Annons

Stockholm redo göra 40.000 coronatester i veckan

Sveriges största sjukvårdsregion, Stockholm, är nu redo att genomföra 40.000 coronatester i veckan. 

”Vi har kapaciteten i våra labb nu. Sen för att klara alla andra led så samarbetar vi gärna med privata spelare”, säger Anna Starbrink, Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.  

Anna Starbrink, Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
Anna Starbrink, Hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.Foto:TT

I början av maj meddelade regeringen att den vill se att det görs 100.000 tester i veckan för infektion i covid-19. Tester har bedömts som viktiga för att få en rejäl omstart i ekonomin. Siffrorna de senaste veckorna har legat på runt 30.000, alltså långt från målet. Ansvaret för testerna ligger på sjukvårdsregionerna där Stockholm, som landets största region, har en viktig roll. 

”Sett till vår folkmängd ska vi göra 23.000 tester i veckan. Men eftersom smittan är särskilt spridd här så har vi satt upp ett mål på 40.000”, säger Anna Starbrink till Di TV:s Ekonomistudion. Från att tidigare legat på en kapacitet kring 15000 tester i veckan har Stockholm nu, enligt Anna Starbrink möjlighet att nå målet. 

”Vi har labbkapaciteten, mycket tack vare Karolinska institutet. Nu måste det till att alla led runtomkring också fungerar också som hembesök, öppna mottagningar och drive-in möjligheter. Samt också att vi kan sprida information om hur det ska fungera”, säger Anna Starbrink som är kritisk till en del i hanteringen av coronatester från regeringens sida. 

”Dels tycker jag att det är märkligt med ett siffermässigt fast mål, utan att förklara varför det behövs. Sedan har det varit otydligt hur regionerna ska nå hit, bland annat vad gäller finansieringen. Men nu tycker jag att bitarna har fallit på plats.” 

Dagens industri har i flera artiklar uppmärksammat privata initiativ för att genomföra coronatester. Bland annat från det svenska företaget Werlabs samt från stiftelsen Norrsken i samarbete med Kry. 

”Vi välkomnar alla initiativ och behöver hjälp av privata spelare. Samtidigt vill jag poängtera att 30 procent av vården i Stockholm redan drivs av privata aktörer, som vårdcentraler och företagshälsovård.” 

När kommer Stockholm att nå siffran 40.000 tester i veckan?

”I veckan ska vi sprida information och säkerställa säkerheten. Men redan nästa vecka gissar jag att vi är en bra bit på vägen”, säger Anna Starbrink till Di TV:s Ekonomistudion. 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?