1515

Stockholmare sämst i västvärlden på social distansering

HONGKONG. Invånarna i Stockholm är sämst i västvärlden på att hålla social distans, enigt en ny studie. Det kan leda till ökad spridning av coronaviruset.

Trots uppmaning om försiktighet med sociala kontakter tog många Stockholmare tillfället i akt på söndagen att gå ut i det fina men kalla vårvädret.
Trots uppmaning om försiktighet med sociala kontakter tog många Stockholmare tillfället i akt på söndagen att gå ut i det fina men kalla vårvädret.Foto:Anders Wiklund/TT

Jämte att höja sin personliga hygien är social distans till andra människor ­– att hålla sig hemma och undvika folksamlingar – bland de viktigaste åtgärderna som enskilda individer kan vidta för att hjälpa till att stoppa spridningen av det dödliga coronaviruset och att själva inte bli smittade, något som både lokala hälsomyndigheter och Världshälsoorganisationen WHO försöker få folk världen över att uppmärksamma. 

En ny studie publicerad under helgen visar att folk i olika städer runt om i världen är olika duktiga på att följa dessa råd – och Stockholmarna sämst.   

Citymapper, en app för att planera resor, har tagit fram ett så kallat mobilitetsindex som mäter hur mycket folk förflyttar sig i 40 olika städer världen över under en typisk dag, baserat på data från cirka 20 miljoner användare.

I och med att städer världen över har stängts ner och invånare har satts i karantän har mobiliteten drastiskt fallit, framför allt i de regioner som är värst drabbade av virusutbrottet. I Milano och Venedig låg mobiliteten på endast 3-5 procent under de senaste dagarna i jämförelse till en normal dag, visar studien.

Stockholm är tillsammans med Birmingham de städer där folk minskat sitt resande och promenerande minst. I lördags, den 21 mars, låg mobiliteten på 31 procent av en vanlig dag. Det är högre än någon annan stad i Västeuropa och Nordamerika.

New York, till exempel, låg på 10 procent och Köpenhamn på 9 procent.

Studien säger ingenting om en stads densitet, hur nära en person är andra personer när de rör sig runt i staden, eller hur eller om folk interagerar med varandra. Men den är en indikation på att folk i Stockholm – och möjligen svenska generellt – anser det mindre viktigt att hålla på den sociala distansen än personer i andra städer. 

Folkhälsomyndigheten har höjt risken för spridning i Sverige till mycket hög och gått ut med rekommendationer till personer som är äldre än 70 år, samt personer med lättare symptom som hosta, att hålla sig hemma och ha få sociala kontakter. Andra länder har betydligt mer strikta uppmaningar. 

Enligt nöjestidningen Allt om Stockholm är stadens klubbar opåverkade av virusutbrottet, åtminstone för två veckor sedan. ”Det festas i Stockholm trots coronaviruset”, skriver de i en artikel daterad 10 mars. Krögare i Stockholm har beskrivit läget som ”nattsvart” även om det fortfarande är folk på restauranger och uteserveringarna runt om i stan, enligt ögonuppgifter. 

”Är du frisk och symptomfri – gå ut och ät! Men vidta försiktighetsåtgärder”, sa stjärnkrögaren Pontus Frithiof till Aftonbladet häromdagen.  

Över 330.000 människor har nu bekräftats smittade av coronaviruset, varav över 14.500 människor dött, enligt siffror på måndagsmorgonen. Strax över 96.000 personer har tillfrisknat.

Sverige har nästan 2.000 fall varav 21 personer avlidit.

Den stad i världen med högst mobilitet var Singapore, med 72 procent av en vanlig dag. Till skillnad mot Sverige så har Singapore lyfts fram som ett av de länderna som var snabbast på att vidta kraftfulla åtgärder för att stoppa spridning, både av regeringen av befolkningen. Singapore har i dag färre än en fjärdedel så många fall som Sverige – och nästan alla nya fall är importerade från regioner som Europa och Nordamerika.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?