1515
Annons

Stjärnfotografen om Trump: Den där människan måste bort

Modefotografen Mikael Jansson ställer ut flera porträtt över kända modeller på konstgalleriet CF Hill. Utställningen ersätter en större retrospektiv som ursprungligen skulle gått av stapeln på Fotografiska, men som corona satte stopp för.

Foto:Gustaf Månsson
Modefotografen Mikael Jansson.
Modefotografen Mikael Jansson.Foto:Gustaf Månsson
Foto:Gustaf Månsson
Foto:Gustaf Månsson

När Dagens industri träffar Mikael Jansson befinner han sig i ett intensivt hängningsarbete. Han har på sig vita vantar för att inte förstöra sina inramade fotografier. Van Morrison spelas på låg volym. Stjärnfotografen, som har hunnit fylla 62 år, berättar att han egentligen hade planerat en större utställning på Fotografiska museet, som en retrospektiv över hans mångåriga arbete. Men den planen gick om intet, bland annat på grund av den pandemi världen befinner sig i. 

”Efter forskningsarbetet kring den större utställningen, så tyckte jag att det skulle vara kul att göra något nu på galleriet”, säger Mikael Jansson.  

Han har gjort ett urval av bilder där fokus ligger på porträtt över internationella storheter som han arbetat med under sin långa karriär som modefotograf. 

”Den här gången har jag velat blicka utåt. Jag visar bland annat porträtt på människor som inte har någon förankring i Sverige”, säger Mikael Jansson som tidigare på CF Hill visat fotografier tagna i Stockholms skärgård samt formel 1-motiv.

Fyra av de utställda bilderna är framtagna enligt den kostsamma och tidskrävande framkallningstekniken med platina palladium. Övriga är traditionella silverprintar och så kallade c-printar.

”De här fyra bilderna har jag gjort särskilt för den här utställningen. Det har tagit flera månader att skapa dem”, säger han och pekar på porträtt över Isabella Rossellini, Iggy Pop och Gary Oldman. 

Foto:Mikael Jansson

Mikael Jansson berättar att hans fascination för platina palladium tog fart på 90-talet. Fotografen Irving Penn (1917-2009), som var känd för att behärska tekniken, har varit en inspirationskälla. 

”Anledningen till att jag råkade bli fotograf var intresset för hantverket. Även om jag gör det mesta digitalt nu är hantverket fortfarande viktigt för mig”, säger Mikael Jansson. 

”Genom palladium-tekniken får bilden en annan gråskala, ett annat ljus. Det blir ett större omfång”, säger han och berättar att den svenske fotografen Johan Carlson hjälpt honom i detta tidskrävande arbete.

Fotografens egen favorit är porträttet över modellen Tatjana Patitz. 

”Bilden över Tatjana är speciell för mig. Jag bara älskar den. Den är en ren tillfällighet. Vi var i Marocko 1994 och skulle göra ett modejobb för franska Vogue. Vi satt på en balkong och skulle göra hår och makeup på morgonen. Jag såg henne när hon satt där och så knäppte jag bilden med en polaroid. Bilden är alltså från ett polaroidnegativ. Det är därför den är så repig”, säger Mikael Jansson.   

Fotografiet över Iggy Pop togs 2010 i Miami på uppdrag av New York Times Magazine. Temat var personer i kostym, vilket för Iggy Pop blev bara kostymbyxor. Bildens fokus ligger på hans karakteristiska överkropp och hans häftiga rörelser. 

”Iggy Pop kom till studion och bad sin assistent hämta hans cd-skiva ”Raw Power”. Sedan dansade han med sin egen musik på högsta volym. Det blev den här bilden”, säger Mikael Jansson.  

Foto:Mikael Jansson

Ett fotografi över den holländska toppmodellen Rianne van Rompey togs så sent som i somras.

”Rianne är min favorit för närvarande. Hon är fantastisk och kan se ut på otroligt många sätt. Bilden är ett uppdrag för Chanel eftersom de inte kunde göra någon visning på grund av corona. Då fotograferade jag hela kollektionen i stället”, säger Mikael Jansson.

Hur har pandemin som vi befinner oss i påverkat dig i ditt arbete som fotograf?
”Det har varit en väldigt speciell situation. Det positiva är att man har stannat upp och reflekterat över vilket galet liv man har levt när man farit runt genom världens alla hörn”, säger Mikael Jansson som själv blev sjuk i corona under två veckor i slutet av mars.

Du har arbetat mycket i USA. Vad tänker du kring det amerikanska valet?
”Det är ett förskräckligt läge tycker jag. Det är ofattbart att USA 2020 nästan befinner sig på gränsen till att sin demokrati rasar. Det går inte ens att förstå. Den där människan måste bort. Annars blir det riktigt illa”, säger han. 

När du tänker tillbaka på din karriär. Vad har varit roligast att fotografera?
”Jag tycker och har alltid tyckt att mötet med personer på olika sätt är det som är fängslade, ibland mer än själva bilden. Det finns ett porträttänk i många av mina bilder även om det är modebilder”, säger han. 

 

 

 

 

Kan undvika stadsflytt – utreder möjligheten att fylla ut ny gruva

Kiruna. När gruvan i Kiruna byggs ut nästa gång är det inte säkert att det behövs en ny stadsflytt. LKAB utreder möjligheten att fylla ut nästa gruva. 

”Tekniskt är det möjligt”, säger Hans Engberg, forskningschef på LKAB. 

Hans Engberg, forskningschef på LKAB.
Hans Engberg, forskningschef på LKAB.Foto:Jack Mikrut

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera