1515
Annons

Stockholm faller friskt på finansrankning

Stockholm backar sju platser i den senaste rankningslistan över världens finanscentrum. Planer på en ny finansskatt ligger den svenska huvudstaden i fatet, enligt Stockholms handelskammare.

Bild:Colourbox

Stockholm åker rutschkana från nummer 37 till 44, enligt GFCI (The global financial centres index). I topp ligger London, trots Brexit, och därefter följer New York, Singapore, Hongkong och Tokyo, en ordning som hållit i sig sedan förra årets bedömning, skriver Svenska Dagbladet.

Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom vid Stockholms handelskammare, betecknar raset på listan som allvarligt.

"Vi borde egentligen klättra då Stockholm är en magnet för investeringar i finansiell teknik men i stället förlorar vi mark till städer som Paris och Amsterdam", säger han till SvD.

Enligt Hatzigeorgiou är den svenska regeringens inställning en viktig faktor.

"Det är mycket som tyder på att det är regeringens planer på en aggressiv skatt på finansiell verksamhet som spökar", säger han.

LO-ekonomen Torbjörn Hållö är en av personerna bakom en utredning som föreslår en finansskatt som skulle innebära en extra arbetsgivaravgift på 15 procent för finanssektorn. Men Hållö är inte lika oroad över Stockholms tapp på finanslistan.

"Vi kommer att se fler länder som inför en extra skatt för bankerna. Så det är inga konstigheter", säger han till SvD.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?