1515
Annons

Stigande omsättning för Umida – försämrat ebitda-resultat

Umida, som producerar och säljer alkoholhaltiga drycker, redovisar en nettoomsättning exklusive punktskatter på 13,0 miljoner kronor för det första kvartalet 2022 (11,4), en ökning med 14 procent jämfört med samma period föregående år.

Det framgår av delårsrapporten.

Bruttovinsten ökade med 7 procent till 4,2 miljoner kronor. Ebitda-resultatet för kvartalet blev -1,5 miljoner kronor (0,4).

”Vi visar att vi fortsätter vår inslagna tillväxtresa som ska accelereras ytterligare framöver. Vi har högre kostnader jämfört med samma kvartal föregående år vilket är härlett till vår tillväxtresa och inte minst vår lansering av KISS-produkterna i USA. De ökade kostnaderna gör att vårt resultat är något svagare jämfört med föregående år men detta är något som ligger i linje med vår prognos för helåret”, skriver vd Filip Lundquist i rapporten.

Vd: pekar vidare på ett ”väldigt utmanande” omvärldsklimat, vilket påverkar nästan alla företags kostnadsstrukturer på något plan.

”För oss är vi främst drabbade på logistiksidan och lyckligtvis inte så drabbade på produktkostnadssidan. En utmaning som drabbar oss är tillgängligheten av insatskomponenter som glas, burkar, etiketter och kapsyler. Vi tvingas idag jobba med längre framförhållning och reservera vårt behov för många månader framöver vilket också sätter utmaningar i likviditeten”, skriver Filip Lundquist.

Umidas mål för 2022 är fortsatt sund tillväxt och en lönsamhet på sista raden. Fokus ligger på fortsatt stark organisk tillväxt som över tid ska kompletteras med förvärv för att öka tillväxttakten ytterligare.


Innehåll från AQ SystemAnnons

Unik teknik för mätning av vindenergi vinner ny mark

Sedan AQ System grundades i slutet av 1980-talet har bolaget strävat efter att ligga i teknikens absoluta framkant. Idag är AQ System en global verksamhet, vars egenutvecklade sodarbaserade mätinstrument AQ510 går på export till hela världen. I takt med att intresset för vindenergi har ökat markant det senaste året, har AQ Systems instrument vunnit stor mark också på hemmaplan – en utveckling som ser ut att fortsätta.

Ett signifikant genombrott för AQ Systems skedde 2017, då mätinstrumentet godkändes enligt det internationella klassificeringssystemet IEC (International Electrotechnical Commission).

– Det var väldigt betydelsefullt för oss. Vår lösning var det första remote sensing­systemet i världen som klassificerades enligt IEC, säger AQ Systems vd Pelle Hurtig.

Billigare och mer effektiv

Den senaste modellen av det sodarbaserade (SO-nic Detection And Rang-ing) instrumentet, AQ510, använder sig av ljud för att mäta vindhastighet, riktning och turbulens. En ljudsignal skickas upp i atmosfären, varpå delar av ljudet reflekteras tillbaka till mätinstrumentet av små virvlar i luften med skiftande temperatur.

– Instrumentet sänder ut i en frekvens och tar emot i en annan. Med hjälp av skillnaden i frekvens, så kallat doppler­skifte, får du en bild av turbulensen i det aktuella området, förtydligar Pelle.

Sodarn står på marken och har en högre datatillgänglighet och motståndskraft än traditionella mätmaster i kallt klimat. Detta utgör en stor fördel gentemot traditionell mastmätning; master är dyra, kräver bygglov och kan inte flyttas. Med sodarlösningar kan man mäta på fler platser och få mer data, till ett avsevärt lägre pris. Tekniken används både vid projektering och vid prestandamätning i befintliga vindparker.

– AQ510 är en komplett mobil lösning för vindenergi med en egen kraftförsörjning – där skiljer vi oss från många konkurrenter, som har dyra instrument och mätmaster. Detta är anledningen till att vi haft så stora framgångar, i synnerhet i Japan.

Ensam tillverkare av dylika system

AQ System är ensamma om att tillverka system specifikt nischade mot vindkraft. Under lång tid fanns dock en skepsis mot den innovativa mätlösningen, men efter att bolaget införskaffade en egen verifieringsplats med en 100m mätmast för att verifiera alla mätningar vände vinden.

– Detta bidrog till IEC-klassificeringen och var också en del i att vi tilldelades det internationella industridesignpriset Red Dot Award 2014. Dessutom medverkade vi i vindatlas­projektet NEWA (New European Wind Atlas). Av de totalt elva remote sensing-instrument som användes, valdes sju AQ510, säger Pelle Hurtig.

Har tagit stora steg framåt

Traditionellt har energibolag varit AQ Systems största kunder, tillsammans med konsulter och andra som projekterar vindparker samt markägare som vill utvärdera vindkraftspotentialen på sin mark. Nu har även stora turbintillverkare, exempelvis Siemens Gamesa och Nordex Acciona, börjat köpa systemet.

– Det är jättespännande att fler upptäcker våra lösningar. De två sista åren har vi tagit stora steg framåt och det är jättespännande. För tekniken är detta dock bara början. Det kommer att ta ännu mer fart för oss framöver, avslutar Pelle. 

Läs mer om AQ Systems sodarlösning här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AQ System och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?