1515
Annons

Stjärnkrogen levde upp till förväntningarna: “Fantastisk 16-rätters”

Kalle Nilvér, medgrundare till Go Climate Neutral och som nyligen sagt upp sig som vd på Booli.se, är veckans resenär i Di. 

Kalle Nilvér.
Kalle Nilvér.
Foto:Banfa Jawla

Den bästa resa jag gjort.

”En fantastisk vecka på Skåneleden med familjen, fem korta dagsvandringar från Simrishamn till Kivik med en bebis och en fyraåring. Avslutades hos Mandelmanns som fyraåringen då var besatt av.”

Hit åker jag aldrig mer.

”Agadir i Marocko - plast överallt i vattnet vid surfningen och matförgiftning på hotellet.”

Mitt första resminne.

”Kreta som femåring. Jag åt spagetti med tomatsås varje middag hela veckan, utstod vad som kändes som en sex timmar lång guidad tur bland ruinerna i Knossos, och sanden på stranden brände under fötterna.”

Tre saker jag alltid packar ned.

”Läsplatta, solglasögon och handduk.”

Så reser jag hållbart/klimatsmart.

”Jag slutade flyga för två år sedan. Eftersom vi även har gjort oss av med bilen så är det mycket tåg och buss nu.”

Mitt märkligaste reseminne.

”Att bli bjuden på ett dricksglas vodka kl 07.30. Vi bodde på ett övergivet hotell i uzbekistanska landsbygden och skulle ut på heliskiing-tur med högljudda ryska affärsmän i berg med hög lavinrisk. Det finns bra och dåliga sätt att hantera nerverna.”

Mitt dyraste reseminne.

”På en cykelsemester på Bornholm överskattade vi som nyblivna föräldrar vår förmåga att navigera en skrikande bebis. Jag har aldrig betalat så mycket för att bara slänga i mig fantastisk trerätters med vinpaket och dra.”

Min mest minnesvärda matupplevelse utomlands.

”Noma i Köpenhamn. Levde helt klart upp till förväntningarna med en fantastisk vegansk 16-rätters lunch. Efteråt kändes det som att vi hade känt det okända paret bredvid i flera år”

Innehåll från InyettAnnons

Håll koll på EU:s sanktionslista i höst: ”Därför bör svenska företag bry sig”

Efter Rysslands invasion av Ukraina pratar alla om EU:s sanktioner, men samtidigt finns det inget stöd för det enskilda företaget att faktiskt följa sanktionslistan – och det är svårt att ens veta i vilken ände man ska börja.

– Därför har vi lanserat en sanktionskontroll som är en automatiserad kontroll mot EU:s sanktionslista. På bara några sekunder får man reda på om företaget man gör eller ska göra affärer med är med på listan, förklarar Magnus Månsson, vd på fintech-bolaget Inyett.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet 

Sanktioner är ett verktyg för att sätta press på en stat eller en aktör – och om man bryter mot dem kan straffet bli böter eller fängelse. Utvecklingen i omvärlden har gjort det allt viktigare för svenska företag och organisationer att kontrollera vilka företag och personer man faktiskt gör eller ska göra affärer, men det är också en utmaning. 

– Vad är det egentligen som behöver kontrolleras? Handlar det bara om leverantörer och kunder? Eller bör även associerade företag i en koncern eller associerade personer bakom ett bolag kollas upp? Hur ofta ska man titta igenom listan – och vad gör man med svaret man får? Många företag med verksamheter som normalt inte är förknippad med risk när det kommer till sanktioner, finner sig nu osäkra och frågande till hur man bör agera på bästa sätt, säger Magnus Månsson.

– Bara att hitta vilka listor man ska ha koll på är svårt och att sedan gå igenom alla namn på listorna varje gång man gör en betalning eller skriver på ett avtal är nästintill omöjligt.

Magnus Månsson är vd på Inyett.
Magnus Månsson är vd på Inyett.

”Det handlar om människoliv”

Om man gör affärer med en individ eller ett företag som finns med på en sanktionslista stöttar man allt från krig till terrorverksamhet och penningtvätt. 

– I slutändan handlar det om människoliv, vilket gör själva incitamentet att bry sig om sanktioner enormt stort. De allra flesta företag vill göra rätt för sig, men då måste det också vara enkelt att göra det. 

Gör en koll i realtid

Hela idén med Inyetts automatiserade lösning är att se till att användarna gör affärer med rätt aktörer och att deras pengar inte hamnar i fel händer. Tjänsten flaggar inte bara för aktörer som är med på EU:s sanktionslista utan varnar även för andra typer av risker, misstag och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar. 

– Om man betalar in många fakturor per dag är det omöjligt, eller i alla fall extremt tidskrävande, att exempelvis kontrollera om leverantören har gått i konkurs, blivit av med sin F-skatt eller är ett aktivt bluffbolag. Men vår lösning kan göra det på ett ögonblick. 

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet 

 

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Inte bara NCC – miljardkollaps i kvadrat för Nordstjernan

Familjen Johnsons investmentbolag Nordstjernan har de senaste åren förlorat mångmiljardbelopp på flera av sina större börsinvesteringar och fått storstryk av index. Den dystra börstrenden förstärktes på måndagen när byggbolaget NCC vinstvarnade.

Den mångåriga ledartrojkan Tomas Billing, Peter Hofvenstam och Viveca Ax:son Johnson avböjer alla att svara på frågor om sitt ansvar för den långa utförslöpan på börsen.

Viveca Ax:son Johnson, ordförande i Nordstjernan.
Viveca Ax:son Johnson, ordförande i Nordstjernan.Foto:Josefine Stenersen

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera