1515
Annons

Stockholm köper in ytterligare 200 nya elbussar – ”det nya normala”

Stockholm storsatsar på att elektrifiera majoriteten av regionens bussflotta. På tisdag tas nästa stora steg då beslut tas om en ny stor upphandling som ska göra minst 80 procent av busstrafiken i Bromma, Solna, Sundbyberg och Sollentuna elektrifierad till 2024.

Region Stockholm satsar på att samtliga bussar ska vara elektriska till 2035. På bilden Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Stockholm, samt ordförande för både SL och Svensk Kollektivtrafik.
Region Stockholm satsar på att samtliga bussar ska vara elektriska till 2035. På bilden Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Stockholm, samt ordförande för både SL och Svensk Kollektivtrafik.

”Denna upphandling kan mycket väl hamn på 100 procent. Vi ser framför oss att elbussen om bara några år blir det nya normala”, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Stockholm, samt ordförande för både SL och Svensk Kollektivtrafik.

Elbussar finns sedan tidigare på flera håll i Stockholmsregionen, bland annat i Märsta, Vallentuna, Sigtuna och Upplands Väsby. I år tillkommer dessutom 15 elbussar i Stockholms innerstad.

Men det var i höstas som Stockholm tog första klivet i sitt så kallade ”elbussprång” genom upphandlingen av 300 nya elbussar till Nacka/Värmdö, Huddinge, Botkyrka och Söderort. Samtidigt presenterades målet att ha 100 procent elbussar i Stockholm till 2035, vilket innebär över 2.100 fordon.

På trafiknämndens sammanträde nästa vecka förväntas SL ta beslut som möjliggör ytterligare ett stort kliv mot slutmålet.

Planen är att minst 200 nya elbussar ska rulla i Bromma, Solna, Sundbyberg och Sollentuna med start i augusti 2024. 

”Det mesta talar för att det bara inom några år är elbussar som är normen. Vi är i praktiken redan där, men vissa typer av stråk kanske lämpar sig sämre för el, till exempel långväga landsbygdstrafik. Men i de centrala delarna av Stockholm - så skulle jag säga att vi redan är där. Vi upphandlar i princip bara elbussar”, säger Tamsons.

Är den laddningsinfrastruktur som finns i dag tillräcklig för att göra det här språnget?
”Där finns det ett jobb att göra och det är därför gör vi den här resan steg för steg. Det kommer att krävas en viss anpassning och ombyggnad av våra depåer. Vi för också en kontinuerlig dialog med elleverantörer så att vi har rätt kapacitet”, säger Tamsons.

Vad blir den stora skillnaden för stockholmarna när fler och fler bussar blir eldrivna?
”Trafiken blir tystare, släpper ut mindre partiklar och blir behagligare att resa med. Allt vi kan skifta till el är en vinst för kollektivtrafiken.” 


Innehåll från Danske BankAnnons

Fastighetsägare med ett aktivt hållbarhetsarbete – störst chans bli vinnare

Linda Fagerlund, globalt ansvarig för kommersiella fastigheter på Danske Bank.
Linda Fagerlund, globalt ansvarig för kommersiella fastigheter på Danske Bank.

Enligt Boverket står fastighetsbranschen för 37 procent av Sveriges energianvändning. 

Med stigande energipriser kan verksamheter utan en tydlig hållbarhetsstrategi bli dyrare att både finansiera och bedriva. 

Grön finansiering står därför högt på agendan när Danske Bank ger råd till sina kunder.

Är du intresserad av att veta mer om Danske Banks olika finansieringslösningar för hållbara satsningar? 

Fastighetsbranschen står enligt Boverket för 37 procent av Sveriges energianvändning och för 21 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Svenska fastighetsbolag har därmed stora möjligheter att få ekonomiska fördelar av att minska sin miljöpåverkan. 

– Om Sverige ska kunna nå de ambitiösa klimatmålen om nettonollutsläpp av växthusgaser senast år 2045 måste hela samhället ställa om mot fossilfritt, säger Linda Fagerlund, globalt ansvarig för kommersiella fastigheter på Danske Bank. 

Det mest centrala för fastighetsbranschen är att löpande arbeta med energieffektiviseringar i sina fastigheter – och har man samtidigt en tydlig redovisning av åtgärderna ökar möjligheterna att få tillgång till grön finansiering.

Grön finansiering växer

Grön finansiering har vuxit de senaste åren och används för att finansiera energieffektiva fastigheter, investeringar i förnybar energi, samt renoveringar och andra direkta kostnader som förbättrar energieffektiviteten i fastigheterna.

– Danske Bank har höga ambitioner i sitt hållbarhetsarbete med gröna produkter, rådgivare och specialister med erfarenhet från fastighetsbranschen. Jag är otroligt stolt över vårt gröna ramverk och vad vi hittills har åstadkommit tillsammans med våra kunder, även om det givetvis finns mycket kvar att göra.

I fastighetsbranschen har framsteg i hållbarhetsarbetet hittills gjorts med minskade direkta koldioxidutsläpp i det befintliga beståndet tack vare en bättre energimix och energieffektiviseringar, men det är viktigt att även täcka in hela kedjan när man bygger nya fastigheter. En betydande del av utsläppen från fastigheter uppstår i samband med framställning och transport av byggmaterial.

För att skapa ytterligare möjligheter för sina kunder att utvecklas inom hållbarhet erbjuder Danske Bank utöver gröna lån också hållbarhetslänkade lån. Det är lån där prissättningen är kopplad till om låntagaren uppnår vissa hållbarhetsmål som banken och kunden kommer överens om i samband med att låneavtalet ingås – och som visar att man tillsammans arbetar med en omställning. De vänder sig i dagsläget till större företag men på sikt är målet att göra dem tillgängliga för fler företag. 

Är du intresserad av att veta mer om Danske Banks olika finansieringslösningar för hållbara satsningar? 

Mer från Danske Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Danske Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?