1515
Annons

Stiltje i väljaropinionen – Liberalerna parkerar under spärren

Väljarstödet har i princip inte rört sig i november, enligt en sammanvägning av flera opinionsmätningar. Det är tråkiga nyheter för Liberalerna, som ligger kvar under riksdagsspärren.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.Foto:Pontus Lundahl/TT

Stödet för Socialdemokraterna har ökat marginellt med 0,5 procentenheter till 26,8, i sammanvägningen som Kantar Sifo gör en gång i månaden för Sveriges Radio Ekot. Vänsterpartiet ligger på 10,4, 0,2 procentenheter över oktoberresultatet.

Liberalerna hamnar ännu en gång under riksdagsspärren med 3,1 procent. Miljöpartiet å sin sida håller sig precis ovanför spärren med sina 4,1 procent.

Stödet för Kristdemokraterna är 5,5 procent, 0,2 procentenheter under nivån i oktober. KD har inte legat så lågt i sammanvägningen sedan augusti 2018 – strax före riksdagsvalet, uppger Ekot.

Inte heller bland övriga partier noteras några rörelser i opinionen: Moderaterna 21 procent (+/-0), Centerpartiet 8 procent (-0,1) och Sverigedemokraterna 19,9 (+/-0).


Damberg vill förändra 3:12–reglerna

Regeringen vill förändra entreprenörsskatten, de så kallade 3:12-reglerna. 

”Tanken är inte att dra in mer skattepengar”, lovar finansminister Mikael Damberg till Di, på plats i Davos. 

Och nästa mandatperiod är det dags för den sedan länge efterfrågade breda skattereformen, säger han. 

Foto:Paul Wennerholm/TT

Näringslivet har i flera år kritiserat entreprenörssskatten, 3:12-reglerna, för att de blivit alldeles för krångliga. En förenkling ingick i januariavtalet, men blev aldrig av. 

Regeringen har nu beslutat att tillsätta en utredning som ska se över 3:12-systemet och föreslå förändringar. 

”Det här är inte en utredning som syftar till att dra in mer pengar till statskassan. Men om man ska förenkla systemet står det fritt för utredningen att diskutera om man behöver justera skattesatser för att ge utrymme för att göra det enklare i andra delar”, säger Mikael Damberg till Di. 

Han kallar det för en ”gungor- och karuselldiskussion” som man måste ha. 

Och näringslivet, som länge efterfrågat en enklare lagstiftning får ge sig till tåls. Utredningen får ett och halvt år på sig, först den 30 november nästa år ska den vara klar. 

”Det här är ingen snabbutredning. Den ska göras ordentligt”, säger Mikael Damberg och motiverar det med att alla förändringar som har gjorts sedan reglerna infördes 1990 måste gås igenom.   

Inte bara företagare utan även lagrådet har kritiserat regelverkets komplexitet, enligt finansministern. 

Varför har det tagit sådan tid, företagare har efterfrågat förenklingar länge?
”Ja, då är det väl bra att vi gör det nu. Skattesystemet är komplext”, säger Mikael Damberg.

Den breda skattereformen som också många efterfrågar, blir den någonsin av?
”Jag det tror jag. Men den hanns ju inte med den här mandatperioden när vi de facto har hanterat många kriser. Det bygger på breda blocköverskridande överenskommelser. Men jag tror att alla partier anser att det krävs en översyn av delar av skattesystemet. Jag tycker att nästa mandatperiod är det dags för det. Det är min bestämda uppfattning”, säger Mikael Damberg. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?