ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Stiltje för värmepumpar - i väntan på nya boomen

Förra året investerade många i en ny värmepump innan rot-avdraget skulle sänkas. Men i år har marknaden gått i stiltje - liksom priserna, menar bransch-vd:n Per Jonasson.

 

I takt med att vintern hägrar faller också kylan på. Men jämfört med tidigare år verkar det som att många svenskar ännu inte investerat i någon ny värmepump till sitt hem.

”Vi når inte upp till förra årets nivåer. Men totalt är vi i balans, även om vi ligger någon procent under fjolåret”, säger Per Jonasson, vd på branschorganisationen Svenska kyl och värmepumpföreningen.

Under hösten 2016 har omkring 110.000 värmepumpar sålts i Sverige, vilket motsvarar en minskning på cirka 15.000 stycken jämfört med det tredje kvartalet i fjol. 

En viss typ av modell säljer dock som smör, så kallade frånluftsvärmepumpar:

”De har ökat i försäljning med 10 procent sedan fjolåret. Det följer nybyggnationen av småhus i Sverige, där man ofta väljer frånluftsvärmepumpar som standardlösning för uppvärmning”‚ säger Per Jonasson.

Samtidigt har försäljningen av så kallade vattenpumpar och bergvärmepumpar stått stilla respektive minskat med ett par procent.

Men slutpriserna till kunden har inte höjts, trots en något minskad efterfrågan på den totala marknaden, menar Per Jonasson.

”Priserna är faktiskt väldigt stabila. Det är väldigt små förändringar på några ynka procent, som jag skulle säga ligger under inflationsnivå.”

”En installation kostar ungefär lika mycket nu som för några år sedan, det kanske bara skiljer några tusenlappar”, tillägger han.

Vid årsskiftet sänktes rot-avdraget och installationer av värmepumpar skulle inte längre få lika stora skattelättnader. Det gjorde att försäljningen under hösten 2015 fick sig ett rejält lyft, analyserar Per Jonasson.

”Många passade på att byta pump innan det blev dyrare. Nu är vi mer tillbaka på en mer normal nivå. Hösten 2015 kannibaliserade lite på 2016”, säger han.

Samtidigt hoppas branschen på ett rejält lyft under de kommande åren, i takt med att uppvärmningssystem som installerades på 1990-talet snart nått sin förbrukningstid.

”Vi har gått och väntat lite grann på utbytesmarknaden. I dag är ungefär 20 procent av det totala antalet pumpar som säljs ersättningar för gamla, men där har vi en ganska stor puckel som inom några år kommer bytas ut. Det kommer bli positivt för marknaden", säger Per Jonasson.

På senare år har dessutom värmepumpar blivit allt mer förekommande som verktyg för uppvärmning i större byggnader. 

”Fler stora fastigheter väljer värmepumpen som lösning. Där har vi sett en 25-30 procentig ökning bara i år. Värmepumpar tycks bli ett mer attraktivt alternativ, i jämförelse med exempelvis fjärrvärme och biobränsleanläggningar”, konstaterar Per Jonasson, vd på Svenska kyl och värmepumpföreningen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer