1515

Stjärnfotografen om Trump: Den där människan måste bort

Modefotografen Mikael Jansson ställer ut flera porträtt över kända modeller på konstgalleriet CF Hill. Utställningen ersätter en större retrospektiv som ursprungligen skulle gått av stapeln på Fotografiska, men som corona satte stopp för.

Foto:Gustaf Månsson
Modefotografen Mikael Jansson.
Modefotografen Mikael Jansson.Foto:Gustaf Månsson
Foto:Gustaf Månsson
Foto:Gustaf Månsson

När Dagens industri träffar Mikael Jansson befinner han sig i ett intensivt hängningsarbete. Han har på sig vita vantar för att inte förstöra sina inramade fotografier. Van Morrison spelas på låg volym. Stjärnfotografen, som har hunnit fylla 62 år, berättar att han egentligen hade planerat en större utställning på Fotografiska museet, som en retrospektiv över hans mångåriga arbete. Men den planen gick om intet, bland annat på grund av den pandemi världen befinner sig i. 

”Efter forskningsarbetet kring den större utställningen, så tyckte jag att det skulle vara kul att göra något nu på galleriet”, säger Mikael Jansson.  

Han har gjort ett urval av bilder där fokus ligger på porträtt över internationella storheter som han arbetat med under sin långa karriär som modefotograf. 

”Den här gången har jag velat blicka utåt. Jag visar bland annat porträtt på människor som inte har någon förankring i Sverige”, säger Mikael Jansson som tidigare på CF Hill visat fotografier tagna i Stockholms skärgård samt formel 1-motiv.

Fyra av de utställda bilderna är framtagna enligt den kostsamma och tidskrävande framkallningstekniken med platina palladium. Övriga är traditionella silverprintar och så kallade c-printar.

”De här fyra bilderna har jag gjort särskilt för den här utställningen. Det har tagit flera månader att skapa dem”, säger han och pekar på porträtt över Isabella Rossellini, Iggy Pop och Gary Oldman. 

Foto:Mikael Jansson

Mikael Jansson berättar att hans fascination för platina palladium tog fart på 90-talet. Fotografen Irving Penn (1917-2009), som var känd för att behärska tekniken, har varit en inspirationskälla. 

”Anledningen till att jag råkade bli fotograf var intresset för hantverket. Även om jag gör det mesta digitalt nu är hantverket fortfarande viktigt för mig”, säger Mikael Jansson. 

”Genom palladium-tekniken får bilden en annan gråskala, ett annat ljus. Det blir ett större omfång”, säger han och berättar att den svenske fotografen Johan Carlson hjälpt honom i detta tidskrävande arbete.

Fotografens egen favorit är porträttet över modellen Tatjana Patitz. 

”Bilden över Tatjana är speciell för mig. Jag bara älskar den. Den är en ren tillfällighet. Vi var i Marocko 1994 och skulle göra ett modejobb för franska Vogue. Vi satt på en balkong och skulle göra hår och makeup på morgonen. Jag såg henne när hon satt där och så knäppte jag bilden med en polaroid. Bilden är alltså från ett polaroidnegativ. Det är därför den är så repig”, säger Mikael Jansson.   

Fotografiet över Iggy Pop togs 2010 i Miami på uppdrag av New York Times Magazine. Temat var personer i kostym, vilket för Iggy Pop blev bara kostymbyxor. Bildens fokus ligger på hans karakteristiska överkropp och hans häftiga rörelser. 

”Iggy Pop kom till studion och bad sin assistent hämta hans cd-skiva ”Raw Power”. Sedan dansade han med sin egen musik på högsta volym. Det blev den här bilden”, säger Mikael Jansson.  

Foto:Mikael Jansson

Ett fotografi över den holländska toppmodellen Rianne van Rompey togs så sent som i somras.

”Rianne är min favorit för närvarande. Hon är fantastisk och kan se ut på otroligt många sätt. Bilden är ett uppdrag för Chanel eftersom de inte kunde göra någon visning på grund av corona. Då fotograferade jag hela kollektionen i stället”, säger Mikael Jansson.

Hur har pandemin som vi befinner oss i påverkat dig i ditt arbete som fotograf?
”Det har varit en väldigt speciell situation. Det positiva är att man har stannat upp och reflekterat över vilket galet liv man har levt när man farit runt genom världens alla hörn”, säger Mikael Jansson som själv blev sjuk i corona under två veckor i slutet av mars.

Du har arbetat mycket i USA. Vad tänker du kring det amerikanska valet?
”Det är ett förskräckligt läge tycker jag. Det är ofattbart att USA 2020 nästan befinner sig på gränsen till att sin demokrati rasar. Det går inte ens att förstå. Den där människan måste bort. Annars blir det riktigt illa”, säger han. 

När du tänker tillbaka på din karriär. Vad har varit roligast att fotografera?
”Jag tycker och har alltid tyckt att mötet med personer på olika sätt är det som är fängslade, ibland mer än själva bilden. Det finns ett porträttänk i många av mina bilder även om det är modebilder”, säger han. 

 

 

 

 

 


Innehåll från TaniumAnnons

Skaffa full visibilitet i företagets nätverk – med Tanium

Enligt beräkningar kommer det vid 2025 att finnas 75 miljarder endpoint-enheter uppkopplade till företagsnätverk. Detta ställer komplexa krav på hantering och skydd av verksamhetskritiska data. Trots detta finns det stora brister hos många företag vad gäller endpoint-hantering, säkerhet och visibilitet. 

Läs mer om utmaningarna med endpoint-säkerhet

Sedan Tanium startades av far och son 2008, har företaget arbetat utifrån en enda målsättning; att utveckla och förädla ny arkitektur som möjliggör bättre nätverksvisibilitet och enklare och säkrare hantering av verksamhetskritiska data. I takt med att distansarbete och antalet endpoint-enheter ökar blir detta en affärsavgörande fråga för många företag. 

– Tanium är en plattform för klientadministration som är inriktad på hantering av Säkerhet, Risk & Compliance och IT Operations utifrån samma datakälla med endast en klient och väldigt lite infrastruktur. Plattformen är baserad på öppna API:er och kan kompletteras med moduler efter behov så kunden kan växa med Tanium och dessa moduler. Det spelar ingen roll om man har sina klienter och/eller servrar on-premise eller i molnet – med Tanium kan man managera dem i nästintill realtid, med full visibilitet och minimal infrastruktur, berättar Arash Serpoushan, regionchef för Norden och Baltikum.

Vad omfattar Tanium?  

Kontrollerar viktiga parametrar

Med andra ord möjliggör Tanium komplett kontroll och översikt på var alla enheter finns samt vilka som har åtkomst till nätverket och använder enheterna, oavsett om det rör sig om 100 eller en miljon endpoints. Dessutom visar plattformen hur enheter och användare möter företagens säkerhetsstandarder vad gäller exempelvis patchning, installerade mjukvaruprogram och användarrättigheter. 

– Detta är ovärderlig information. I våra samtal med kunder ser vi att företag har mellan 10 och 15 procent fler enheter som kopplar upp sig mot nätverket än vad de ansvariga tror. Har man då 50 000 enheter i sitt nät, kan det röra sig om 7 500 extra maskiner – en enorm säkerhetsrisk. Tanium bryr sig inte om var användarna sitter; har de tillgång till internet kontrollerar plattformen samtliga viktiga parametrar innan de släpps in på nätverket, betonar Peter Lamber, ansvarig för Taniums ekosystem av partners.

Se Tanium in action 

Behöver bara 15 sekunder

Tanium utmärker sig dock på ytterligare vis. Plattformen fungerar som ett övergripande paraply, vilket omfattar företagets existerande infrastrukturer och verktyg. Därmed samlas automatiskt all data från samtliga verktyg i ett och samma gränssnitt – på 15 sekunder. 

– Med traditionella strukturer kan det i värsta fall ta dagar, eller till och med veckor, att få den information man efterfrågar. Med Tanium får man snabbt tag på det man behöver och kan uppdatera lika snabbt tillbaka, så att man motverkar risken för datasilos. Det säger sig självt att detta innebär en stor fördel, inte minst då man säkerställer att beslut fattas utifrån korrekta och aktuella data, betonar Arash.

Detektera, agera och stoppa

Möjligheten att snabbt visualisera och accessa relevant information innebär således omfattande vinningar för företag – plattformens automatiserade funktioner, i kombination med ett gemensamt gränssnitt och den minimala infrastrukturen, bidrar till en värdefull samsyn bland medarbetarna och därutöver till att livslängden på företagets enheter förlängs avsevärt. 

– Detta medför en kraftig förenkling av IT-miljö och processer, som ger förmågan att inte bara detektera, utan också agera och stoppa incidenter. Detta är ett vinnande koncept, något som bevisas av att efterfrågan på våra lösningar har ökat kraftigt det senaste året. Vi har också utökat vår personalstyrka från 6 personer till 11 personer under året som gått, så det är en spännande utveckling, avslutar Peter.

Läs mer om Tanium här 

Eller kontakta Exclusive Networks. 

Exclusive Networks är en global värdeadderande distributör med fokus på IT-säkerhet, datacenter och molnlösningar. 

Låt Exclusive Networks vara din startpunkt – vi hjälper dig! 

 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?