1515
Annons

Stockholmarna kastar sparkcyklar för miljoner i sjön: ”Sjukt förbannad”

Stockholmare kastar elektriska sparkcyklar för miljonbelopp i sjön. Den ideella organisationen Rena Mälaren, som regelbundet dyker efter skräp i huvudstadens vatten, har plockat upp över 350 stycken.

Elsparkcykelbolagens intresse för frågan är än så länge begränsad.

Foto:Geir Olsen

Bara under en städaktion på söndagen fiskades 28 elsparkcyklar upp ur Stockholms ström, tillsammans med en mängd rostiga cyklar, bildäck och annat skrot. 

”Nu är vi uppe i 355 stycken”, berättar Fredrik Johansson, vars initiativ Rena Mälaren på måndagen fortsatte med sin bottenstädning från Söder Mälarstrand i Stockholm. 

”Jag är sjukt förbannad”, säger Fredrik Johansson och fortsätter: 

”Dels på alla som slänger i dem i vattnet. Men för det andra så skulle jag vilja att företagen som ställer ut elsparkcyklarna går in och samarbetar med oss.”

Fredrik Johansson, som själv är dykare, började med sin bottenstädning av Stockholms vatten under 2018. Hans arbetsgivare Främja, som sysslar med så kallad daglig verksamhet för människor med lätt funktionsvariation, har varit en annan motor i projektet, som nu lockar allt fler. 

När DiTV:s Ekonomistudion besökte en städinsats på Stömparterren på söndagen, där 800 kilo järnskrot och en stor mängd annat skräp fiskades upp ur strömmen, var antalet frivilliga stort. 

”Vi är ett 50-tal dykare och över 100 volontärer på land. Det ringer folk varje dag vilket förstås känns fantastiskt.” 

Trots en jättegåva i form av en båt, från en privatperson, säger Fredrik Johansson att organisationen fortfarande inte får in tillräckligt stora donationer. 

”Nej det får vi absolut inte. Jag ligger back ur egen ficka. Det känns surt att stora företag inte går in och sponsrar.” 

Inte minst vill han alltså att elsparkcykelbolag som Lime, Bird och Bolt sluter upp bakom initiativet.  

”Idag är det bara Voi som gör detta”, berättar Fredrik Johansson, med hänvisning till den svenska operatören. 

Att flera inte samarbetar är beklagligt ur miljösynpunkt. Exakt hur skadliga cyklarnas batterier är i vatten vet inte Fredrik Johansson, även om han säger sig utreda frågan tillsammans med flera miljöforskare. 

Eftersom elsparkcyklar är dyra handlar det om betydande belopp som kastats i sjön. Bara de 355 elsparscyklar som Rena Mälaren fiskat upp är värda över 1 miljon kronor, baserat på en förmodad snittkostnad om 3.000 kronor. 

Elsparkcykelbolaget skulle alltså kunna spara både pengar och miljö på ett samarbete, resonerar Fredrik Johansson. 

”Det känns tråkigt att de andra inte hört av sig, trots att jag skrivit till bolagen flera gånger.”

SD-väljare mer skeptiska till nytt vaccin

Sverigedemokrater är mindre benägna att ta ett nytt vaccin än socialdemokrater och moderater. 

Det visar en färsk global enkät som också pekar på ett sjunkande internationellt förtroende för den svenska corona-strategin. 

Foto:Sakchai Lalit

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera