”Denna upphandling kan mycket väl hamn på 100 procent. Vi ser framför oss att elbussen om bara några år blir det nya normala”, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Stockholm, samt ordförande för både SL och Svensk Kollektivtrafik.
Elbussar finns sedan tidigare på flera håll i Stockholmsregionen, bland annat i Märsta, Vallentuna, Sigtuna och Upplands Väsby. I år tillkommer dessutom 15 elbussar i Stockholms innerstad.
Men det var i höstas som Stockholm tog första klivet i sitt så kallade ”elbussprång” genom upphandlingen av 300 nya elbussar till Nacka/Värmdö, Huddinge, Botkyrka och Söderort. Samtidigt presenterades målet att ha 100 procent elbussar i Stockholm till 2035, vilket innebär över 2.100 fordon.
På trafiknämndens sammanträde nästa vecka förväntas SL ta beslut som möjliggör ytterligare ett stort kliv mot slutmålet.
Planen är att minst 200 nya elbussar ska rulla i Bromma, Solna, Sundbyberg och Sollentuna med start i augusti 2024.
”Det mesta talar för att det bara inom några år är elbussar som är normen. Vi är i praktiken redan där, men vissa typer av stråk kanske lämpar sig sämre för el, till exempel långväga landsbygdstrafik. Men i de centrala delarna av Stockholm - så skulle jag säga att vi redan är där. Vi upphandlar i princip bara elbussar”, säger Tamsons.
Är den laddningsinfrastruktur som finns i dag tillräcklig för att göra det här språnget?
”Där finns det ett jobb att göra och det är därför gör vi den här resan steg för steg. Det kommer att krävas en viss anpassning och ombyggnad av våra depåer. Vi för också en kontinuerlig dialog med elleverantörer så att vi har rätt kapacitet”, säger Tamsons.
Vad blir den stora skillnaden för stockholmarna när fler och fler bussar blir eldrivna?
”Trafiken blir tystare, släpper ut mindre partiklar och blir behagligare att resa med. Allt vi kan skifta till el är en vinst för kollektivtrafiken.”