ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Life science 

Stockholm får inte Ema

  • Foto: TT/Colourbox

EU:s läkemedelsmyndighet Ema flyttas inte till Stockholm. Efter tre omröstningar och en lottdragning står det klart att myndigheten flyttar till Amsterdam. Danmarks utrikesminister ger Sverige skulden för att Köpenhamn inte får ta emot läkemedelsmyndigheten.

De tre städer som gick vidare till andra röstomgången blev Amsterdam, Köpenhamn och Milano.

Milano uppges ha fått 25 poäng i första omgången mot 20 vardera för Amsterdam och Köpenhamn. Stockholm ska ha slutat på 12 poäng, uppger källor från mötet.

I den andra omröstningen gick Milano och Amsterdam vidare, med 12 respektive 9 röster. Där tog det däremot stopp – båda länderna fick lika många röster efter att ett land valt att avstå från att rösta.

Till slut tog nederländska Amsterdam hem kampen efter att rådet helt enkelt lottat.

Från danskt håll lades skulle för att landet inte kammade hem läkemedelsmyndigheten vid Sveriges fötter. Den danske utrikesministern Anders Samuelsen anklagade efter omröstningen Sverige för att ha svikit det nordiska samarbetet genom att rösta på Milano i den andra omgången då Köpenhamn åkte ut.

"Vi hade verkligen ett bra bud och vi kom inte till finalen. Det berodde på att svenskarna spelade sina kort på det sätt som de gjorde. Det måste vara mycket svårt för den svenska regeringen och den svenska statsministern att förklara", sa han till den danska tidningen Berlingske Tiderne.

Han sa även att måndagens omröstning skulle få konsekvenser för samarbetet mellan Sverige och Danmark.

Kvällens andra omröstning gällde bankmyndigheten EBA som bland annat sätter de regler som används av Europeiska centralbanken vid stresstester av banker.

Av nio ansökningar gick Frankrike, Tyskland och Irland vidare från den första omgången. 

Även det slutade med en lottdragning efter att Irland och Frankrike fått lika många röster i den tredje omgången. Till slut stod det dock klart att den franska huvudstaden Paris får ta emot bankmyndigheten.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies