1515
Annons

Stockholm vill boka hotell för nyanlända

Många kommuner köper bostadsrätter eller bygger baracker. Andra säger blankt nej till fler nyanlända. I Stockholms stad vill man hyra rum på hotell och vandrarhem för att klara bostadsförsörjningen.

Bild:TT

Förra året kom regeringen och alliansen överens om att alla kommuner måste ta emot nyanlända som fått uppehållstillstånd i Sverige, enligt ett särskilt kvotsystem.

Men många kommuner har brist på bostäder och hävdar att det inte går att bygga så snabbt och så mycket som krävs för att ta emot alla nyanlända.

Ekerö och Täby utanför Stockholm har meddelat att de inte tänker ta emot sin andel, med hänvisning till bostadsbristen. Andra har valt att köpa in bostadsrätter på den öppna marknaden, medan vissa satsar på modulhus och baracker.

Stockholms stad ska ta emot 2.810 nyanlända i år, men saknar fortfarande bostäder till drygt 800 personer.

På måndagskvällen väntas kommunfullmäktige i Stockholms stad därför gå vidare med beslutet om att upphandla hotell och vandrarhem för nyanlända.

”Vi skulle behöva få in rätt många hundra hotell- och vandrahemsplatser”, säger Fredrik Jurdell, biträdande stadsdirektör och bostadssamordnare för nyanlända.

Stockholms stad har tidigare ordnat bostäder i hotellhem och före detta servicehus men tvingades nyligen pausa planerna på att bygga nya modulhus. Nu återstår i princip bara två alternativ, enligt Fredrik Jurdell.

”Ska man hitta bostäder på den här korta tiden som är kvar på året så är det hotell och vandrarhem eller sovsalsliknande lösningar som gäller”, säger han.

Kristdemokraterna är dock kritiska och kommer att reservera sig mot hotellplanerna i kommunfullmäktige.

”Vi tycker att det är en alldeles för dyr lösning och tror att väldigt många medborgare kommer att uppfatta det som ganska provokativt”, säger Erik Slottner, partiets gruppledare i Stockholms stad.

Men alternativet är sovsalar. Är det bättre?

”Ja, det är mer ekonomiskt i alla fall”, säger Erik Slottner och fortsätter:

”Vi har ett ansvar för skattebetalarnas pengar och om staten inte skjuter till mer resurser till kommunerna då måste vi ta de alternativ som är ekonomiskt hållbara.”

Erik Slottner tvivlar på att Stockholms stad hinner få fram de bostäder som behövs för att ta emot alla nyanlända som kommunen tilldelats för 2016.

”Risken är att vi kommer att vara tvungna att säga samma sak som Täby och Ekerö”, säger han.

Även om Stockholms stad lyckas lösa bostadsförsörjningen i år väntas ny utmaningar nästa år, då kommunen ska ta emot 3.460 nyanlända.

Fredrik Jurdell anser inte att upphandlingen av hotell och vandrarhem är en långsiktig lösning.

”Nej, det är det givetvis inte, det är ur allas perspektiv bättre ju kortare det blir”, säger han.


Ebba Bush Thor vill minska migrationstrycket med 70 procent

Förbättrad integration var ett huvudtema i det hösttal som Ebba Busch Thor, Kristdemokraternas partiledare, höll på fredagen.

Foto:Evelina Carborn

Kristdemokraterna har tagit fram en ”integrationsproposition” inför sitt riksting i november.

”Nu behövs det tid för återhämtning och tid att ta ansvar för dem som kommit hit, så att integrationen verkligen börjar fungera. Sverige har nu ett slags skuldberg utav integrationsräkningar till människor som kommit hit med ambitioner och förhoppningar och i stället fastnar i utanförskap”, sade hon. 

Migrationen till Sverige måste, enligt partiledaren, komma ner på de nivåer som gäller i våra nordiska grannländer, motsvarande ett minskat söktryck med omkring 70 procent. 

”Detta är även vår utgångspunkt i de migrationssamtal som regeringen nu äntligen har kallat till”, sade Busch Thor, men betonade att KD värnar rätten för dem som fått uppehållstillstånd att återförenas med egna minderåriga barn.

Bärande delar i ”integrationspropositionen” är att Sverige inte ska ha några ”no-go”-zoner, att människor ska göras mer anställningsbara, att drivkrafterna och stödet ökas att bli en del av Sverige och bli svensk, samt stödja och dra nytta av civilsamhället.

Partiet föreslår bland annat att staten ska ha ansvar för nyanlända under en längre tid än i dag, att det blir norm att SFI kombineras med yrkesutbildning och att medborgarskapet uppvärderas genom ett språktest.

”Trots det svåra läge som Sverige befinner sig i så förblir jag hoppfull”, sade Busch Thor och tillade att integrationen inte ska ”tvingas på” människor, utan det ska vara en självklarhet för att människor som inte är födda här ska kunna bli en del av landet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?