1515

Stockholm: Räddningsplan gav rally i Eniro

Stockholmsbörsen rörde sig uppåt under den sista heldagen inför påskhelgen. Ett USA-besked lyfte Active Biotech och Eniro klättrade efter ett bankbesked.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,3 procent upp på noteringen 1.575. Omsättningen summerades till knappa 14 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. På kontinenten var indexutvecklingen oregelbunden.

Bland sektorer på minus i Europa hittades basmetallrelaterat i spåren av tydligt prisfall för exempelvis koppar. I Stockholm backade SSAB och Boliden mellan 1 och 2 procent. Oljepriset noterades däremot på högre nivå än sen tisdagseftermiddag. Lundin Petroleum stängde 1,1 procent upp.

Störst vinnare inom storbolagsindexet var Electrolux som avancerade 2 procent till 256:70 kronor. SEB höjde sin riktkurs till 280 kronor (260) med upprepat köpråd.

Fingerprint Cards steg drygt 1 procent efter meddelande om att bolagets fingeravtryckssensor FPC1035 för första gången finns med i en indisk smarttelefon.

Credit Suisse har höjt Ericsson till neutral från underperform, med uppskruvad riktkurs till 57 kronor (46). Aktien var omkring 1 procent upp till 58:25 kronor.

Clas Ohlsons totala försäljning steg med 10 procent under mars. Enligt SME Direkts prognossammanställning väntades en ökning med drygt 8 procent. Aktien steg drygt 2 procent.

Investmentbolaget Öresund redovisade ett substansvärde vid utgången av det första kvartalet 2017 på 129 kronor per aktie, en ökning med 3,5 procent sedan utgången av 2016 och sämre än jämförelseindex. Aktien tappade något mer än 1 procent till 156:50 kronor.

Cybaeros tidigare exporttillstånd från ISP - Inspektionen för Strategiska Produkter - har återkallats gällande ett helikoptersystem för demonstrationsflygningar i Kina. Drönaraktien föll 24 procent.

Det skuldtyngda sök- och annonsbolaget Eniros banker har godkänt bolagets plan för rekapitalisering. Stamaktien hoppade upp 29 procent och preferensaktien 12 procent.

Active Biotech har beviljats särläkemedelsklassning i USA för Tasquinimod för behandling av blodcancerformen multipelt myelom. Aktien klättrade 11 procent.

Anoto lyfte 22 procent sedan det meddelat om en förlikning med Neolab i en rättslig tvist. I stället har ett ömsesidigt förmånligt strategiskt samarbete inletts.

Telefonitjänsteföretaget Sonetel handelsdebuterade på First North på onsdagen. Teckningskursen var 26:90 kronor och aktien stängde på nivån 27:50 kronor.

Pareto Securities höjde sin rekommendation för gruvutvecklingsbolaget Filo Mining till köp från behåll. Aktien rörde sig 1,5 procent uppåt.

Tidningen Affärsvärden gav industrigruppen Beijer Alma en köprekommendation, vilket resulterade i en kursökning på nära 3 procent. Bussoperatören Nobina säljstämplades dock och aktien backade nästan 3 procent.

Geopolitik har spelat förstafiolen under den senaste tiden med Syrien och Nordkorea på radarn samtidigt som det franska valet kommer allt närmare. På obligationsmarknaden rörde sig statspappersräntor överlag nedåt på onsdagen i spåren av de fortsatta geopolitiska spänningarna.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?