ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stjärnkrogen Esperanto begärd i konkurs

  • Foto: NIKLAS LARSSON

Stjärnkrogen Esperanto i Stockholm med systerkrogarna Imouto och Shibumi har begärts i konkurs. I ett pressmeddelande sägs att: ”Restaurangerna har under det gångna året upplevt en ojämn beläggning som helt enkelt inte har täckt företagets kostnader.”

Under det brutna räkenskapsåret 2016-2017 gjorde Esperanto en förlust på 1,4 miljoner kronor, men under fem år i rad dessförinnan var resultatet positivt.

Omsättningen har under de tre senaste åren legat stabilt på 37 Mkr per år.

I och med konkursen blir Stockholm två stjärnkrogar fattigare. Esperanto har haft en stjärna i Guide Michelin sedan 2007 och sushibaren Imouto fick sin stjärna 2017.

Under åren 2009-2017 ingick också sushirestaurangen Råkultur i koncernen. Råkultur utsågs av Dagens industri till Årets affärskrog 2010, men lades ned förra året.

I och med konkursen stänger restaurangerna omedelbart och de planerade sommarkrogarna Sommarsalongen och Shibumi backyard BBQ kommer inte att öppna.

Huvudägare till Esperanto är Sollmedco International med Carl-Johan Sollevi som VD. Sollmedco äger 51 procent av aktierna medan kocken Sayan Isaksson äger 49 procent. 

Esperanto hade enligt sitt senaste bokslut ett 50-tal anställda.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies