ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Flyktingkrisen

Stockholm vill boka hotell för nyanlända

  • Foto: TT

Många kommuner köper bostadsrätter eller bygger baracker. Andra säger blankt nej till fler nyanlända. I Stockholms stad vill man hyra rum på hotell och vandrarhem för att klara bostadsförsörjningen.

Förra året kom regeringen och alliansen överens om att alla kommuner måste ta emot nyanlända som fått uppehållstillstånd i Sverige, enligt ett särskilt kvotsystem.

Men många kommuner har brist på bostäder och hävdar att det inte går att bygga så snabbt och så mycket som krävs för att ta emot alla nyanlända.

Ekerö och Täby utanför Stockholm har meddelat att de inte tänker ta emot sin andel, med hänvisning till bostadsbristen. Andra har valt att köpa in bostadsrätter på den öppna marknaden, medan vissa satsar på modulhus och baracker.

Stockholms stad ska ta emot 2.810 nyanlända i år, men saknar fortfarande bostäder till drygt 800 personer.

På måndagskvällen väntas kommunfullmäktige i Stockholms stad därför gå vidare med beslutet om att upphandla hotell och vandrarhem för nyanlända.

”Vi skulle behöva få in rätt många hundra hotell- och vandrahemsplatser”, säger Fredrik Jurdell, biträdande stadsdirektör och bostadssamordnare för nyanlända.

Stockholms stad har tidigare ordnat bostäder i hotellhem och före detta servicehus men tvingades nyligen pausa planerna på att bygga nya modulhus. Nu återstår i princip bara två alternativ, enligt Fredrik Jurdell.

”Ska man hitta bostäder på den här korta tiden som är kvar på året så är det hotell och vandrarhem eller sovsalsliknande lösningar som gäller”, säger han.

Kristdemokraterna är dock kritiska och kommer att reservera sig mot hotellplanerna i kommunfullmäktige.

”Vi tycker att det är en alldeles för dyr lösning och tror att väldigt många medborgare kommer att uppfatta det som ganska provokativt”, säger Erik Slottner, partiets gruppledare i Stockholms stad.

Men alternativet är sovsalar. Är det bättre?

”Ja, det är mer ekonomiskt i alla fall”, säger Erik Slottner och fortsätter:

”Vi har ett ansvar för skattebetalarnas pengar och om staten inte skjuter till mer resurser till kommunerna då måste vi ta de alternativ som är ekonomiskt hållbara.”

Erik Slottner tvivlar på att Stockholms stad hinner få fram de bostäder som behövs för att ta emot alla nyanlända som kommunen tilldelats för 2016.

”Risken är att vi kommer att vara tvungna att säga samma sak som Täby och Ekerö”, säger han.

Även om Stockholms stad lyckas lösa bostadsförsörjningen i år väntas ny utmaningar nästa år, då kommunen ska ta emot 3.460 nyanlända.

Fredrik Jurdell anser inte att upphandlingen av hotell och vandrarhem är en långsiktig lösning.

”Nej, det är det givetvis inte, det är ur allas perspektiv bättre ju kortare det blir”, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer