ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholm står arrangör för VM i ny sport

  • Foto: Jack Mikrut
  • Foto: Jack Mikrut

I helgen står Sverige som värd i ett polomästerskap. Men det är ingen hästpolo som kommer spelas på Zinkensdamms IP. De är nämligen utbytta mot Segways som är en slags eldriven tvåhjuling. Sporten är extra populär bland entreprenörer och spelas bland annat av Apples grundare. 

I helgen står Sverige som värd i ett polomästerskap. Men hästen är utbytt mot segway – ett slags eldriven tvåhjuling.

Sporten är populär bland entreprenörer och spelas bland annat av Apples grundare.

Sporten kan bäst beskrivas som en blandning mellan hästpolo, innebandy och hockey. Spelarna ska med hjälp av en klubba slå in en liten boll i ett mål samtidigt som man åker på sin segway.

Fem personer spelar i varje lag, som är mixade.

Alexander van Riesen är arrangör för turneringen i Sverige, grundare av svenska E-polo klubben samt grundare till laget Stockholm Saints som han även spelar i.

”Det är en intressant sport som innehåller mycket fart, det är en ny typ av fordon och det är jämställt eftersom både tjejer och killar spelar i samma lag”, säger Alexander van Riesen.

I turneringen på Zinkensdamms IP i Stockholm spelar lag från hela världen. Eftersom sporten fortfarande är relativt liten tillåts flera klubbar från varje land delta, till exempel deltar sex lag från Tyskland.

  • Foto: Jack Mikrut

De andra tävlande lagen kommer från Barbados, England, USA och Belgien.

Segwaypolo har sitt ursprung i San Francisco och techklustret Silicon Valley i USA. En känd förespråkare och utövare av sporten är Apples medgrundare Steve Wozniak. Tidigare har just världsmästerskapsturneringen gått under namnet Woz-cup efter honom.

Alexander van Riesen är själv entreprenör och berättar att sporten är extra populär i hans yrkeskår.

”Det är väldigt mycket entreprenörer och techfolk som spelar. Det är ny sport och entreprenörer är ofta ’early adopters’ som alltid vill prova någonting nytt”, säger han.

Segway räknas trafikmässigt som en cykel och har en maxhastighet på 20 kilometer i timmen.

  • Alexander van Riesen Foto: Jack Mikrut

”Det gör sporten extra intressant. I och med att maskinerna går lika snabbt finns det ingen som kan springa från någon annan. Då har man en enorm fördel av att kunna lösa spelet och förstå speldynamiken.”

Även om det är en ny sport ser Alexander van Riesen flera sätt att utveckla den på. Ett sätt är att göra den mer digital och låna element från e-sporten och dataspel genom att installera sensorer i bollen, klubban och fordonet.

”Det skulle kunna bli unikt, tänk att man på planen kör över ett slags kraftfält som gör att din segway går två kilometer i timmen snabbare än motståndarna under några sekunder”, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer