1515
Annons

Stille köper Arcoma-bolag

Stille köper Arcomas amerikanska dotterbolag Arcoma North America, vilket är i linje med vad bolagen förhandlat om under hösten.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Stille uppger att förvärvet finansieras med egna medel, cirka 8,5 miljoner kronor. Arcoma tillförs samma summa genom affären, men det beräknas inte ge någon resultatmässig effekt på bolagets verksamhet.

Den sålda verksamheten hade under 2015 en omsättning på cirka 10 miljoner kronor.

 


Rekordmånga svenska boköpare i Spanien: ”Huggsexa”

Den spanska bostadsmarknaden trotsar än så länge konjunkturoro och höjda räntor och från svenskt håll är intresset rekordstort.

”Det är huggsexa om de mest attraktiva bostäderna”, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors.

Priserna ligger nu nära tidigare toppnivåer men mäklare Di talat med är delade om utvecklingen framåt. 

Martin Posch, affärsområdeschef på Fastighetsbyrån och Fredrik Kullman, vd för Bjurfors.
Martin Posch, affärsområdeschef på Fastighetsbyrån och Fredrik Kullman, vd för Bjurfors.Foto:Press/Peo Bengtsson

Enligt den spanska inskrivnings­myndig­heten Registradores rapport för det första kvartalet såldes 164.299 bostäder i Spanien, där 13 procent av köpen gjordes av utländska medborgare. Antalet svenska bostadsköpare uppgick till 1.225 – vilket är den högsta siffran sedan statistiken började föras 2013.

Det ska dock noteras att det finns en eftersläpning i statistiken på cirka 90 dagar efter färdigt köp, vilket gör att Registradores rapport i själva verket är baserad på affärer som genomfördes mellan november och februari.

Mäklare som Di talat med med vittnar dock om en fortsatt stor efterfrågan från svenska spekulanter.

”Vi ser ett stadigt ökande intresse från svenska köpare sedan vi kunde börja resa igen efter covid. Men det är för tidigt att veta hur Ukrainakriget påverkar marknaden, nästa rapport kommer visa mer på eventuella krigseffekter. Just nu ser vi fortfarande en oerhört stark efterfrågan. Det är fortsatt säljarens marknad då vi har fler köp än säljkunder”, säger Martin Posch, affärsområdeschef för Fastighetsbyrån Utland.

Även Fredrik Kullman, vd på Bjurfors, ser en stor efterfrågan på spanska kustbostäder efter att Spanien i princip stängdes ned under pandemin. Han menar att det uppstod ett uppdämt behov hos både säljare och köpare att göra affärer.

”Vi märker ett jätteintresse, det är huggsexa om de mest attraktiva bostäderna som försvinner väldigt fort. Det borde komma någon form av avtrappning kan man tycka med tanke på hur världsekonomin ser ut, men än så länge märker vi ingenting”, säger Fredrik Kullman.

Registradores rapport visar också att bostadspriserna i Spanien fortsatt stiga och nu bara ligger ett par procent under toppnivåerna från 2007. Framåt spår Martin Posch att priskurvan börjar plana ut medan Fredrik Kullman är mer optimistisk.

”Vi har sett att priserna har stigit sedan 2008, och det tror jag att de kommer att fortsätta att göra”, säger Fredrik Kullman och forsätter:

”Möjligen att stigande räntor kan påverka intresset, men å andra sidan finns en motpol åt andra hållet. När börsen går sämre i Sverige så väljer vissa som tidigare har investerat i börsen att nu investera i en bostad i Spanien i stället för att man tror att investeringen är bättre där. Samtidigt som man kan nyttja bostaden när man har semester. De här vågskålarna skulle kunna jämna ut varandra så att vi fortsätter att se en prisökning i Spanien”, säger Fredrik Kullman.

Sverige är nu den femte största köparnationen i Spanien efter att ha gått om belgiska köpare. På kustområdena är Sverige fjärde största köparnationen. Där är områden som Costa Del Sol, Marbella och Costa Blanca bland de mest populära hos svenska köpare, enligt Fredrik Kullman och Martin Posch.

Mäklarna ser att den tidigare trenden att köpa lägenheter och små fritidshus efter pandemin skiftat mot en större efterfrågan på mer permanenta boenden som radhus och villor. Distansarbete gör det möjligt för fler att spendera en större del av året i Spanien utöver semesterveckorna. 

Enligt mäklarna tittar de flesta svenska köparna på bostäder i prisklassen 2–5 miljoner kronor, beroende på område. 

”En stor del av intresset ligger i att priserna på fritidsbostäder i Sverige har gått upp så mycket. Då är det otroligt prisvärt i Spanien och Portugal, även när priserna går upp så får man mer för pengarna än i Sverige”, säger Martin Posch.

Samtidigt betonar han att köpare ska ta höjd för transaktionskostnader.

”Man får räkna med att det tillkommer cirka 15 procent i transaktionskostnader. Därför är det bra att köpa något man verkligen tycker om och där man vill bo”, säger han.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?