Både Aira och Krakas Krog har testats av Di Weekend under hösten med toppbetyg som resultat, 24 respektive 23 poäng av totalt 25 möjliga.
”En bra recension gör att gruppen får energi och en tro på det man gör”, säger en glad Tommy Myllymäki.
”Det är fantastiskt roligt att få priset Årets affärskrog, inte minst för teamet. Att driva den här typen av verksamhet är roligt, men också ganska krävande och det är en hög press på oss, gästerna har höga förväntningar. Att då få pris och erkännanden på olika sätt gör att man får en slags belöning för all den tid och det arbete man lägger ner.”
Ulrika Karlsson instämmer och berättar att recensionen i augusti rönte stor uppmärksamhet.
”Det är jätteroligt. Vi har fått så mycket fin publicitet. Våra gäster och andra har kommenterat det. Det tycker jag är jättekul.”
Nu är Di:s restaurangpriser inte liktydigt med Sveriges bästa restaurang. Det tillhör snarare undantagen att de med allra högst poäng tilldelas utmärkelser som Årets affärskrog och Årets resmål. Som framgår av namnen är det en speciell typ av restauranger som prisas.
Aira är en traditionell lyxrestaurang som snabbt etablerat sig inom det yppersta segmentet inom gastronomin, så kallad fine dining. På Aira serveras både lunch och middag och förutom den fasta tiorättersmenyn finns á la carte. Därtill är miljön som gjord för affärsmöten med långa avstånd mellan borden även när det inte är coronatider och ett separat rum för slutna sällskap.
Eftersom Aira öppnade precis när corona nådde Sverige har det i ärlighetens namn inte varit särskilt många affärsgäster på besök. De internationella är praktiskt taget helt borta, men under hösten ökade bokningarna från svenska företag.
”I september började vi se ett annat kundunderlag, ett annat klientel. Då kände vi att det började rulla igång igen, att det började återgå till det normala. Det fortsatte in i oktober, som var en superbra månad”, säger Tommy Myllymäki.
Därefter kom nya råd och restriktioner från myndigheterna och den positiva trenden inom restaurangbranschen bröts.
Krakas Krog är en säsongskrog som har öppet fyra månader per år. Årets säsong inföll när smittspridningen var som lägst och det verksamhetsår som riskerade att helt gå om intet blev istället lyckad med en fullsatt matsal mest hela tiden. Krakas öppnade tre dagar innan regeringen upphävde reserestriktionerna inom Sverige och stängde i mitten av oktober när smittspridningen började öka igen.
Att Krakas skulle stänga då var bestämt sedan tidigare, längre än så är inte säsongen på Gotland.
”Har man öppet längre blir det jättesvårt med råvarorna. Då måste man börja tumma på kvaliteten och det vill jag inte”, säger Ulrika Karlsson.
”En stor del av vistelsen på Krakas är att man kan sitta ute i det gröna och njuta av naturen. Jag tycker det är helt avgörande för upplevelsen. Alla tjatar om att vi ska ha öppet längre, men jag kan inte se att man kan få samma härliga upplevelse i januari.”
Även Krakas Krog kan kategoriseras som fine dining. Menyn har kraftig betoning på det gröna och i princip alla råvaror kommer inom en radie av två mil från den lantligt belägna restaurangen.
Tommy Myllymäki har ett trädgårdsland precis utanför sin restaurang på Djurgården och serverade tidigare en helt vegetarisk tiorättersmeny. Den har emellertid pausats under vintern av till viss del samma skäl som att Krakas inte har öppet, det är svårt med närodlade grönsaker under vinterhalvåret.
Det återstår att se om restaurangbranschen går mot en ny vår. För närvarande har de allra flesta det synnerligen tufft på grund av smittspridningen, särskilt som december för många är den månad med högst omsättning under året.
Fotnot: Längre intervjuer med vinnarna publiceras i fredagens nummer av Di Weekend.