Annons

Stjärnkodare överklagar utvisning

Programmeraren Tayyab Shabab har bestämt sig för att överklaga den dom som kan tvinga honom och hans fru att lämna landet. 

Tayyab Shabab.
Tayyab Shabab.Bild:TT

Programmeraren Tayyab Shabab på it-företaget Dynamo fick nyligen avslag i Migrationsdomstolen och hotas av utvisning. Nu har han bestämt sig för att överklaga domen till Migrationsöverdomstolen. Orsaken är att det är ett misstag av en tidigare arbetsgivare som ligger bakom utvisningen.

”Jag tycker det är fel att jag blir straffad för något som jag inte har gjort”, säger han.

Tayyab Shabab är långt ifrån ensam om sin situation. Som Di Digital tidigare har skrivit har bland annat ett dussintal högt uppsatta medarbetare på Spotify hotats av utvisning på grund av tidigare slarv med arbetsvillkoren och i fjol avslog Migrationsverket samtidigt 51 ansökningar om förlängt arbetstillstånd i it-branschen, vilket är nästan dubbelt så många som året innan.

Den stora uppmärksamheten kring Tayyab Shababs fall har lett till mer än 10.000 namnunderskrifter och engagerat politiker på den högsta nivån. Även om det ger honom hopp är han tveksam till om det nya lagförslag som kom på onsdagskvällen gör någon praktisk skillnad i hans fall.

”Politikerna har inte gjort något förrän nu”, säger han.

På Centrum för rättvisa, anser ombudet Fredrik Bergman att EU ger Tayyab Shabab stöd och att han borde beviljas prövningstillstånd. 

”EU-rätten säger redan i dag att små misstag inte får leda till utvisning. Det måste anses gälla”, säger Fredrik Bergman. 

"Om det handlar om mindre icke uppsåtliga misstag måste det finnas möjlighet att läka skadan", säger migrations- och justitieminister Morgan Johansson till TT.

Di har sökt Morgan Johansson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera