ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stjärnkrogen Fäviken slår igen portarna

  • Foto: Oskar Omne
  • Magnus Nilsson. Foto: Håkan Wike
  • Foto: Oskar Omne
  • Foto: Oskar Omne

Finansmannen Patrik Brummers stjärnkrog Fäviken Magasinet i Jämtland stänger vid årets slut. Det meddelar den internationellt kända kocken Magnus Nilsson i ett pressmeddelande. 

”Strategiskt är detta inte på något sätt ett klokt beslut”, säger Magnus Nilsson till LA Times.

Magnus Nilsson slutar på topp. Fäviken Magasinet korades nyligen till Sveriges bästa restaurang av den svenska krogguiden White Guide och har två stjärnor i franska Guide Michelin. Fäviken toppar också Di Weekends tabell över de senaste krogtesterna med 24 poäng.

Di Weekend uppmärksammade krogen tidigt, redan 2010. Därefter blev restaurangen och Magnus Nilsson snabbt internationellt berömd, inte minst genom Netflix-serien ”Chef's Table”. 

Magnus Nilsson har drivit Fäviken Magasinet i drygt tio år men är bara 35 år gammal. Men det får räcka, anser han, och antyder att han är utmattad.

”Jag tänker inte ljuga, jag är lite trött efter att hela tiden pressa utvecklingen av restaurangen framåt”, skriver han i pressmeddelandet.

Ett mått på Magnus Nilssons internationella status är att han gett en enda intervju om sitt beslut att stänga restaurangen, och det till Los Angeles Times. I övrigt har han gjort sig oanträffbar.

Den sista dag som Fäviken Magasinet håller öppet blir lördag den 14 december. Charkuterifabriken och butiken i Undersåker, som ägs av Fäviken, kommer att fortsätta sin verksamhet. 

Själv ska Magnus Nilsson ägna sig åt familjen, han har fyra barn, fiska, odla i sin trädgård, skriva, vila och komma i form både fysiskt och psykiskt. 

De som är nyfikna på vad han kommer att företa sig därefter behöver inte göra någonting, meddelar han. 

”Jag kommer att skicka er e-post när jag har något att meddela”, uppger han i pressmeddelandet. 

Det sista halvåret på Fäviken Magasinet är det ”business as usual”. Alla bord är bokade för resten av året och just därför beslöt Magnus Nilsson att offentliggöra sitt beslut nu. Han vill inte att gäster ska lockas av själva nyheten att detta är sista chansen att äta på Sveriges internationellt mest kända restaurang. 

Restaurangen ligger på Patrik Brummers lantegendom på Åreskutans baksida, precis över gårdsplanen från boningshuset. Brummer med familj tackas, inte minst för att Magnus Nilsson har fått fullständig kreativ frihet att utveckla det nynordiska köket, känt som New Nordic Kitchen. 

Han skriver själv under på att han slutar på topp och säger i pressmeddelandet, som är på engelska:

”We have truly never been better.”

Di Weekend besökte Fäviken i höstas. Läs recensionen här. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer