Annons

Stjärnorna möttes på slottet – nu startar de bolag ihop

Författaren Camilla Läckberg startar produktionsbolag tillsammans med regissören Baker Karim och skådespelaren Alexander Karim. Till hösten har långfilmen Me/We premiär, som spelats in under pandemin. 

Skådespelaren Alexander Karim och författaren Camilla Läckberg träffades på Stjärnorna på Slottet.
Skådespelaren Alexander Karim och författaren Camilla Läckberg träffades på Stjärnorna på Slottet.Foto:Janerik Henriksson/TT, Henrik Montgomery/TT

I fjol lärde författaren Camilla Läckberg och skådespelaren Alexander Karim känna varandra under inspelningen av underhållningsprogrammet Stjärnorna på Slottet. Baker och Alexander Karim har båda länge verkat i filmbranschen, som regissör respektive skådespelare, och bad Läckberg om feedback på ett långfilmsmanus. Resultatet blev i stället att de startade produktionsbolaget Bad Flamingo, som trion nu äger tillsammans. 

”Vår grundidé är att vi är kreatörer som vill ha tillbaka en del av makten, som vi vanligtvis ger upp när vi jobbar mot finansiärer och filmstöd. Det vi gör som kreatörer tas ofta över av andra intressen. Distributörer och finansiärer har vänt på ekvationen, nu ska kreatörerna göra filmerna som de vill finansiera i stället för vice versa”, säger regissören Baker Karim.

Filmbranschen drabbas hårt av coronakrisen. Förutom inställda produktioner och inspelningar, påverkas även aktörer av uteblivna filmfestivaler där man brukar hitta möjliga finansiärer. I slutet av april fick Svenska Filminstitutet 50 miljoner kronor av det stödpaket om 500 miljoner kronor till kulturen som regeringen utlyste. De medlen gick framför allt till biografägare och filmfestivaler. 

För Bad Flamingo blev inställda produktioner startskottet för bolagets första produktion. 

”Det blev ett bra sätt för oss att sätta i gång. Under ett samtal diskuterade vi Albert Camus Pesten. Vi pratade om att låsa in oss och göra en film som handlade om två personer som är på ett hotell. Grunden i handlingen är att hotellet håller sina gäster åtskilda från varandra genom olika scheman på grund av viruset. Gästerna är förbjudna att mötas.”

Alexander Karim och Dilan Gwyn i filmen Me/We.
Alexander Karim och Dilan Gwyn i filmen Me/We.Foto:Bad Flamingo

Långfilmen Me/We utspelar sig på ett hotell i Europa under en rasande pandemi. Mänsklig kontakt är förenat med livsfara. Alexander Karim och Dilan Gwyn spelar pastor respektive läkare, som inleder en kärleksrelation. I maj spelade de in de första scenerna under fem dagar på ett hotell i Stockholm. 

”Vi åkte dit utan manus, vi hade bara en berättelse. Så vi skrev på morgonen, spelade in på eftermiddagen och diskuterade resultatet på kvällen.”

”Vi har hittat på ett eget virus, som vi gav dramatisk potential genom att beröring är förenat med livsfara. Precis som i Pesten, satte vi upp en pastor som en företrädare för tro och en läkare som symbol för rationalitet”, säger Baker Karim. 

Tidsplanen är kort. Drygt hälften av filmen är inspelad, och premiär är planerad redan till hösten. Bolaget vill inte kommentera varken budget eller finansiering än.

Alexander Karim och Dilan Gwyn i filmen Me/We.
Alexander Karim och Dilan Gwyn i filmen Me/We.Foto:Bad Flamingo

Hur är det att spela in en film om ett virus mitt under coronakrisen?

”Det var väldigt spännande, samtidigt som vi hade tydliga säkerhetsåtgärder. Jag är övertygad om att det kommer komma många filmer som berör det här ämnet. Pandemin ställer många frågor på sin spets. Vad är priset för frihet? Hur vi ska leva efter det här? Och så vidare.” 

Det nya produktionsbolaget Bad Flamingo står på tre ben, förklarar Baker Karim. Förutom att själva vilja kontrollera produktionen, vill de starta utbildningar för verksamma kreatörer. En annan viktig del är att lyfta fram andra typer av berättelser än de som dominerar i dag. 

”Vi vill ha ett tydligt jämställdhets- och jämlikhetsfilter. Med det sagt ska det inte bara vara filmer om kvinnor och minoriteter. Men Sverige lider av monokulturen. Vi vill öppna upp för fler berättelser.”

Alexander Karim i filmen Me/We.
Alexander Karim i filmen Me/We.Foto:Bad Flamingo

Hur funkar samarbetet mellan er tre?

”Det är ett spännande experiment. Jag är en filmpunkare som aldrig gjort saker mainstream och Camilla är så stark kommersiellt. Samtidigt har hon ett tydligt feministiskt perspektiv. Vi ger varandra enormt mycket i det samarbetet. Den kommersiella drottningen med punkaren, och Alex är där emellan. Vi hoppas och tror på att den kombon kan vara bra för svensk film, som tenderar att hamna i tradig konstnärlighet eller meningslös kommersialism. Vi vill ha hög kvalitet som riktar sig till en stor publik.”


Innehåll från Småföretagarnas RiksförbundAnnons

Småföretagen håller världen snurrande

Småföretagare står för över 90 procent av svenskt näringslivs företagande. En sektor som skapar fyra av fem nya jobbtillfällen och som är grunden för den svenska välfärden. Ändå är klimatet tufft och Småföretagarnas Riksförbund menar att det måste skifta till att bli mer småföretagarvänligt.

Småföretagarnas Riksförbund är en organisation av småföretagare, för småföretagare. Syftet är att lyfta småföretagarnas behov i den allmänna debatten och målet är att det ska vara enkelt, tryggt och lönsamt att driva företag i Sverige.

– Att inte satsa på småföretagen är att inte satsa på välfärd och jobbtillfällen. Aspekter som krånglig regelefterlevnad och byråkrati, höga skatter och ett sjuklöneansvar som är ohållbart försvårar för småföretagarna och klimatet måste ändras, säger Peter Thörn, Förbundsordförande och (med-)grundare till ett 10 tal småföretag. 

Småföretagarvänlig attityd

Det är Sveriges regering och riksdag som sätter spelreglerna för småföretagare och riktlinjerna tolkas av myndigheterna. Småföretagarnas Riksförbund vill att tolkningarna görs på ett mer småföretagarvänligt sätt och att attityden från alla som interagerar med småföretag, från tjänstemän till riksdagspolitiker, ändras.

– En del av vårt arbete är att åka runt i våra kommuner och diskutera behovet av en positiv inställning och interaktion till småföretagarna med lokala politiker. En annan viktig del i vårt arbete är att stötta förbundets medlemmar med förmåner och tjänster som skapar en bra och trygg grogrund för småföretagare, säger Peter. 

Vad innebär det att vara medlem?

Att driva företag är roligt men även komplext och för att underlätta i vardagen har förbundet skapat förmåner och tjänster som underlättar, uppdelade i tre grupper:

Enklare - förmåner som underlättar bokföring och hjälp att komma i kontakt med rätt personer för administrativa tjänster bland annat.

Tryggare - försäkringar som till exempel företagsförsäkring för trygghet under arbetet samt pensionsförsäkring som gör att du är trygg på ålderns höst.

Lönsamt - ramavtal har förhandlats fram kring bland annat telefoni, friskvård, transport och resor för ökad lönsamhet.

– Kärnan hos oss är att man deltar i engagemanget för att lyfta småföretagarnas röst i landet. Genom att vi går samman i ett förbund kan vi kommunicera en gemensam stark röst och vilja så att även den lilla företagarens behov hörs, berättar Peter. 

Tryggt att driva företag

För småföretagare kan försäkringar kännas som en värld av snåriga val. Därför har Småföretagarnas Riksförbund tagit fram lösningar för bland annat tjänstepension, privatvårdsförsäkring, olycksfallsförsäkring och livförsäkring i ett trygghetspaket.

– Det finns många olika lösningar, leverantörer och finstilt text att gå igenom för att vara säker på att försäkringen blir rätt. Vi har tagit fram alternativ som är unikt anpassade för just småföretagande. Till exempel är tjänstepensionen vi har förhandlat fram enkel och optimerad för just småföretagare, säger Peter. 

Som medlem i Småföretagarnas Riksförbund står man inte ensam om något oförutsett händer. Allt från företagsförsäkring till sakförsäkring och tjänstepension är framtaget för att passa småföretagare och göra vardagen enklare, lönsammare och tryggare.

– Vi förhandlar för alla våra medlemmar vilket innebär att vi har försäkringslösningar som är prisvärda. Det går inte att som enskild företagare få lika bra skydd för mindre pengar någon annan stans idag, säger Peter. 

Har du frågor om vad vi står för och vad det innebär för dig som egenföretagare att vara medlem? Tveka då inte att kontakta oss. Tel:+4642342850, info@smaforetagarna.se, www.smaforetagarna.se 

Mer från Småföretagarnas Riksförbund

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Småföretagarnas Riksförbund och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?