1515
Annons

Stockholm får inte Ema

EU:s läkemedelsmyndighet Ema flyttas inte till Stockholm. Efter tre omröstningar och en lottdragning står det klart att myndigheten flyttar till Amsterdam. Danmarks utrikesminister ger Sverige skulden för att Köpenhamn inte får ta emot läkemedelsmyndigheten.

Bild:TT/Colourbox

De tre städer som gick vidare till andra röstomgången blev Amsterdam, Köpenhamn och Milano.

Milano uppges ha fått 25 poäng i första omgången mot 20 vardera för Amsterdam och Köpenhamn. Stockholm ska ha slutat på 12 poäng, uppger källor från mötet.

I den andra omröstningen gick Milano och Amsterdam vidare, med 12 respektive 9 röster. Där tog det däremot stopp – båda länderna fick lika många röster efter att ett land valt att avstå från att rösta.

Till slut tog nederländska Amsterdam hem kampen efter att rådet helt enkelt lottat.

Från danskt håll lades skulle för att landet inte kammade hem läkemedelsmyndigheten vid Sveriges fötter. Den danske utrikesministern Anders Samuelsen anklagade efter omröstningen Sverige för att ha svikit det nordiska samarbetet genom att rösta på Milano i den andra omgången då Köpenhamn åkte ut.

"Vi hade verkligen ett bra bud och vi kom inte till finalen. Det berodde på att svenskarna spelade sina kort på det sätt som de gjorde. Det måste vara mycket svårt för den svenska regeringen och den svenska statsministern att förklara", sa han till den danska tidningen Berlingske Tiderne.

Han sa även att måndagens omröstning skulle få konsekvenser för samarbetet mellan Sverige och Danmark.

Kvällens andra omröstning gällde bankmyndigheten EBA som bland annat sätter de regler som används av Europeiska centralbanken vid stresstester av banker.

Av nio ansökningar gick Frankrike, Tyskland och Irland vidare från den första omgången. 

Även det slutade med en lottdragning efter att Irland och Frankrike fått lika många röster i den tredje omgången. Till slut stod det dock klart att den franska huvudstaden Paris får ta emot bankmyndigheten.

USA varnar Ryssland: ”Har varit mycket tydliga angående kärnvapen”

USA varnar Ryssland för ”katastrofala konsekvenser” om landet skulle använda kärnvapen i Ukraina.

”Vi har varit mycket tydliga”, säger Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till NBC.

Enligt Sullivan är såväl de ryska skenfolkomröstningarna i ockuperade områden som beslutet att kalla in 300 000 reservister tecken på att anfallskriget i Ukraina inte går Rysslands väg.

”Ryska armén har problem och den ukrainska armén gör framsteg på slagfältet”, säger säkerhetsrådgivaren i en intervju i NBC:s ”Meet the press”. 

Rysslands president Vladimir Putin sade tidigare i veckan att landet är berett att använda ”alla tillgängliga vapen” för att försvara sig.

Jake Sullivan säger att det vore katastrofalt för Ryssland att ta till kärnvapen.

”Om Ryssland går över den gränsen, kommer det att bli katastrofala konsekvenser. USA kommer att svara kraftfullt”, säger han till NBC.

Säkerhetsrådgivaren vill inte svara på vad USA faktiskt menar med ”katastrofala konsekvenser”, men han betonar att ryssarna är väl medvetna om vad det innebär. Det har kommunicerats direkt via privata kanaler på högsta nivå.

”Ryssland vet mycket väl hur USA skulle svara på användningen av kärnvapen i Ukraina.”

Sullivan betonar samtidigt att det är viktigt att den dialogen sker i bakgrunden då USA vill undvika retorisk skottväxling med Ryssland. 

Sedan Putin nyligen gav order om att mobilisera har ett starkt missnöje trängt fram genom censur och förtryck. I mängder av städer och orter har människor demonstrerat och protesterat. De senaste dagarna har omkring ett par tusen personer frihetsberövats av poliser som försökt slå ned aktioner.

Det rapporteras också hur mängder av män försöker lämna Ryssland, bland annat via gränsövergångar till Finland och Georgien, där det har ringlat långa köer hela helgen.

Enligt uppgifter i fria medier kommer Ryssland att stänga gränserna för militärpliktiga män som försöker lämna landet, kanske redan om några dagar.

Den som vill lämna landet kommer att behöva ett särskilt tillstånd.

De ryska myndigheterna kommer att börja begränsa resorna ut från landet, förmodligen från och med onsdag nästa vecka, rapporterar den oberoende ryska nyhetssajten Meduza, som verkar i exil i Lettland.

Sajten hänvisar till två anonyma uppgiftslämnare som beskrivs som närstående det ryska presidentkansliet. De gör gällande att gränsrestriktionerna kommer att införas om några dagar, då processerna kring de så kallade folkomröstningarna har avslutats på ockuperad ukrainsk mark.

Efter det kommer män som berörs enligt källorna att behöva ett särskilt tillstånd, ett slags utresevisum, för att få lämna landet. 

I de pågående striderna anklagar Ryssland Ukraina för att ha beskjutit bland annat en hotellbyggnad i ockuperade Cherson. Där uppges två personer ha dödats, varav en pro-rysk tidigare ledamot i Ukrainas parlament.

Ukraina anklagar också Ryssland för beskjutning på bred front och för att ha attackerat Odessa med tre iranska drönare som flugits in i en kontorsbyggnad på söndagsmorgonen.

De ukrainska styrkornas motoffensiv i Charkivregionen verkar ha bromsat in. Det förklaras dels av vädret, dels av ett ryskt motstånd i området utanför orten Kupiansk.

”Regnet gör det svårt att använda tunga vapen överallt. Vi kan bara använda asfalterade vägar”, säger sergeanten Roman Malyna till AFP.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera