Annons

Stjärnkrogen Fäviken slår igen portarna

Finansmannen Patrik Brummers stjärnkrog Fäviken Magasinet i Jämtland stänger vid årets slut. Det meddelar den internationellt kända kocken Magnus Nilsson i ett pressmeddelande. 

”Strategiskt är detta inte på något sätt ett klokt beslut”, säger Magnus Nilsson till LA Times.

Foto:Oskar Omne
Magnus Nilsson.
Magnus Nilsson.Foto:Håkan Wike
Foto:Oskar Omne
Foto:Oskar Omne

Magnus Nilsson slutar på topp. Fäviken Magasinet korades nyligen till Sveriges bästa restaurang av den svenska krogguiden White Guide och har två stjärnor i franska Guide Michelin. Fäviken toppar också Di Weekends tabell över de senaste krogtesterna med 24 poäng.

Di Weekend uppmärksammade krogen tidigt, redan 2010. Därefter blev restaurangen och Magnus Nilsson snabbt internationellt berömd, inte minst genom Netflix-serien ”Chef's Table”. 

Magnus Nilsson har drivit Fäviken Magasinet i drygt tio år men är bara 35 år gammal. Men det får räcka, anser han, och antyder att han är utmattad.

”Jag tänker inte ljuga, jag är lite trött efter att hela tiden pressa utvecklingen av restaurangen framåt”, skriver han i pressmeddelandet.

Ett mått på Magnus Nilssons internationella status är att han gett en enda intervju om sitt beslut att stänga restaurangen, och det till Los Angeles Times. I övrigt har han gjort sig oanträffbar.

Den sista dag som Fäviken Magasinet håller öppet blir lördag den 14 december. Charkuterifabriken och butiken i Undersåker, som ägs av Fäviken, kommer att fortsätta sin verksamhet. 

Själv ska Magnus Nilsson ägna sig åt familjen, han har fyra barn, fiska, odla i sin trädgård, skriva, vila och komma i form både fysiskt och psykiskt. 

De som är nyfikna på vad han kommer att företa sig därefter behöver inte göra någonting, meddelar han. 

”Jag kommer att skicka er e-post när jag har något att meddela”, uppger han i pressmeddelandet. 

Det sista halvåret på Fäviken Magasinet är det ”business as usual”. Alla bord är bokade för resten av året och just därför beslöt Magnus Nilsson att offentliggöra sitt beslut nu. Han vill inte att gäster ska lockas av själva nyheten att detta är sista chansen att äta på Sveriges internationellt mest kända restaurang. 

Restaurangen ligger på Patrik Brummers lantegendom på Åreskutans baksida, precis över gårdsplanen från boningshuset. Brummer med familj tackas, inte minst för att Magnus Nilsson har fått fullständig kreativ frihet att utveckla det nynordiska köket, känt som New Nordic Kitchen. 

Han skriver själv under på att han slutar på topp och säger i pressmeddelandet, som är på engelska:

”We have truly never been better.”

Di Weekend besökte Fäviken i höstas. Läs recensionen här. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?