informationstillgångar.

– Vi måste alla tänka på IT-säkerheten och integritetsfrågorna när digitaliseringsgraden ökar. Vi tar oss an säkerhetsfrågan på flera sätt, och tror väldigt mycket på enkla aktiviteter såsom nanolearnings och nudging. Det är ett konstant arbete att höja medvetandegraden; en ransomware-attack är inte längre än ett klick bort, säger Alexandra. 

Faktabaserade beslut om framtidens digitala arbetsplats

På Dustin vill man fatta informerade beslut kring vilka arbetssätt som ska gälla, och mycket av den forskning som gjorts i kölvattnet av pandemin visar att de kanske är något på spåren. 

– Vi tror på ett ledarskap som ser medarbetarens behov och har förtroende för att individen och teamet förstår vilket arbetssätt som passar bäst. Och Digital First innebär inte att man alltid ska jobba hemifrån – vi arbetar där vi är mest effektiva och där vår balans är som bäst. Oavsett var det är ifrån. När vi behövs på kontoret så dyker vi upp och de som inte mår bra av att jobba hemma måste få komma in till kontoret, säger Martin.

– Framtidens digitala arbetsplats handlar om tillit, självledarskap och att varje medarbetare tar ansvar för var man gör sitt arbete bäst, säger Alexandra.

Dustins årliga mässa Expo Connected äger rum 6-7 oktober, är helt digital och fokuserar i år på framtidens digitala arbetsplats. Mer info om Expo Connected hittar ni via nedan länk: 

Expo Connected 2021 | Dustin.se

Om Dustin

Dustin är en ledande onlinebaserad IT-partner i Norden och Benelux. Vi hjälper våra kunder att vara i framkant genom att förse dem med rätt IT-lösning för deras behov. Vi erbjuder cirka 255 000 produkter med tillhörande tjänster till företag, offentlig sektor och privatpersoner.

Mer från Dustin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dustin och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?