Stjärnglans när årets Supergasell korades

Årets digitala Gasellturné avslutades med stjärnglans och fest när årets Supergasell 2020 korades. Kända profiler som Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsbolaget Yubico, gästade prisceremonin och delade med sig av sina bästa råd till företagare runt om i landet. 

Förutom att hylla länsvinnarna i Stockholm och Uppsala delade Dagens industri även ut tre hederspriser.

Programledare Andreas Johansson och Anna Ekelund.
Programledare Andreas Johansson och Anna Ekelund.Foto:Gustaf Månsson, Gustaf Månsson
Foto:Gustaf Månsson
Peter Fellman, chefredaktör Dagens industri.
Peter Fellman, chefredaktör Dagens industri.Foto:Gustaf Månsson

Sedan millennieskiftet har Dagens industri årligen utsett landets snabbast växande företag och på tisdagen var det dags för den 21:a upplagan av Gasellfinalen. Vanligtvis brukar Gasellturnén resa landet runt och dela ut priser på scen inför storpublik, men under hösten har prisceremonierna i stället varit helt digitala – så även tidagens final. 

Sändningen inleddes med en hälsning till alla Gasellföretagare från Peter Fellman, chefredaktör på Dagens industri, som var på plats i ett tomt Konserthuset i centrala Stockholm – den plats där Gasellfinalen brukar arrangeras.

Peter Fellman berättade att han har imponerats av företagarnas viljekraft och förmåga att anpassa sina verksamheter efter den nya verkligheten som corona har medfört.

”Pandemin har verkligen visat den enorma kraften i entreprenörskapet”, säger han. 

Därefter hyllades länsvinnarna i Stockholm och Uppsala – ridklädesföretaget Equestrian Stockholm och marknadsbyrån NUMT Consulting & Sales från Uppsala – som triumferande lyfte varsin Gasellstatyett.

Stina Ehrensvärd, grundare och vd för Yubico som utvecklar it-säkerhetslösningar, gästade prisceremonin och varnade bland annat för det växande problemet med cyberattacker.

”Hackers gillar att hitta sårbarheter i gammal mjukvara. Så uppdatera mjukvaran i dina datorer och telefoner”, uppmanade Stina Ehrensvärd. 

Stina Ehrensvärd, grundare och vd Yubico.
Stina Ehrensvärd, grundare och vd Yubico.Foto:Gustaf Månsson
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.Foto:Gustaf Månsson

Hon berättade också att svenska företagare är mycket uppskattade i USA och Silicon Valley, där hon har bott och drivit sitt företag i nio år. Något som Stina Ehrensvärd fick erfara när Yubico uppvaktade den amerikanska försvarsmakten i hopp om att myndigheten skulle välja deras säkerhetsprodukt. 

”De sa till och med att Sverige är det land, vid sidan av USA, som de helst köper säkerhetsprodukter från”, säger Stina Ehrensvärd.

Priset för årets Supergasell – Sveriges snabbast växande företag, enligt Dagens industris Gasellkriterier – gick till bygg- och entreprenadföretaget BMJ Betonghåltagning & Entreprenad från Edsvalla i Värmland, som har ökat sin omsättning med 2.471 procent. 

Nytt för i år var att Dagens industri även delar ut tre hederspriser: Årets Kvinnliga Gasell, årets Framtidsgasell och årets Impactgasell. 

Bland årets 847 Gasellföretag drivs färre än 10 procent av kvinnor, och hedersutmärkelsen årets Kvinnliga Gasell syftar därför till att främja kvinnligt entreprenörskap. Pristagaren av det blev klädvårdsföretaget Steamery från Stockholm.

”Det är fantastiskt kul att vi som bolag och jag får det erkännandet. Det är ett kvitto på att det jag gör nu och det jag har gjort i min karriär har varit rätt”, säger medgrundaren och vd:n Petra Ringström.

Tittarna bjöds även på en intervju med den tidigare Klarna-profilen Niklas Adalberth som har grundat stiftelsen Norrsken, vars målsättning är att få fram en ”impact-enhörning”. Begreppet ”enhörning” syftar på ett onoterat bolag som värderas till över 1 miljard dollar, men en ”impact-enhörning” definieras på ett annat sätt, förklarar han.

Foto:Gustaf Månsson, Gustaf Månsson

”Vi lever i en tid där vi hyllar vanliga enhörningar, oavsett vad bolaget gör. Men om vi istället kan få fram nästa generations förebilder, vad vi kallar en ‘impact-enhörning’ som påverkar 1 miljard människor positivt, då kan det bli något som nästa toppstudenter vill skapa med sitt entreprenörskap”, säger Niklas Adalberth.

Han läste sedan upp juryns motivering till vinnaren av det årets Impactgasell: miljöteknikföretaget Ozonetech från Stockholm – som dessutom utsågs till årets Framtidsgasell, en utmärkelse som syftar till att främja innovation bland Gasellföretagen. 

”Vi löser problem som många i världen inte har lyckats med”, säger Behrang Gilanpour som driver Ozonetech tillsammans med sin bror Behrooz Gilanpour. 

Andra gäster under Gasellfinalen var betalbolaget Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski och Fredrik Wester, grundare av och styrelseordförande för spelutvecklaren Paradox Interactive, som var med på en inspelad intervju från Spanien, där han numera bor. 

”Mitt råd till Gasellföretag är: var superfokuserad på försäljningen, du ska vara helt besatt av att sälja. Och fira alla framgångar, det skapar en bra moral i teamet”, säger Fredrik Wester.

Den digitala prisceremonin modererades av Andreas Johansson, programledare på Di TV, och Anna Ekelund, nyhetschef på Dagens industri. 

”Tack till alla Gasellföretag som är med och bygger Sverige”, avslutade Andreas Johansson.

”Nästa år ses vi”, tillade Anna Ekelund optimistiskt. 


Innehåll från KIAAnnons

Strategin: Så ska ännu fler få köra laddbara bilar

57 procent av försäljningen i år, 80 procent nästa år.

Kias offensiva satsning för att få ännu fler att köra laddbara bilar fortsätter.

Snart lanseras dessutom den populära familjesuven Kia Sorento som laddhybrid vilket lär ge extra fart till den positiva utvecklingen. 

– Vi vill att många – inte bara några få – ska kunna köra laddbara bilar, säger Jonas Nilsson, marknadschef på Kia Motors Sweden.

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid.  

Kia blir allt populärare på den svenska bilmarknaden.

För tredje året i rad är den Sydkoreanska biltillverkaren Sveriges tredje största bilmärke – till och med störst om man enbart räknar försäljning till privatpersoner. Sedan flera år är Kia dessutom en av de allra största när det gäller laddbara bilar i Sverige.

Bakom försäljningsökningen och den ledande positionen ligger bland annat en offensiv satsning på att utöka produktportföljen med nya laddbara alternativ.

I utbudet finns nu fyra modeller som laddhybrid – Kia Ceed SW, Optima SW, Niro och XCeed – samt två rena elbilar: Kia e-Niro och e-Soul.

Kia e-Niro.
Kia e-Niro.

Och snart är det Sverigepremiär för ytterligare en laddhybrid: den sjusitsiga suven Kia Sorento.

– Vårt utbud av laddbara bilar blir allt mer komplett. Vi vill att fler ska kunna köra elektrifierade bilar och minimera sin klimatpåverkan, oavsett familjesituation, tycke och smak, säger Jonas Nilsson.

8 000 tekniker jobbar med utveckling

Redan i år har Kia i genomsnitt det lägsta koldioxidutsläppet av Sveriges tio största biltillverkare.

57 procent av Kias totala försäljning på svenska marknaden utgöras av laddbara modeller. En siffra som ska öka till 80 procent redan nästa år.

För att klara den offensiva omställningen från fossila drivmedel till el jobbas det intensivt på Kias forsknings- och utvecklingscenter utanför Seoul i Sydkorea. Sammanlagt arbetar 8 000 tekniker med att utveckla framtidens fordon med alternativa drivmedel och hög återvinningsgrad av material.

Till 2025 ska det finnas 11 stycken i utbudet (inklusive de befintliga elbilsmodellerna) varav ett flertal av dessa ska vara dedikerade elbilar.

Kia XCeed.
Kia XCeed.

Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten stärka Kias position som ett ledande elbilsmärke.

– Vi har en offensiv strategi för att fortsätta utvecklas på elbilsmarknaden. Ett komplett modellutbud av elbilar ska tillsammans med ett antal strategiska samarbeten inom elfordon, batteritillverkning och olika mobilitetstjänster stärka vår position som ledande elbilsmärke, säger David Lilja, press- och kommunikationschef på Kia Motors Sweden.

Premiär för Kia Sorento Plug-In Hybrid

Nästa steg för att komplettera utbudet av laddbara modeller tas med lanseringen av nya Kia Sorento – en sjusitsig familjesuv som tack vare fina utrymmen, funktionalitet och effektivitet blivit en allt populärare modell i sitt segment. 

Dieselversionen som just lanserats är först ut och redan nu går det att förboka modellen som laddhybrid med leverans under första kvartalet nästa år.

Fjärde generationen av Sorento (den första kom 2002) har tagit ett rejält teknik- och designsprång. Modellen har fått ett mer massivt utseende, större utrymmen, uppkopplade tjänster samt de senaste förarassistentsystemen. 

Kias nya laddhybrid Kia Sorento kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh och en elmotor på 91 hästkrafter. Tillsammans ger det en systemeffekt på 265 hästkrafter och 350 newtonmeter. 

Drivningen sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda som tillåter att både bensin- och elmotor ger full effekt samtidigt. För första gången använder sig Kia av ett oberoende kylningssystem för batteripaketet i en laddhybrid för optimal kapacitet.

Sju års nybilsgaranti

Precis som alla andra modeller från Kia har Sorento sju års nybilsgaranti direkt från fabrik. Garantin gäller även EV-batterierna. I Sverige lanseras Kia Sorento i tre utrustningsnivåer; Action, Advance och Advance Plus. 

Nya Kia Sorrento – snart även som laddhybrid. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?